Naslovna / Zdravlje

Kuhinjski predmeti koje svakodnevno koristimo, a za koje ne znamo da mogu biti štetni po naše zdravlje

Priredio/la: S.St.M.|9:00 - 30. 03. 2025.

Povezani zdravstveni rizici zavise od toga koliko smo izloženi ovim predmetima i pod kojim uslovima

kuhinjski predmeti Mnogi kuhinjski predmeti koje svakodnevno koristimo, kao što su crni plastični pribor za kuvanje, posuđe sa nelepljivim premazom, kapsule za kafu i mlin za začine, mogu nas izložiti toksičnim hemikalijama, teškim metalima i mikroplastici Foto Shutterstock

Naša kuhinja možda nije prvo mesto koje nam pada na pamet kada razmišljamo o potencijalnim opasnostima po zdravlje. Međutim, mnogi kuhinjski predmeti koje svakodnevno koristimo mogu nas izložiti štetnim hemikalijama, kao što je bisfenol-A (BPA) u plastici, večne hemikalije u posuđu sa nelepljivim premazom ili usporivači plamena u crnoj plastici.

Toplota, trenje i habanje, kao što je mešanje hrane, mlevenje začina ili kuvanje kafe, mogu da dovedu do curenja (prodiranja) štetnih hemikalija u hranu i piće. Međutim, povezani zdravstveni rizici zavise od toga koliko smo izloženi ovim predmetima i pod kojim uslovima.

1. Posuđe sa nelepljivim premazom

Jedna od najvećih zabrinutosti u vezi sa nelepljivim posuđem jeste njegov potencijal da oslobađa PFAS (per- i poli-fluoroalkil supstance), koje su poznate i kao večne hemikalije.

Kada se nelepljivi premazi (obično politetrafluoroetilen ili teflon) zagreju iznad 260℃, mogu da razgrađuju i emituju toksična isparenja koja mogu izazvati polimernu groznicu – privremenu bolest nalik gripu kod ljudi.

Teflonsko posuđe takođe može da ispusti mikroplastiku u hranu, posebno kada se premaz izgrebe, ošteti ili istroši tokom vremena.

Sigurnije alternative su keramičko posuđe sa nelepljivim premazom, posuđe od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa.

2. Kafa u kapsulama

Plastične i aluminijumske kapsule za kafu za jednokratnu upotrebu mogu ispustiti štetne supstance u kafu kada su izložene vrućoj vodi i pritisku.

Plastične kapsule predstavljaju rizik od hemikalija koje ometaju hormone, poznate kao ksenoestrogeni, a koje mogu da ometaju prirodnu funkciju hormona i potencijalno uzrokuju probleme sa reprodukcijom kao što je nizak broj spermatozoida. Takođe mogu da ispuštaju mikroplastiku (sićušne čestice plastike) u skuvanu kafu, utičući na zdravlje creva i povećavajući rizik od hroničnih sistemskih bolesti (u celom telu).

Kapsule obložene aluminijumom mogu da otpuštaju aluminijum u kafu, koji se vremenom može akumulirati u telu. Visoki nivoi aluminijuma povezani su sa povećanim rizikom od raka dojke i neurodegenerativnih stanja kao što su Alchajmerova bolest i Parkinsonova bolest.

Njihov uticaj na zdravlje može biti kumulativan – dok povremena upotreba kapsula kafe verovatno predstavlja minimalan rizik, redovno konzumiranje može dovesti do zabrinjavajućeg nivoa izloženosti hemikalijama.

Umesto da redovno koristite kapsule za kafu, pređite na francusku presu od nerđajućeg čelika ili stakleni aparat za kafu.

3. Plastični mlin za začine

Plastični mlin za začine često se nalazi uz začine kupljene u prodavnici kao što su so, biber i začinsko bilje. Studija koja je ispitivala plastične mlinove za začine otkrila je da se mehanizmi za mlevenje napravljeni od plastike mogu vremenom istrošiti, oslobađajući mikroplastiku u mlevene začine.

Iako su dugoročni efekti na zdravlje još neizvesni, studije ukazuju na to da mikroplastika može poremetiti mikrobiom creva (stanište dobrih i loših bakterija i drugih mikroba u gastrointestinalnom traktu) menjajući ravnotežu korisnih bakterija. Promenjene bakterije u crevima mogu dovesti do hronične upale i oslabljene funkcije imunološkog sistema, povećavajući rizik od hroničnih stanja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i autoimuni poremećaji.

Izaberite staklene ili mlinove za začine od nerđajućeg čelika kako biste izbegli kontaminaciju mikroplastikom od mehanizama za mlevenje.

4. Kontejneri za skladištenje hrane

Neki plastični kontejneri za skladištenje hrane – posebno plastika označena brojevima 3, 6 i 7 – mogu da ispuštaju štetne hemikalije ili mikroplastiku u hranu i predstavljaju rizik po zdravlje, posebno kada su izloženi toploti. Evo kako:

  • broj 3 (PVC/vinil): sadrži ftalate, hemikalije koje omekšavaju plastiku, ali mogu da prodru u hranu i poremete hormone
  • broj 6 (polistiren/stiropor): sadrži stiren, mogući kancerogen koji može da migrira u hranu kada je izložen toploti
  • broj 7 (razna plastika, uključujući BPA): sadrži bisfenole (BPA, BPS, BPF), poznate endokrine disruptore povezane sa problemima plodnosti, metaboličkim poremećajima i razvojnim problemima kod dece

Da bi se rizici sveli na minimum, stručnjaci preporučuju da izaberete staklene ili posude od nerđajućeg čelika za skladištenje hrane i da izbegavate mikrotalasnu pećnicu ili pranje plastičnih posuda za skladištenje hrane u mašini za pranje sudova.

5. Daske za sečenje

Drvene daske lošeg kvaliteta mogu sadržati lepkove ili zaštitne premaze sa formaldehidom ili drugim toksičnim jedinjenjima koja vremenom mogu da uđu u hranu.

Čestice mikroplastike mogu se odvojiti od istrošenih plastičnih dasaka za sečenje, potencijalno kontaminirajući hranu i doprinoseći poremećaju hormona, upalama i drugim dugoročnim zdravstvenim rizicima. Neke plastične daske takođe mogu sadržati BPA, ftalate ili druge štetne hemikalije koje mogu da dospeju u hranu, posebno kada su izložene toploti ili kiselim sastojcima.

Izaberite daske od stakla, bambusa ili od drveta iz održivih izvora umesto plastičnih ili poroznijih drvenih dasaka za sečenje.

6. Aluminijumska folija

Jedna studija otkrila je da aluminijum iz folije može da pređe u hranu, izazivajući zdravstvene probleme sa dugotrajnom izloženošću. Iako ljudsko telo može da preradi male količine aluminijuma, prekomerno izlaganje povezano je sa neurodegenerativnim bolestima, potencijalnim rizicima za poremećaje kostiju i oštećenjem funkcije bubrega.

Aluminijum iz folije može se preneti u hranu, što dugoročno izaziva zabrinutost za zdravlje. Određene grupe, uključujući decu, starije odrasle osobe i osobe sa oboljenjem bubrega, mogu biti podložnije akumulaciji aluminijuma u telu.

Izbegavajte korišćenje aluminijumske folije za kuvanje i pečenje i pređite na papir za pečenje ili stakleno posuđe koje je otpornije na toplotu i bezbednije.

7. Posuđe za kuvanje

Materijali koji se koriste u posuđu za kuvanje mogu uticati na bezbednost hrane i dugoročno zdravlje. Mnogi pribori za kuvanje, posebno oni napravljeni od aluminijuma, bakra i legura metala nižeg kvaliteta, mogu ispuštati toksične metale u hranu, što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Istraživanja pokazuju da aluminijumsko posuđe, naročito novije, oslobađa teške metale poput olova, nikla, kadmijuma i hroma, posebno kada se kuva kisela hrana. Ove vrste posuđa mogu povećati rizik od neuroloških problema, oštećenja bubrega i drugih hroničnih bolesti.

Zamenite plastični i crni plastični pribor drvenim, od nerđajućeg čelika ili visokokvalitetnim silikonskim. Ovi materijali ne sadrže usporivače plamena, BPA i mikroplastiku.

Koliko je toksično

Ljudsko telo može da obradi male količine mnogih supstanci, ali ponovljeno izlaganje, posebno u velikim količinama, može povećati rizik od štetnih efekata na zdravlje. Faktori kao što su izlaganje toploti, habanje i kiselost hrane mogu uticati na količinu zagađivača koji se ispuštaju u hranu i akumuliraju u telu.

Iako jedan obrok kuvan u aluminijumskoj posudi ili jedna kafa skuvana iz plastične kapsule za kafu ne može da izazove trenutnu štetu, dugotrajno, ponovljeno izlaganje može dovesti do nakupljanja u telu. Vremenom, ovo može potencijalno da doprinese upali i poveća rizik od neuroloških poremećaja, hormonske neravnoteže, reproduktivnih problema i raka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo