Pojačana želudačna kiselina je tegoba od koje pate i mlade osobe, a najčešće korišćeni lekovi ne leče uzrok bolesti
Nelečena bolest može da dovede do upale jednjaka (ezofagitisa) i poveća rizik od pojave prekanceroznih ćelija u jednjaku
Pojačana želudačna kiselina čest je zdravstveni problem i u mnogim situacijama posledica neumerenosti u jelu i piću. Pojačana kiselina je tegoba koju su skoro svi osetili bar jednom u životu, ali kada se često javlja i uporno vraća u jednjak, bitno je da potražimo savet stručnjaka, jer je moguće da imamo gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Stručnjaci kažu da bilo koji sadržaj iz želuca može da se vrati u jednjak i dovede do oštećenja jednjaka i refluksne bolesti.
Kada je potrebno da dođemo na pregled?
Savet jeste da se obratimo lekaru ako se simptomi javljaju dva puta u toku jedne nedelje. Simptomi refluksa su: gorušica, osećaj pečenja ili nelagodnosti koji se širi od stomaka ka grudima, vraćanje želudačne kiseline u jednjak, nadimanje, a ponekad i mučnina nakon jela.
Suviše obilni obroci dodatni su okidač za pojačano lučenje želudačne kiseline, i javljaju se kako kod pacijenata sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, tako i kod zdravih osoba koje preteraju sa konzumacijom velike količine hrane.
Obilni obroci i konzimacija neodgovarajuće hrane
Glavni faktori rizika za pojačanu želudačnu kiselinu su: obilni obroci i konzumacija neodgovarajuće hrane i pića. Previše začinjene ili masne hrane, slatkiša, obroka bogatih mastima, kao i prekomerni unos alkohola ili kofeinskih napitaka, mogu doprineti razvoju refluksa.
– U društvu su obroci bogati mastima uobičajeni, a porcije su, pored toga, prilično velike – kaže dr Joana Lopez, gastroenterolog u Baptist Health Endoscopy Center.
– Suviše obimni obroci dovode do većeg rastezanja želuca, pojačanog lučenja kiseline i pogoršanja simptoma refluksa. Nažalost, loše navike u ishrani postale su norma, kako kada je reč o izboru hrane, tako i kada se radi o količinama koje konzumiramo – naglašava dr Lopez.
Antacidi samo privremeno ublažavaju simptome
Kada lekar opšte prakse uputi pacijenta sa simptomima GERB-a kod gastroenterologa, dr Lopez navodi da su to obično osobe koje već neko vreme pate od refluksa. Isprobale su različite lekove koji se mogu kupiti bez recepta, poput antacida i drugih lekova za neutralizaciju želudačne kiseline i gorušice. Važno je napomenuti da antacidi samo privremeno ublažavaju simptome, ali ne leče osnovni uzrok problema.
Prvi korak – smanjite veličinu porcija
Dr Lopez savetuje pacijentima da naprave neophodne promene u načinu ishrane, pre svega da smanje veličine porcija i eliminišu ili svedu na najmanju moguću meru začinjena, masna jela, kofein i alkohol.
Preporučuje se da poslednji obrok u toku dana bude najmanje tri sata pre spavanja, jer je bitno da telo posle obroka ostane u uspravnom položaju.
– Mnogim pacijentima izmene u načinu života i usvajanje zdravih navika mogu značajno da pomognu. Ne volim da pacijenti dugo koriste lekove, jer njihova dugotrajna upotreba može da se izbegne zdravim navikama – kaže dr Lopez.
Rizici dugotrajne upotrebe lekova
Više studija navodi da dugotrajna upotreba lekova za GERB može da poveća rizik od problema sa kostima i bubrezima. Jedan od razloga je to što ti lekovi mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje magnezijum i druge važne hranljive materije.
Lekari ipak propisuju lekove kod hroničnog GERB-a, jer nelečena bolest može da dovede do upale jednjaka (ezofagitisa) i poveća rizik od pojave prekanceroznih ćelija u jednjaku. Suština je da se promenama u načinu ishrane i životnim navikama može izbeći dugotrajna upotreba lekova.
Epidemija gojaznosti i GERB
Zbog svojevrsne epidemije gojaznosti u savremenom svetu i u svim starosnim grupama, dr Lopez ističe da se sve više pacijenata žali na GERB.
– Ovo nije stanje koje pogađa samo starije osobe. Viđamo ga kod svih uzrasta, a sve češće i kod mlađih pacijenata – dodaje doktorka.
Kako da izbegnete pojačanu želudačnu kiselinu?
Dr Lopez preporučuje sledeće savete:
- Redovno vežbajte i održavajte zdravu telesnu težinu.
- Smanjite ili izbegavajte masnu, začinjenu i prženu hranu.
- Ograničite unos kofeina i alkohola.
- Prestanite sa pušenjem.
- Smanjite veličinu porcija tokom obroka.
- Ne jedite najmanje 3 sata pre spavanja.
- Ostanite u uspravnom položaju nakon jela – gravitacija pomaže u sprečavanju simptoma GERB-a.