Naslovna / Ishrana

Šta ne treba da jedemo ako nas muči pojačana želudačna kiselina: Hrana koja smanjuje šansu za stvaranje čira

Priredio/la: I. V. |11:00 - 08. 10. 2024.

Želudačna kiselina neophodna je za varenje, međutim, ponekad ćelije, koje proizvode kiselinu u digestivnom sistemu, počnu previše da je „ispumpavaju“ što može da dovede do komplikacija

pojačana želudačna kiselina Oko četvrtina populacije ima gastroezofagealnu refluksnu bolest, takozvani GERB – hronično stanje refluksa kiseline Foto: Shutterstock

Pojačana želudačna kiselina izaziva bol u stomaku, nadimanje i žgaravicu i može da se javi usled bakterijske infekcije, stresa, ali i kao povratni efekat nakon povlačenja nekih lekova. Želudačna kiselina neophodna je za varenje. Međutim, ponekad ćelije, koje proizvode kiselinu u digestivnom sistemu, ispumpavaju previše kiseline i to može da dovede do komplikacija kao što su refluksna bolest i čir na želucu. Ishrana, kažu lekari, igra glavnu ulogu u kontroli simptoma refluksa kiseline i prva je linija terapije koja se koristi za ljude koje muči pojačana želudačna kiselina.

Pojačana želudačna kiselina praćena je nekim tipičnim simptomima

Pojačana želudačna kiselina može povremeno da se javi kod svakoga i to nije neuobičajeno. Međutim, dosta ljudi ima velikih problema sa peckanjem u grlu, nadimanjem i podrigivanjem skoro svaki put kada jedu. Prema statistici, oko četvrtina populacije ima gastroezofagealnu refluksnu bolest, takozvani GERB – hronično stanje refluksa kiseline koje dijagnostikuje lekar.

Poznato je da želudačna kiselina reaguje na namirnice sa visokim sadržajem masti, soli ili začina.
Sfinkter jednjaka ili mišićna cevčica, koja propušta hranu u stomak, a zatim se zatvara, štiti jednjak od želudačne kiseline. Međutim, ako se sfinkter opusti, hrana može da se potisne na gore kroz olabavljeni otvor i izazove refluks kiseline. Hrana za koju se obično zna da izaziva žgaravicu, odnosno pojačanu želudačnu kiselinu, takođe odlaže i proces varenja, ostavljajući hranu duže u stomaku.

Simptomi povišene želudačne kiseline

Pojačana želudačna kiselina praćena je prepoznatljivim simptomima kao što su:

Gorušica

  • Kiseo ukus u ustima
  • Mučnina
  • Problemi sa gutanjem
  • Ponavljajući kašalj ili štucanje
  • Promukao glas
  • Bol u gornjem delu stomaka
  • Nadimanje
  • Podrigivanje
  • Brz osećaj sitosti tokom jela
  • Osećaj neprijatne sitosti nakon jela.

Kada je pojačana želudačna kiselina ne preporučuje se masna, slana ili začinjena hrana

Osobe koje imaju problem sa povišenom želudačnom kiselinom, po savetu lekara, ne bi trebalo da jedu namirnice sa visokim sadržajem masti, soli ili začina:

  • Pržena hrana
  • Brza hrana
  • Pica
  • Čips i druge prerađene grickalice
  • Aleva paprika i biber (beli, crni, kajenski)
  • Masno meso – slanina i kobasice
  • Sir
  • Paradajz sos
  • Agrumi
  • Čokolada
  • Pepermint
  • Gazirana pića.

Lekari naglašavaju da je umerenost ključna jer mnogi ljudi možda neće ni moći, a ni želeti da neku hranu izbace iz upotrebe. Savet svakom koga muči pojačana želudačna kiselina je da navedenu „problematičnu“ hranu ne jede kasno uveče, pred spavanje, kako se hrana ne bi zadržavala u stomaku a zatim izlazila iz jednjaka kada se legne. Takođe je dobro da se jedu mali, a česti obroci umesto većih i težih i izbegavaju kasne večere i grickalice pre spavanja.

Hrana koja sprečava stvaranje pojačane želudačne kiseline

Stručnjaci naglašavaju da postoji mnogo namirnica koje mogu da se jedu, a koje će sprečiti povišenu želudačnu kiselinu. Najbolja hrana za ovaj problem svrstava se u tri kategorije – hrana bogata vlaknima, alkalna hrana i „vodena“ odnosno hrana bogata vodom.

1. Hrana bogata vlaknima
Vlaknasta hrana čini da se osećamo siti, tako da je manja verovatnoća da će se ljudi prejedati, što može da podstakne pojačanu želudačnu kiselinu. Zdrava vlakna najbolja su iz:

  • Celih zrna kao što su ovsena kaša, kus-kus i smeđi pirinač
  • Korenastog povrća – slatki krompir, šargarepa i cvekla
  • Zelenog povrća – špargle, brokoli i boranija.

2. Alkalna hrana
Hrana koja ima nizak pH nivo je kisela i verovatnije će izazvati pojačano lučenje želudačne kiseline. Ona sa višim pH vrednostima je takozvana alkalna hrana i može da pomogne u neutralisanju jake želudačne kiseline. U najbolju alkalnu hranu, koja umiruje želudačnu kiselinu, spadaju:

  • Banane
  • Dinje
  • Karfiol
  • Komorač
  • Orasi.

3. „Vodena“ hrana
Konzumiranje hrane bogate vodom može da razblaži i oslabi želudačnu kiselinu. Pojačana želudačna kiselina neće nas mučiti ukoliko jedemo:

  • Celer
  • Krastavac
  • Zelena salata
  • Lubenica
  • Bujon supe
  • Biljni čaj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo