Naslovna / Zdravlje

Kineski naučnici razvili gensku terapiju koja bi mogla da produži život

Priredio/la: V. M. B.|10:35 - 22. 01. 2021.

Naučnici utvrdili koji je gen ključni faktor ćelijskog starenja

Deaktiviranje gena cat7

Metod, detaljno opisan u radu u časopisu Science Translational Medicine, uključuje deaktiviranje gena kat7 za koji su naučnici utvrdili da je ključni faktor ćelijskog starenja.

– Specifična terapija koju su koristili i rezultati koje su dobili bili su prvi ovakvi na svetu. Ovi miševi pokazuju da su nakon šest do osam meseci poboljšali izgled, a što je najvažnije, produžili su životni vek za oko 25 odsto – rekla je profesorka Jing Ku (40), specijalista za starenje i regenerativnu medicinu sa Instituta za zoologiju Kineske akademije nauka (CAS).

Tim biologa iz različitih odeljenja CAS-a koristio je metodu CRISPR / Cas9 da bi pregledao hiljade gena i usmerio se na one koji su bili posebno snažni pokretači ćelijske senesencije, što je termin koji se koristi za opis ćelijskog starenja.

– Identifikovali su 100 gena od oko 10.000, a kat7 je bio najefikasniji u doprinosu starenju u ćelijama, rekla je Ku.

Kat7 je jedan od desetina hiljada gena koji se nalaze u ćelijama sisara. Istraživači su ga deaktivirali u jetri miševa metodom koja se naziva lentivirusni vektor.

Za sada nisu primećeni neželjeni efekti

– Upravo smo testirali funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, mezenhimskim progenitornim ćelijama, u ćeliji ljudske jetre i ćeliji jetre miša i u svim ovim ćelijama nismo primetili da se možeu detektovati ćelijska toksičnost. A kod miševa takođe još nismo videli nijedan neželjeni efekat – kaže naučnica.

Daleko još od primene na ljudima

Uprkos tome, metod je daleko od toga da bude spreman za isptivanje na ljudima.

– I dalje je definitivno neophodno testirati funkciju kat7 na drugim ćelijskim tipovima čoveka i drugim organima miševa i na drugim  životinjama pre nego što upotrebimo strategiju kod starenja ljudi – rekla je ona.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo