Naslovna / Zdravlje

Lokalna anestezija – kada se primenjuje i u kojim slučajevim treba biti na oprezu

Priredio/la: D.T.|11:00 - 29. 05. 2021.

Prvi anestetik nekada je bio kokain, a sada se lokalna anestezija precizno primenjuje samo na onaj deo tela koji se tretira

anestezija Najčešća primena u stomatologiji Foto: Shutterstock

Lokalna anestezija sprečava bol tokom hirurških intervencija, otupljujući određeni deo tela. Efekti lokalne anestezije su kratkotrajni, pa je zdravstveni radnici koriste za manje ambulantne postupke. Najčešće se koristi u stomatologiji i pri sitnijim hirurškim intervencijama i retko kada je opasna. U slučaju alergija ili ako uzimate aspirin, obavezno to recite doktoru koji će raditi intervenciju, kako biste izbegli moguće komplikacije.

Kada se primenjuje lokalna anestezija

Anestezija figurativno znači „bez osećaja“. Lokalni anestetik se primenjuje na onaj deo tela koji se tretira, a u nekim slučajevima se uz lokalni anestetik daju i sedativi koji će smiriti pacijenta. Ova vrsta anestezije se koristi kod manjih i kratkih zahvata, koji ne zahtevaju hospitalizaciju, najčešće u stomatologiji, pri biopsiji, operaciji katarakte, uklanjanju mladeža.

Vrsta i doza anestezije zavisi od mnogih faktora, kao što su starost pacijenta, telesna težina, alergije. Lek deluje na određene nervne sprečavajući ih da šalju signale u mozak. Kokain je bio prvi anestetik, koji se sada više ne upotrebljava, a u praksi se uglavnom koristi lidokain. Za duže procedure, najčešće se koristi bupivacaine.

U nekim slučajevima, kada na primer, procedura traje duže nego što se prvobitno pretpostavljalo, anesteziolog može prvo primeniti lidokain, a zatim ubrizgati bupivacaine. Sintetički anestetici slični su po strukturi kokainu, ali nemaju isti potencijal za zloupotrebu.

Oprez – ako koristite aspirin

Ukoliko uzimate neke lekove, naročito aspirin ili varfarin, obavezno to recite doktoru pre početka operacije. U nekim slučajevima neophodno je uzdržavanje od jela nekoliko sati pre intervencije, važno je ne koristiti alkohol 24 sata pre hirurškog postupka. Posle primene lokalnog anestetika na mestu koje se tretira javlja se osećaj utrnulosti, a ako toga nema doktor neće nastaviti postupak. Tokom intervencije se ne oseća bol, ali prisutan je pritisak, ukoliko je malo komplikovaniji postupak, a ako je pacijent uznemiren ili anksiozan, primenjuje se i sedativ.

Moguće komplikacije

U većini slučajeva ovaj oblik anestezije je sasvim siguran. Tokom primene leka i pri prestanku dejstva može doći do malih bolova, a moguće su i modrice. Sve ovo relativno brzo prolazi. U težim slučajevima može da se javi zamagljen vid, vrtoglavica, povraćanje, glavobolja, trzanje mišića, slabost… U slučaju alergijskih reakcija može doći do svraba, poteškoća pri disanju, crvenila.

Ponekad se može javiti cijanoza, kada koža postaje plavkasta zbog loše cirkulacije ili neodgovarajuće snabdevenosti tikva kiseonikom. U veoma retkim slučajevima javljaju se usporene neurološke funkcije, što dovodi do umanjenog broja otkucaja srca i brzine disanja. U najtežim slučajevima moguć je i zastoj u radu srca, usled nedovoljnog protoka krvi.

Primena u terapiji nekih bolesti

Lokalna anestezija je, prema nekim studijama, veoma delotvorna kod smanjenja bolova posle operacije totalne zamene kolena. Istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da su lokalni anestetici korisni za ublažavanje nekih simptoma zapaljenske bolesti creva kod pacova. Stručnjaci, ipak navode, da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se slični efekti potvrdili i kod ljudi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
goran
21:00, 13. 10. 2022.
Odgovori

Da li se može dobiti anestezija kod muškaraca kod stavljanja katetera u bešiku?

Imala sam intervenciju aneurizme.Radito je preko arterije.Primila sam lokalnu anesteziju,ali nista mi nije pomoglo.Osetila sam jak bol prilikom uboda iglw u arteriju
0:12, 07. 12. 2022.
Odgovori

Molim vas vas odgovor,Za.Sta je tu moglo da se desi ako vi nav kazete da to mesto treba da utrne,da se neoseti bol

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo