Naslovna / Zdravlje

Za gasove koji iznenade više od 15 puta dnevno gastroenterolog ima savet

8:00 - 24. 05. 2021.

Zdrav čovek, u proseku, ispušta gasove između 5 i 15 puta u toku dana, ako se ovaj proces značajno intenzivira, to može biti upozorenje da postoji određeni problem u sistemu organa za varenje

gasovi-nadutost- creva Jedan od saveta lekara je „žvaćite i gutajte hranu polako i pažljivo“ Foto: Canva

Svima nam se, hteli to da priznamo ili ne, ponekad desi da nas gasovi iznenade. Međutim, ako vašu svakodnevnicu često opterećuje nedostatak kontrole ispuštanja gasova, onda to postaje ozbiljan problem. Ništa ne ubija dobar provod kao briga o tome hoćete li se slučajno osramotiti. Ako vam se dešava da izbegavate neke svakodnevne aktivnosti i da na poslovne sastanke odlazite uz osećaj nelagode i zabrinutosti, ako ne možete u potpunosti da se opustite i uživate u slobodnim aktivnostima, vreme je da uradite nešto povodom toga.

Da bismo vam pomogli da razumete uzroke i pronađete rešenja, razgovaramo sa prof. dr Ivanom Nikolićem, profesorom gastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i direktorom Interne klinike u Institutu Sremska Kamenica.

Zbog čega dolazi do prekomernog ispuštanja gasova?

Zdrav čovek, u proseku, ispušta gasove između 5 i 15 puta u toku dana. Gasovi su sastavni deo sadržaja creva, a ispuštanje njihovog viška u spoljašnju sredinu je deo normalnog procesa našeg sistema organa za varenje. Ipak, kada se ovaj proces značajno intenzivira, to može biti upozorenje koje nam telo šalje – signal da postoji određeni problem u sistemu organa za varenje.

– Osim fizičke nelagode, prekomerno ispuštanje gasova može otežati svakodnevno funkcionisanje i izazvati osećaj opterećenja ili nezadovoljstva na emocionalnom i psihičkom planu.

– Prekomerno ispuštanje gasova može biti i posledica preteranog gutanja vazduha. Konzumacija žvakaćih guma, tvrdih bombona, cigarete, ali i ispijanje gaziranih sokova i brzo gutanje hrane ili pića dovode do prekomernog stvaranja gasova. Narušavanje balansa crevne flore, takođe, za posledicu može imati isti problem. Čak i anksioznost i uznemirenost ponekad mogu izazvati pojačano stvaranje gasova.

Zašto dolazi do pogoršanja tegoba?

– Naravno, jedan od najčešćih okidača su navike u ishrani. Gasove mogu izazvati pasulj, kupus ili sirovi luk. Uz povrće, čest krivac je i hrana bogata ugljenim hidratima poput testenine, hleba i slatkiša, ali i previše začinjena i pržena hrana i alkohol. Svakako, važno je napomenuti da su neke od namirnica koje mogu uzrokovati gasove i nadutost dobre za naše zdravlje, pa treba biti pažljiv i naći pravu meru kada i koliko ih izbegavati.

Flobian, nadutost, gasovi

Flobian kapsule smanjuju stvaranje gasova Foto: Promo

Šta nam može doneti olakšanje?

– Prvenstveno se savetuje promena ishrane i loših životnih navika. Žvaćite i gutajte hranu polako i pažljivo, vežbajte, smanjite stres, usporite i uživajte u svakom obroku. Osim toga, u ublažavanju gasova nam može pomoći i korišćenje efikasnih i sigurnih preparata. Ja svojim pacijentima, uz sve navedeno, preporučujem i Flobian® kapsule koje deluju direktno na uzrok problema i doprinose smanjenju stvaranja gasova. Prirodne su, bezbedne i efikasne, a kliničke studije pokazuju da jedna kapsula dnevno, u periodu od najmanje četiri nedelje, dovodi do poboljšanja kod čak 95% korisnika.

– Važno je da napomenem na kraju – ukoliko se tegobe neprekidno ponavljaju, komplikuju i dugo traju, obavezno se javite svom lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo