Naslovna / Zdravlje

Mohs hirurgija uklanja samo delove kože zahvaćene karcinomom, zdravo tkivo ostaje nedirnuto, kaže prof. dr Aleksandar L. Krunić

Piše: Marijana Rajić|9:00 - 29. 07. 2021.

Ova metoda uklanjanja nemelanomskih karcinoma kože je milimetarski precizna ali i kozmetski važna zbog osetljivih regija na kojima se javljaju tumori

Mohs hirurgija, prof.dr Aleksandar L.Krunić Prof.dr Aleksandar L.Krunić je naš jedini internacinalno edukovani mohs hirurg Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Mohs mikrografskom hirurgijom se odstranjuju maligni tumori kože nemelanomskog tipa. Ovu metodu karakterišu izuzetno precizni, plići rezovi, a način dijagnostike daje priliku da se odstrani isključivo toliko tkiva koje pokaže pozitivan rezultat na malignitet, dok ostalo, zdravo tkivo ostaje nedirnuto. Posebno je značajna i efikasna kod pojave recidiva tumora na koži, a zbog preciznosti i malih rezova koji ponekad ne zahtevaju ni šavove, izuzetno je značajna za tumore koji se javljaju na licu, očnim kapcima, usnama, nosu, ušima, i drugim osetljivim regijama na koži.

Koji tumori kože se uspešno uklanjaju ovom metodom

O ovom načinu intervencije se kod nas još uvek relativno malo zna. Prof. dr Aleksandar Krunić, dermatolog, prvi je i za sada jedini naš zvanično internacionalno edukovani mohs hirurg. Devedesetih godina je sa dozvolom Instituta za dermatologiju otišao na Duke university u Ameriku kao asistent i mladi docent sa našim stečenim akademskim znanjem, i završio dvogodišnju subspecijalizaciju upravo ove metode.

Profesor dr Krunić kaže da su svi tumori koji se nalaze na centralnim delovima lica, nosa, oko očiju, očnih kapaka, na ušima i na genitalijama koji su veličine do 5 i nešto više od 5 milimetara, idealni za uklanjanje mohs hirurgijom. Isto važi, dodaje, i za tumore veće od 10 milimetara na drugim lokacijama: na čelu, obrazima, skalpu, one koji se nalaze na ekstremitetima (šake, stopala), ali i nokatne tumore koji su uglavnom planocelularnog tipa.

– Ako je tumor prečnika većeg od 2 cm i nalazi se na trupu, i on se uklanja mohs hirurgijom, jer se smatra da je već dao neke putanje koji ne mogu da se predvide i sagledaju. Ovom tehnikom se on precizno prati, uklanja, uz maksimalnu prezervaciju normalnog tkiva. Intervencije i rekonstrucije se rade u lokalnoj anesteziji ukoliko se ne radi o nekom teškom, dubokom defektu koji uključuje i učešće plastičnog hirurga – objašnjava sagovornik našeg portala.

Kako se dobija potvrda maligniteta

Prof. dr Krunić opisuje da tumori koji se javljaju na licu uglavnom imaju strukturu pečurki ili sličnih izraslina, sa korenom, i daje detalje pri potvrđivanju dijagnoze:

– Ono u šta smo sigurni je da tumori ne rastu precizno i tačno projektovano u svim pravcima, i da poznate metode koje uključuju klasično određivanje margine od 4 milimetra za njihovo uklanjanje, ne moraju da znače i definitivno rešenje. Kada se tumor izvadi, na njemu se napravi nekoliko preseka sa svih strana, poput kriški hleba, daju se patologu, on ih pogleda i konstatuje da u pregledanim presecima nema patogenog sadržaja. Međutim, mi ne možemo da znamo pouzdano da li je između neka dva preseka negde ostao neki mali koren – događa se da se pacijentu kaže da su margine čiste, a onda se nakon šest meseci, godinu ili dve, nažalost, tumor vrati.

Pošto je to tkivo već sečeno i zatvarano, tako se tumoru praktično pravi veštački put da on prolazi dalje, što onda rezultira potrebom ponovnih intervencija, kaže mohs hirurg koji se usavršavanjem ove metode i njenom praksom uspešno bavi u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim delovima sveta.

Milimetarska preciznost i potpuna preglednost uzoraka

Kod mohs hirurgije, objašnjava naš sagovornik, tumor se iskiretira, skine, i od onoga što je ostalo napravi se resekcija tanjirastog oblika veličine još jedan ili dva milimetra oko tog zamišljenog tanjira, uz pravljenje posebne mape kojom se opisuje i predstavlja kompletan tumor.

Nakon određenog broja sati, tumor se, kako nam opisuje dalje proceduru prof.dr Krunić, okreće na drugu stranu, ispravi, i radi se ne vertikalna već horizontalna analiza preseka, kojom se pregleda 100 odsto materijala. Uporedo sa tim, preko gledanja kroz mikroskop, mapa se preslikava  i moguće je tačno i potpuno precizno videti mesta koja su zahvaćena malignim ćelijama tj. imaju pozitivan nalaz, što, kada se doktor vrati na pacijenta, daje mogućnost milimetarski preciznog uklanjanja.

Kozmetski važna i visoko efikasna metoda

– Ako se uklanjanju tumori na očnom kapku, regiji nosa, usana, pored zdravstveno sigurnosnog, bitan je i kozmetski efekat. Zbog toga sam, praktikujući ovu metodu više od dve decenije, razvio dodatni oprez u klasičnom uklanjanju promena sa lica, jer pored toga što je na licu važan bukvalno svaki milimetar, događa se da na prvi pogled na koži sve izgleda normalno, a onda nakon određenog broja sati nalaz bude pozitivan – kaže profesor.

Zato ovaj način intervencije, navodi sagovornik našeg portala, nudi čak do 99,6 odsto uspešnosti uklanjanja i inicijalnog izlečenja tumora, uključujući i planocelularne karcinome, Padžetovu bolest i još neke oblike kroz koje tumor praktično putuje, širi se u obliku kraka, pa je vrlo komplikovano i nemoguće ukloniti ga drugačije.

– Bazocelularni karcinom je karcinom bazalnih ćelija i dolazi iz epidermisa – najnižeg sloja kože. Kod ovog tipa karcinoma, stopa izlečivosti mohs hirurgijom takođe je izuzetno visoka – navodi prof.dr Krunić.

Tumori na očnim kapcima najbolji primer, uz još neke specifičnosti

Prema njegovim rečima, oporavak je veoma kratak i već sutradan pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Tumori na očnim kapcima su možda i najbolji primer zbog osetljivosti okolnog tkiva i organa, a nekada su svi tumori toliko mali i sa takvom preciznošću se uklanjaju da nema ni šivenja, već se ostave da zarastu sami. Osobenost mohs hirurgije je i u tome što je doktor – dermatolog koji je hirurg, u isto vreme i patolog koji radi i rekonstrukciju. Ovo je i logično, ako znamo da od svoje kompletne edukacije, dermatolozi imaju 25 odsto iz  histologije kože – objašnjava profesor koji ima ogromnu želju da se u našoj zemlji posveti edukaciji i obuci budućih mohs hirurga.

Potrebu za tim potvrđuje i podatak da je sve više pacijenata koji dolaze sa primarnim tumorima što je razlika u odnosu na ranija vremena, kada ih je većina bila sa recidivima.

Zašto se mohs hirurgija do sada nije praktikovala kod nas

Ova tehnika se u Americi primenjuje još od drugog svetskog rata, ali je šezdesetih godina doživela ekspanziju i registrovana kao posebna tehnika i sa ovim imenom – mohs hirurgija. Prof.dr Krunić je imao privilegiju da je uči od vrhunskih američkih stručnjaka, međutim, u to vreme, širenje ove metode je izostalo zbog stava da dermatolozi nisu kompetentni da obavljaju hirurške intervencije. Najviše zato se hirurška dermatologija sprovodila, pored Amerike, samo u nekim zemljama poput Francuske i Nemačke, pa su slične intervencije obavljali plastični hirurzi. Životni i profesionalni putevi, uz želju da se bavi baš ovom hirurškom metodom, sagovornika eKlinika portala su ponovo odveli u Ameriku, ali su ga tamo i zadržali, uz obavezu ponovljene specijalizacije dermatologije i dodatnu godinu subspecijalizacije mohs hirurgije.

Kako je pacijentkinji operisanoj šest puta ova metoda spasila oko

O slučaju iz prakse koji je mohs hirurgiju, a i njega, konačno doveo u Beograd, prof.dr Krunić nam je ispričao:

– Kod pacijentkinje šezdesetih godina nekoliko puta se pojavljivao recidiv kancera na nosu, i operisan je šest puta. Svaki put je uklanjan sa pozitivnim marginama, i ponovo zatvaran. Tumor se dalje širio i došao do očnog kapka, uz naloženo vađenje celog levog oka. Predložio sam skidanje tumora sa kapka mohs hirurgijom jer sam smatrao da nema razloga da ide kompletno oko, pacijentkinja je došla u Čikago, tumor je skinut, i više se nikada nije vratio.

Zahvaljujući toj pacijentkinji, ali i svojoj velikoj želji da se iz Amerike konačno vrati u Srbiju jer, kako kaže, svi mi imamo i neki dug i obavezu prema svojoj zemlji, prof.dr Aleksandar L.Krunić namerava da uz edukaciju dermatologa, mohs hirurga i dermatopatologa, Beograd pretvori u jedan od centara mohs hirurgije u ovom delu Evrope.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Cecilija
2:12, 31. 07. 2021.
Odgovori

Prof. Krunic je izuzetan lekar i humanista. I pre 13 god. je dolazio da bez nadoknade pomogne svom narodu, novinama iz svetske dermatologije. Dr. Krunic je nas ponos ! Za takvo znanje i rad treba obezbediti sve uslove za otvaranje centra u Beogradu.

Slavica B. J.
12:43, 16. 08. 2021.
Odgovori

Hvala Univezumu da postoje ovako divni ljudi i stručnjaci u našoj zemlji. Sve najbolje dr. Kruniću iako ga ne poznajem i hvala na spremnosti da pomaže Srbima.

Ines
21:05, 09. 01. 2024.
Odgovori

Hvala profesoru sto nije zaboravio svoj rod . Bilo bi lepo da neko od pacijenata ispriča svoja iskustva sa mohs hirurgijom.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo