Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Šta nam sve radi zagađen vazduh

Priredio/la: eKlinika
20:00 - 25. 11. 2020.

Stručnjaci tvrde da postoji 12 faktora koji uzrokuju demenciju na koje se može uticati. Većina njih zavisi od načina života

zagađen vazduh

Zagađenje je pogubno i za decu i za odrasle Foto: Shutterstock

Pojava demencije zavisi od niza faktora. U izveštaju ovogodišnje međunarodne konferencije posvećene Alchajmerovoj bolesti, navedena su tri nova rizična faktora, među kojima su konzumiranje alkohola, povrede glave i zagađenost vazduha.

Prethodno je prepoznato devet faktora, a to su nedostatak obrazovanja, gubitak sluha u srednjem dobu, hipertenzija, gojaznost, pušenje, depresija, socijalna izolovanost, fizička neaktivnost i dijabetes u zrelijim godinama.

Za tri decenije utrostručiće se broj obolelih

Američki stručnjak Lon Šnajder rekao je da nikada nije kasno sa prevencijom faktora koji doprinose nastanku demencije. Pogotovo što analize pokazuju da će se ovo oboljenje utrostručiti do 2050. godine.

Ipak, pojedine zemlje, među kojima su i SAD, primetile su da se broj obolelih od demencije smanjuje, a smatra se da je to direktna posledica promene načina života. Za struku to je pokazatelj da se broj dementnih osoba može smanjiti preventivnim delovanjem.

Većina faktora rizika zajednička je ljudima širom sveta

Svih 12 navedenih faktora su rizik za pojavu demencije kod 40 odsto ljudi širom sveta. Svi ti faktori se mogu sprečiti ili ublažiti. Zato je potencijal za prevenciju veći u zemljama gde je manje industrije. Nažalost, one su siromašnije, ali su stanovnici tih zemalja bar zaštićeni od štetnog dejstva zagađenog vazduha.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend