Naslovna / Zdravlje

Problem sa mokrenjem je prvi alarm da se razvija bolest prostate, skreće pažnju dr Aleksandar Milošević

Piše: Milan Marjanović|8:54 - 05. 11. 2021.

Svaki muškarac posle 50. godine života bi morao, bar godišnje da ode kod urologa na preventivni pregled, čak i kada ne postoje nikakvi simptomi

prostat Dr Aleksandar Milošević: Prevencija je ključ u očuvanju zdravlja prostate. Foto: Privatna /Shutterstock

Bolesti prostate najčešće se javljaju posle 50. godine muškarca. Prostata proizvodi tečnost koja ulazi u sastav ejakulata. Normalna, zdrava prostata je veličine i oblika kestena zbog čega se u narodi i naziva „kestenjača“. Pri rođenju je veličine zrna pasulja, lagano raste do puberteta, a onda se naglo poveća i tada postiže svoju normalnu veličinu i oblik.

Jednom godišnje na preventivne preglede

– Prevencija je ključ za sve bolesti, pa tako i za bolesti prostate. Svaki muškarac posle 50. godine života bi morao, bar godišnje da ode kod svog urologa na preventivni pregled, čak i kada ne postoje nikakvi simptomi. Najgore je da se sačekaju tegobe ili bolovi. Zato što nemamo sistem zdravstvenog osiguranja koji nas tera da preventivno idemo na pregled, često zakasnimo i onda ne možemo da izlečimo bolest – poručuje za čitaoce portala eKlinika, urolog profesor dr Aleksandar Milošević.

Normalno je da se posle 50. pojave neki problemi

Ono što muškarcima nikako ne ide na ruku su statistički podaci koji govore da od svih unutrašnjih organa prostata najčešće oboljeva. Ake se uzme da je očekivani životni vek muškaraca između 80-85 godina, normalno je, kako kaže dr Milošević, da se posle 50. godine života pojave neki problemi, koji mogu lako da se reše uz lasersku intervenciju i lekove.

– Mi ne smemo da se poredimo sa našim čuvenim pesnicima koji su umirali sa 37, 38, 40 godina…  već moramo da shvatimo da smo prevazišli mnoge bolesti i da smo sad ušli u fazu kada se odjednom pojavljuju neke nove, pre svega tumori. Svako životno doba donosi određene radosti i izazove. Moramo da znamo da je naša mladost do 50. a da posle toga ulazimo u starost. Bol je jedna opomena organizma koji nam na taj način pokazuje da nešto nije uredu. Međutim, često organizam kasno prikaže bol i mi zakasnimo na pregled – ističe dr Milošević..

Kako prepoznati prve simptome bolesti prostate

Čim se pojavi problem sa mokrenjem, kod svakog muškarca starijeg od 50 godina bi trebalo da se uključi alarm koji će mu reći da je vreme da poseti urologa. Suština je da muškarac dođe kod lekara kada još nema simpotoma. Kad se jave simpotomi onda može da bude kasno, kaže dr Milošević.

Najčešći simptomi bolesti prostate su tegobe sa mokrenjem, otežano mokrenje, peckanje pri mokrenju… Danas postoji veliki broj lekova i biljnih preparata koji mogu da spreče te tegobe, kao i operacija. Operacije su razvitkom tehnologije napredovale tako da laserom i jednodnevnom hirurgijom rešavamo problem. Pacijent bukvalno provede samo nekoliko sati kod doktora i ide kući. Tako da je to vrlo komforno lečenje prostate – objašnjava za čitaoce eKlinike dr Aleksandar Milošević.

Seksualni život i prostata nisu direktno povezani

Veliki broj muškaraca strahuje da, ako im se javi oboljenje prostate, neće moći da imaju kvalitetan seksualni život. Međutim, prostata i seksualni život nisu direktno vezani.

– Prostata nema direktne veze sa seksualnim životom, ali ako čovek ima otežano i bolno mokrenje, naravno da mu neće biti do seksa. Rešavanje svih tih tegoba koje mu pravi prostata može da mu  poboljša seksualni život. Činjenica je i da što duže postoji taj seksualni diskomfor, to se onda teže leči. Ako pacijent primeti da posle dva, tri meseca ima određene seksualne probleme, on treba da dođe na pregled – naglašava dr Milošević.

Ključna uloga hormona testosterona

Funkcionisanje prostate zavisi od muškog hormona testosterona, koji godinama opada, ali se to može poboljšati ukoliko se na vreme krene sa lekovima koji nadomešćuju ovaj hormon.

Postoji jedna teorija, koja kaže da pad muškog hormona testosterona dovodi do neregularnog rasta prostate jer ona nema svoju hranu. Testosteron je hrana za prostatu, i bez nje ona počinje da „luduje“, da raste taj takozvani adenom, koji je benigni. Pacijent tada mora jednom u 6 meseci da dođe na ispitivanje tumorskih markera. Ukoliko, ne daj bože, dobije tumor, onda će on rasti brže, kao kod svakog mlađeg čoveka koji ima dosta prirodnog testosterona – navodi dr Milošević.

Oporavak posle operacije ne traje dugo, a šta je sve zabranjeno

Kao i svaka operacija i operacija prostate zahteva oporavak, ali on ne mora da traje drugo. Dr Aleksandar Milošević poručuje da ako se na vreme otkrije mali benigni tumor prostate, oporavak  bukvalno traje od 15 do 20 dana. Pacijent posle jednog dana može da ide kući, ne mora da bude hospitalizovan, može da se šeta, jedino je zabranjeno dugo nepravilno sedenje, zbog nakupljanja krvi u maloj karlici. Zabranjen je seks 15-20 dana, da ne bi došlo do krvarenja – poručuje u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Aleksandar Milošević.

Oboljevaju sve mlađi muškarci

Godine nisu presudne za pojavu bolesti. Nekada se mislilo da bolest napada starije, ali u poslednje vreme, kako kaže dr Miloševič, to se promenilo.

– Najmlađi slučaj koji sam operisao bio je čovek od 52 godine, i to je bilo odavno, pre oko 30 godina. On je imao recidiv posle 15 do 20 godina kada sam ga operisao drugi put. Tada nisu postojali ni laseri, ni lekovi koji se danas koriste. Da je živeo u ovo današnje vreme lakše bi prošao – navodi primer iz svoje bogate prakse za čitaoce dr Milošević.

Medicina stoji, tehnologija napreduje

Zapadnjačka medicina je tehnološki dominantna i zato ima prednost u odnosu na istočnjački princip, koji je dobar u slučajevima kad je čovek zdrav, a klone duhom, što se naročito dešava muškarcima posle 60. godine.

– Stalno govorim da medicina stoji, da su stari Grci, od kojih smo sve naučili, znali o medicini više nego mi. Ne koristimo mozak. Mislim da što se same pameti tiče medicina zaostaje za nekim periodom od pre 40, 50 godina, kada su ljudi mnogo više koristili mozak. Medicina je danas postala čista tehnologija. Ono što je mene strašno razočaralo, što sam video još pre 30 godina, da se lekari usmeravaju na određeni mali segment lečenja. Prestaju da budu lekari, da leče celu osobu, leče samo određenu bolest. Ali, uvek je postojao bar neko ko je znao da usmeri mlade lekare da ne gledaju pojedinačnu bolest, nego celog čoveka – mišljeja je urolog profesor dr Aleksandar Milošević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Miroljub
18:31, 05. 11. 2021.
Odgovori

ne može ovaj bez sexa pa to ti je

Zivko stankovic
16:54, 21. 11. 2021.
Odgovori

Imam 66 god..noću oko 2 časa imam otežano mokrenje…u toku dana normalno ali primećujem slab mlaz..nemam bolove ni pecanje

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo