Naslovna / Zdravlje

Rak prostate i debelog creva ubuduće bi mogao lako da se otkrije novim testovima

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 16. 10. 2021.

Osobe kod kojih postoji sumnja na ove bolesti više ne bi morale da rade bolnu biopsiju prostate iglom ili neprijatnu kolonoskopiju

rak prostate - tets Test je potvrdio prisustvo ćelija raka prostate potpuno neinvazivan, ne zahteva upotrebu igala Foto: Shutterstock

Novi eksperimentalni neinvazivni testovi mogli bi u budućnosti da budu od velikog značaja u otkrivanju karcinoma prostate ili debelog creva, i to samo analizom uzoraka krvi ili pljuvačke. To praktično znači da kod pacijenata sa sumnjom na ove bolesti više ne bi bilo potrebe raditi neprijatnu i bolnu biopsiju prostate iglom, ili jednako neprijatnu kolonoskopiju.

Istraživači fascinirani ekonomičnošću i lakoćom metoda

Dr Mona Eldeeb, sa Alexandria University Medical Research Institute u Egiptu, potvrdila je da bi ovi kombinovani markeri krvne baze mogli bi da otkriju rani rak debelog creva, posebno ako se primene u skrining programu. Test na ćelije raka debelog creva koristi obojena mikroskopska zrnca za potvrdu visokih vrednosti četiri parametra upale iz uzorka krvi, koji se „broje“ laserski. 

Drugi test razvili su iranski istraživači, i on koristi mušku pljuvačku za detektovanje prisustva genetskog materijala povezanog sa tumorom prostate.

– Najuzbudljiviji deo ove studije je da je test koji je potvrdio prisustvo ćelija raka prostate potpuno neinvazivan, ne zahteva upotrebu igala, i oslanja se na pljuvačku do koje se lako dolazi u smislu reprezentativnog uzorka – rekla je dr Corei Speers, onkolog sa University of Michigan’s Rogel Cancer Center u En Arboru.

Brži i precizniji skrining karcinoma debelog creva

Dr Eldeeb i njen tim testirali su 35 pacijenata sa rakom debelog creva i 52 osobe koje nisu imale potvrđenu dijagnozu. Otkriveno je da su proteini bili na višim nivoima kod pacijenata obolelih od raka, što ukazuje na to da bi ova metoda mogla da se koristiti za skrining raka debelog creva, a da postoji mogućnost da se izbegne kolonoskopija.

– Proba novog testa pokazala je preciznije rezultate, a u kombinaciji sa analizom na okultno krvarenje iz stolice, daje vrlo visoku senzitivnost, uz manju potrebu za kolonoskopijom – izjavila je naučnica dr Eldeeb.

Rak ili uvećana prostata?

Test za kancer prostate analizira osam RNK uzoraka koji pokazuju da li se kod muškarca razvio rak ili jednostavno pati od uvećanja ovog organa, što je obično u vezi sa godinama i starenjem. Istraživanje je sprovedeno na 180 muškaraca starosti od 45 do 50 godina, uz 60 kod kojih je dijagnostikovan rak, i 60 sa uvećanom prostatom. Studija je pokazala da je analiza uzorka pljuvačke nepogrešivo odvojila sa rakom prostate od onih sa uvećanom prostatom, za šta je sada potrebna biopsija iglom. Iako su ovo samo preliminarni rezultati, ubrzo se planira više studija na većem broju ispitanika, kako bi se sa novim metodama, ako se njihova uspešna primena potvrdi, nastavilo i u kliničkoj praksi.

Čekaju se objave u naučnim časopisima, kao i obimnije studije

Oba izveštaja predstavljena su na godišnjem sastanku American Association for Clinical Chemistry (AACC), uz podsećanje da se rezultati prezentovani na medicinskim događajima ipak smatraju preliminarnim dok se ne objave u relevantnim, odnosno referentnim naučnim časopisima.

– Izveštaji su doneli veoma zanimljiva zapažanja i biće korisno, ali i uzbudljivo pratiti u kom smeru će ili dalje, kompleksnije studije – rekao je predsednik AACC, dr Stephen Master.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo