Naslovna / Zdravlje

Karcinom debelog creva sve češći kod mlađih osoba. Na ove simptome treba odmah reagovati

Priredio/la: M. R.|17:00 - 23. 08. 2021.

Kada se karcinom debelog creva dijagnostikuje kod mlađih osoba, veća je verovatnoća da je bolest već u trećoj ili četvrtoj fazi

debelo crevo-rak debelog creva- mladi ljudi Starosna granica za skrining kolorektalnog karcinoma spuštena je na 45 godina Foto: Shutterstock

Prema istraživanju objavljenom u Journal of the National Cancer Institute, u Sjedinjenim Američkim Državama je stopa oboljevanja od karcinoma debelog creva i rektuma poslednjih godina u opadanju kod starije populacije. Alarmantnan je, međutim, podatak da brojke mlađih obolelih osoba beleže rast. Istraživači Američkog društva za rak analizirali su detalje iz 490.000 slučajeva raka debelog creva i došli do podataka da su osobe koje su imale 20 ili više godina, rođene u periodu od 1974. do 2013. godine, bile u dvostruko većem riziku od raka debelog creva i četiri puta većem riziku od raka rektuma, u odnosu na one rođene 1950. godine.

U mlađoj populaciji često se otkrije u odmakloj fazi bolesti

Kolorektalni karcinom je sve rasprostranjeniji, potvrdila je još 2019. godine jedna studija, a broj pacijenata mlađih od 50 godina, kojima je dijagnostikovan rak debelog creva, porastao je sa 10 odsto u 2004. na 12,2 odsto u 2015. godini. Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu American Cancer Society Cancer, kada se karcinom debelog creva dijagnostikuje kod mlađih osoba, veća je verovatnoća da je bolest već u trećoj ili četvrtoj fazi.

– Izuzetno je retko da se učestalost neke bolesti toliko poveća – kaže dr Andrea Cercek,  gastrointestinalni onkolog u centru za rak Memorial Sloan Kettering.

Američko društvo za borbu protiv raka je delimično i zbog ovih statističkih podataka spustilo starosnu granicu za skrining kolorektalnog karcinoma na 45 godina za osobe sa prosečnim i sa većim rizikom. Za druge grupe i dalje se savetuje da se preventivna kolonokospija radi od 50 godina starosti.

Nezdrave životne navike

Iako naučnici još uvek ne mogu sa potpunom sigurnošću da kažu šta su tačni razlozi, neki se izdvajaju kao logični. Primetno je, takođe, da su isti faktori načina života, koji doprinose rastućoj epidemiji gojaznosti, takođe povezani sa kolorektalnim karcinomom.

Verovatno je da neka ponašanja, koja doprinose gojaznosti, poput preteranog sedenja, loše ishrane, neumerene konzumacije crvenog i prerađenog mesa i mlečnih proizvoda, dovode i do kolorektalnog karcinoma – izjavila je dr Rebecca Siegel, glavni epidemiolog jedne studije iz 2017.godine. Pojedini istraživači se bave proučavanjem direktne veze između promena mikrobioma creva i raka, ali bilo kakva povezanost još uvek nije utvrđena.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Lekari u kampanjama i na pregledima konstantno upozoravaju na simptome koje ne bi trebalo zanemariti, a čemu su mlađe osobe često sklone, pripisujući ih nečemu prolaznom ili brzom životu. Takođe, krvarenje iz rektuma često se meša sa hemoroidima, što je takođe opasno. Najvažniji simptomi, koji mogu da ukazuju da se radi u karcinomu debelog creva, su:

  • pojava krvi u stolici (može biti svetlo crvena ili tamna)
  • krvarenje iz rektuma
  • grčevi u trbuhu (bez neke druge iritacije poput prejedanja)
  • promena u režimu rada creva, bilo da se radi o vremenu, učestalosti, obliku ili količini stolice
  • konstantni zatvor ili dijareja
  • neobjašnjiv gubitak težine.

Ako bilo koji od ovih simptoma traje duže od nedelju dana, obavezno se obratite lekaru!

Kako smanjiti rizik

Ono što možemo da učinimo sami, u cilju smanjena rizika od oboljevanja, jeste da konzumiramo zdraviju hranu sa puno voća, povrća i vlakana, i da smanjimo unos crvenog i prerađenog mesa. Takođe, neka istraživanja pokazuju da nemasno mleko u racionalnim količinama ima blagotvoran uticaj na creva. Redovno vežbanje, fizička aktivnost i održavanje normalne težine – takođe su važne stavke.

Upoznajte svoje telo, slušajte ga, i prepoznajte simptome raka debelog creva jer je on u ranim fazama izlečiv – poručuju stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo