Naslovna / Zdravlje

Nedostatak UVB svetlosti može da poveća rizik od razvoja raka debelog creva

Priredio/la: I. V.|11:00 - 06. 07. 2021.

Veza između između manjka UVB svetlosti  i rizika od kolorektalnog karcinoma najznačajnija je za starije od 45 godina, nakon što su uzeti u obzir i drugi faktori, poput pigmentacije kože, očekivanog životnog veka i pušenja

rak debelog creva- rizik od nastanka- vitamin d Foto: Shutterstock

Neadekvatna izloženost UVB sunčevoj svetlosti može biti povezana sa povećanim rizikom od pojave raka debelog creva, naročito u starijim starosnim grupama, otkriveno je u novoj studiji objavljenoj u BMC Public Health koja je koristila podatke o 186 zemalja. Naučnici sa University of California u San Dijegu istraživali su moguće veze između globalnog nivoa UVB svetlosti u 2017. godini i stope kolorektalnog karcinoma u različitim zemljama i starosnim grupama u 2018. godini.

Svetlost koja prikuplja vitamin D

Autori studije otkrili su da je niža izloženost UVB svetlosti značajno povezana sa višim stopama kolorektalnog karcinoma u svim starosnim grupama od 0 do preko 75 godina kod ljudi koji žive u 186 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Povezanost između niže UVB svetlosti  i rizika od kolorektalnog karcinoma ostala je značajna za one starije od 45 godina, nakon što su uzeti u obzir i drugi faktori, poput pigmentacije kože, očekivanog životnog veka i pušenja.

UVB zraci iz spektra sunčeve svetlosti pomažu koži da sintetiše vitamin D i podstiče proizvodnju melanina koji je zaslužan za tamnjenje kože. Za razliku od UVA zraka koji prodiru duboko u kožu, UVB zraci dopiru do površinskog sloja kože ili epidermisa, ali ipak mogu da oštete kožu izazivajući opekotine i zadebljanje kože. Takođe, ćelije direktno apsorbuju UVB zrake a to može uzrokovati oboljenja kože kao što su rak kože, aktinična keratoza ili biti uzrok hiperpigmentacije.

Stariji od 45 godina u najvećem riziku

Istraživači ukazuju da niža izloženost UVB svetlosti može smanjiti nivo vitamina D, a nedostatak ovog vitamina  ranije je bio povezan sa povećanim rizikom od raka debelog creva. 

Razlike u UVB svetlosti činile su veliku količinu varijacija koje smo videli u stopi kolorektalnog karcinoma, posebno za ljude starije od 45 godina. Iako je ovo još uvek preliminarni dokaz, može se reći da posebno stariji pojedinci mogu da smanje rizik od raka debelog creva ispravljanjem nedostataka vitamina D – objasnio je Raphael Cuomo, jedan od autora ove studije.

NASA kao izvor podataka

Autori su koristili UVB procene dobijene NASA svemirskom letelicom EOS Aura u aprilu 2017. godine i podatke o stopama kolorektalnog karcinoma u 2018. godini za 186 zemalja iz baze podataka Globalni rak GLOBOCAN. Takođe su prikupili podatke iz 148 zemalja o pigmentaciji kože, očekivanom životnom veku, pušenju, stratosferskom ozonu (prirodnom gasu koji filtrira sunčevo zračenje) i drugim faktorima koji mogu uticati na zdravlje i izloženost UVB svetlosti.  Zemlje sa nižim UVB zračenjem su Norveška, Danska i Kanada, dok su zemlje sa visokom koncentracijom UVB svetlosti Ujedinjeni Arapski Emirati, Sudan, Nigerija i Indija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo