Naslovna / Zdravlje

Zatvor ne sme da se ignoriše jer može da izazove brojne opasne scenarije

Priredio/la: I. N.|9:00 - 04. 05. 2021.

Konstipacija nije retka pojava i često prolazi sama, ali neki  simptomi su signal da treba da se obratite lekaru, posebno ako prođe određen broj dana

konstipacija-zatvor-creva Zatvor često prouzrokuje bol i oticanje stomaka Foto: Shutterstock

Velika je šansa da ste nekada imali problema sa odlaskom u toalet. Možda ste danima imali zatvor, koji prati osećaj napetosti i nelagode, a što duže konstipacija traje, stanje se pogoršava i čini da se sve lošije osećamo. Iako problem najčešće prolazi sam od sebe, kako deluje da je i došao, uz vašu malu pomoć u vidu hrane koja podstiče probavu i omekšava stolicu, potrebno je znati da postoji ograničenje dužine trajanja ovog stanja i trenutak kad je potrebno da se obratite lekaru.

Koliko često treba vršiti nuždu

Na pitanje koliko često treba imati veliku nuždu – ne postoji jedinstven odgovor. Svako ima svoj ritam, kažu gastroenterolozi. Za neke ljude, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, redovna stolica može da znači veliku nuždu dva puta dnevno, dok je za druge tri puta nedeljno normalno. U idealnom slučaju, ako pijete dovoljno vode svakog dana, trebalo bi da imate stolicu bar jednom dnevno. Ipak, neke osobe, iako se dovoljno hidriraju, ređe imaju potrebu za odlaskom u toalet. Iako je to pitanje individualno i zavisi od osobe do osobe, smatra se da je 8 dana bez pražnjenja creva sigurni signal da je vreme da se obratite za pomoć.

Kad zatvor postaje opasan

Ako obično vršite nuždu jednom u tri ili četiri dana, i ako primetite da je prošlo pet dana otkako to niste obavili, možda još uvek ne osećate potrebu da potražite medicinsku pomoć. Ukoliko, pak, imate svakodnevnu stolicu, pet dana opstipacije može da bude razlog za zabrinutost. Ako imate zatvor koji traje ili do opstipacije dolazi učestalo, razmislite o svojim životnim navikama u poslednje vreme i pokušajte da dođete do uzroka, savetuju gastroenterolozi. Ukoliko ste, recimo, počeli da primenjujete drugačiji režim ishrane i smanjili unos vlakana, opstipacija može da bude posledica tog novog režima.

Druga stvar koju treba da razmotrite je da li ste uzimali nove lekove u poslednjih nekoliko dana, jer mnogi mogu da doprinesu zatvoru, poput nekih za smanjenje krvnog pritiska i bolova. Ali ako ništa niste promenili u svojoj uobičajenoj rutini, možda ćete morati da razgovarate sa svojim lekarom o tome šta je moglo da izazove zatvor i koja je najbolja opcija lečenja za vas.

Znaci za uzbunu

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma u vezi sa konstipacijom, odmah treba da posetite lekara:

krv u stolici

– stalni bolovi u predelu stomaka

– krvarenje iz rektuma

– groznica

– povraćanje

– nemogućnost prolaska gasova

– neobjašnjiv gubitak kilograma

– bolovi u donjem delu leđa.

Perforacija i opstrukcija creva

Brojni opasni scenariji mogu da se odigraju ako ignorišete zatvor i ne zatražite medicinsku pomoć, upozoravaju stručnjaci. Moguće je da dođe do perforacije creva, koja se javlja kada je stolica toliko nagolimala i čvrsta da probija rupu kroz zid creva. Ova pojava nije učestala kod zdravih mladih ljudi.

Zatvor takođe može da rezultira opstrukcijom creva. To se dešava kada stolica ili hrana ne mogu da prođu kroz njih, što može da prouzrokuje jak bol, kao i oticanje stomaka, nadimanje i povraćanje. Takođe, može da dođe do razvoja divertikuloze, a zatim i divertikulitisa. Divertikuloza se javlja kada se pojave divertikuli, male izbočine u zidu debelog creva, što dalje može da izazove divertikulitis, stanje koje se javlja kada divertikuli nabreknu i inficiraju se. Pojava može da bude veoma bolna, ako se odmah ne krene sa tretmanom.

Kako sebi da pomognete

Ako je vaš jedini razlog za zabrinutost to što već neko vreme niste išli u toalet, a ne osećate nikakve druge neprijatne simptome, postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste olakšali svom telu. Za početak, razmislite o tome da promenite način ishrane i da uključite hranu koja može da pomogne. Probajte sa suvim šljivama, mekinjama i hranom bogatom vlaknim, poput brokolija, malina i jabuka. Treba imati na umu da i nivo aktivnosti utiče na probavu, pa sedenje može da prouzrokuje zatvor. Stoga, ako imate opstipaciju, bilo bi dobro da se prošetate, kako biste pokrenuli stolicu.

Ukoliko zbog zatvora osećate takođe jak bol, to je siguran znak da je vreme da odete kod lekara i posavetujete se. Lekar može da predloži da promenite terapiju lekovima, ako sumnja da bi to mogao da bude uzrok. Po savetu lekara, možete da se pomognete laksativima ili da se klistirate, ali to nemojte da činite na svoju ruku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo