Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Brokoli je riznica vitamina, moćan antioksidans a štiti i od najtežih bolesti

Piše: D. T.
13:00 - 15. 02. 2021.

Povrće je moćan izvor vitamina i minerala koji pomažu da sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje i u poznim godinama

Riznica zdravlja u jednom tanjiru Foto: Pixabay

Brokoli je povrće bez kojeg je skoro nemoguća zdrava i izbalansira ishrana. Mnogi ipak nisu još do kraja svesni koliko je ovo moćna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža. To je vitamin koji pomaže iskorišćavanje gvožđa, prevenira pojavu katarakte, olakšava simptome prehlade i pojačava opštu odbrambenu sposobnost organizma. Brokoli je član važne porodice povrća kojoj pripadaju karfiol, kupus, kelj i prokelj. Najbolje je da se sprema na pari ili kratkotrajno kuva, jer tako gubi najmanje vitamina.

Riznica vitamina

Jedna porcija brokolija ima samo 25 kalorija, manje od 5 grama ugljenih hidrata, nula masti i obilje vitamina. U njenu ima vitamina K, važnog za zgrušavanje krvi i zdrave kosti. Brokoli sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu. Ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak,sadrži fosfor, gvožđe i hrom. Smatra se da zbog svih ovih svojstava sprečava zapaljenske procese u organizmu.

Bogat vlaknima

Svega dva do tri grama vlakana brokolija čini čuda kada je u pitanju digestivno zdravlje. Jača imunitet i dobro raspoloženje, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Vlakna garantuju sitost posle obroka i usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi.

Štiti od najtežih bolesti

Svi članovi porodice povrća kojoj pripada i brokoli svojim svojstvima mogu da spreče rast ćelija raka. Neke studije su sugerisale da štiti od raka debelog creva, dojke, pluća, prostate. Izotiocijanati koji se nalaze u brokoliju obnavljaju cervikalne, hepatocelularne, jajne i ćelije pankreasa zahvaćene rakom. Neka istraživanja kažu da ovo povrće ima i jaka anti-upalna svojstva u lečenju ćelija obolelih od leukemije.

Štiti srce

Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holesterola i bolesti krvnog sistema. Brokoli podstiče proizvodnju enzima koji štiti ćelije srca od raznih oštećenja.

Štiti mozak

Brokoli je bogat vitaminima koji poboljšava kognitivne funkcije. Neki nutrijenti koji se nalaze u ovom povrću štite zdravlje mozga i njegova tkiva. Ovo povrće je i dobra preventiva od opadanja moždanih funkcija koje dolaze s godinama.

Štiti kosti

Brokoli sadrži mnoštvo nutrijenata važnih za jačinu i gustinu kostiju. Vitamin K, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink, vitamine A, B i C.

Štiti od upala

Smatra se da brokoli svojim svojstvima štiti od upala, usporava starenje organizma i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Ima svojstva da štiti ćelije i tako usporava starenje. Pomaže kod reumatoidnog artritisa, zapaljenskih procesa na koži, nezaobilazan je u svim dijetama koje propagiraju zdravo gubljenje kilograma.

Prirodni detoks

Sastojci ovog povrća pomažu u deaktivaciji potencijalno štetnih hemikalija u telu, a pomažu i u njihovom bržem izbacivanju iz tela.

Moćan antioksidans

Sadrži antioksidante koji štite kožu od posledica UV zračenja. Lutein i zeaksantin u brokoliju štite oči i smanjuju rizik od najčešćih problema sa očima – katarakte i makularne degeneracije.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor