Naslovna / Ishrana

Suve šljive su najbolji prirodni laksativ, a neke osobe moraju da budu na oprezu

Priredio/la: D.T.|12:30 - 22. 04. 2021.

Šljiva je voćka sa obala Kaspijskog mora i prava je poslastica, hrana i lek, ipak – na jednu činjenicu posebno obratite pažnju pri kupovini

suve đljive-ishrana-lek Suva šljiva bogata je rastvorljivim vlaknima Foto: Canva

Nema u Srbiji skoro kuće bez šljivovice rakije, slatkog ili pekmeza od šljiva. Voće koje ima status nacionalnog simbola koristi se i kao lek, smatra se da je posebno blagotvorna suva šljiva kao sredstvo za dobru probavu, regulisanje nivoa šećera u krvi i visokog pritiska. Suve šljive su odličan izvor biljnih vlakana, minerala, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina B, C, E i K i beta karotena, koji štiti ćelije od slobodnih radikala. U 100 grama suvih šljiva ima oko 268 kalorija.

Oprez za bolesne od astme

Sok od suvih šljiva je pravi način da obezbedite telu energiju bez naglog skoka nivoa šećera u krvi. Ipak, kada su u pitanju suve šljive poseban oprez se savetuje osobama koje boluju od astme. Neke suve šljive sadrže sumpor-dioksid koji napada sistem za disanje, pa može da se javi glavobolja, mučnina, povišen pritisak. Stručnjaci stoga savetuju da pri kupovini obavezno proverite da li su suve šljive tretirane sumpor-dioksidom.

Poboljšava probavu

Visok sadržaj vlakana u suvim šljivama je najbolji borac protiv problema s probavom i hemoroida. Hronični problem s probavom su česti kod starijih osoba ili sasvim male dece. Suve šljive deluju kao laksativ zahvaljujući visokom sadržaju pektina. Kada jedemo suve šljive unosimo manju količinu vode, a veću količinu pektina. Suve šljive su prirodni laksativ i za razliku od nekih drugih sredstava ne stvaraju naviku i ne izazivaju pojavu lenjih creva, piđe Healthline.

Visok sadržaj kalijuma i izvor gvožđa

Suve šljive su bogate kalijumom i elektrolitima koji imaju bitnu ulogu u najrazličitijim funkcijama organizma. Kao što su proces varenja, srčani ritam, impulsi, kontrakcije mišića, krvni pritisak. Kratak dah, razdražljivost, umor su neki od znaka anemije. Sok od suvih šljiva i same suve šljive su riznica gvožđa. Nedostatak gvožđa smatra se glavnim uzrokom anemije. Antocijanin u suvoj šljivi je važan u prevenciji anemije ili malokrvnosti, a može i da poboljša i oštrinu vida.

Izgrađuje kosti i mišiće

Suve šljive su važan izvor minerala bora koji je bitan za jake kosti i mišiće. Smara se da ovaj mineral može da poboljša i kognitivne funkcije, koordinaciju. Neophodan je za rast, značajno povećava i nivo estrogena u krvi, kao i sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu, što je naročito važno za žene u postmenopauzi. Samo 50 grama suvih šljiva dnevno ili pet do šest suvih šljiva je dovoljno da osetite poboljšanje posle izvesnog vremena.

Redukuje nivo holesterola

Ponekada zbog neadekvatne ishrane, stresa i drugih faktora dolazi do nagomilavanja masnoća u arterijama koje posle izvesnog vremena formiraju plak. Ako se bolesti ne leči dolazi do pojave ateroskleroze, suženja arterija, što sve može usloviti probleme sa srcem i dovesti i do moždanog ili srčanog udara.
Neka istraživanja sugerišu da je suva šljiva bogata rastvorljivim vlaknima koji mogu uticati na nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i gastrointestinalnim tečnostima kada uđu u želudac i creva. Pretvaraju se u supstancu sličnu gelu koji razgrađuju bakterije u debelom crevu oslobađajući gasove. Neke studije potvrđuju da je suva šljiva dobro sredstvo i za regulisanje krvnog pritiska.

Brine se o lepoj liniji

Suve šljive pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Koriste se u dijetama za mršavljenje i dobar  su način za održavanje stabilne telesne težine. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da postepeno povećavaju nivo glukoze, šećera u krvi. Suve šljive kao užina mogu da vam brzo suzbiju osećaj gladi. Pune su i fitonutrijenata koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera.

Kad kupujete – čitajte

Šljive se suše različitim metodama, pa kada kupujete suve šljive dobro proverite sadržaj, kako biste se uverili da ne sadrže sumpor dioksid, koji predstavlja i sredstvo za konzerviranje, gas koji se koristi za sušenje voća. On predstavlja nusprodukt rada automobilskih motora i fabričkih postrojenja i tako zagađuje životnu sredinu.
Sumpor-dioksid napada sistem za disanje, pa može da se javi glavobolja, mučnina, povišen pritisak. Poseban oprez se savetuje obolelima od astme ako suve šljive sadrže sumpor dioksid.

Budite umereni u konzumaciji

Previše suvih šljiva se ne preporučuje ni zbog sistema za varenje. Ukoliko se pretera sa unosom moguća je pojava gasova, dijareje, ali i zatvora. Kada povećate unos vlakana, bitno je da pijete i dosta tečnost, preporučuje se i postepena primena šljiva u dijetetske svrhe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo