Naslovna / Ishrana

Ovo su razlozi zbog kojih ste naduti. A rešenje je samo jedno – promena ishrane

Priredio/la: V. M. B.|11:00 - 13. 12. 2020.

Najvažnije je da otkrijete uzrok i da podesite ishranu tako da se rešite ove zdravstvene, ali i estetske neprijatnosti

nadimanje zbog ishrane

Neke namirnice , kao što je pasulj, mogu da izazovu nadimanje Foto: Shutterstock

Vaš stomak je naduven, neki čak misle, ako ste žena, da ste u drugom stanju. A razlog tome je sasvim nešto drugo, prejedanje, na primer, nezdrava hrana, zadržavanje vode, zatvor… Određena medicinska stanja poput celijakije, Kronove bolesti, sindroma iritabilnog creva ili ulceroznog kolitisa takođe mogu da dovedu do nadimanja.

Namirnice koje nadimaju

Pasulj je odličan izvor vlakana i proteina. Oni takođe imaju supstancu rafinozu koju crevne bakterije treba da razgrade. Taj proces često prate gasovi i nadimanje. Brokoli i kupus takođe sadrže rafinozu. Vaš organizam će se s vremnom verovatno prilgoditi ovoj hrani. Ukoliko se i dalje javljaju gasovi, postoje lekovi koji pomažu da probavite ove namirnice, a možete da ih nabavite bez recepta u apoteci.

Usporite dok jedete!

Što brže jedete, više vazduha progutate. Stomak može vam otekne kada zarobi višak vazduha, koji ponekad prelazi u vaša creva. Pritom, pojedete više hrane kada brzo jedete. To je delom i zbog toga što će vašem stomaku biti potrebno 30 minuta da javi mozgu da je pun. Tada sledi nadimanje.

Stavite tačku na gazirano

Gas koji gutate dok pijete sodu i druga pića sa mehurićima – pivo, šampanjac, popularna gazirane sokove – mogu da „napune“ vaš probavni sistem. Neke od njih podrigujete, a neki ostanu i pomeraju se kroz vaš digestivni trakt dok ne „prođu“ na drugom kraju. Zbog toga se to zove „puštanje gasa“, a vaš stomak deluje kao balon.

Pažljvo sa ugljenim hidratima

Vaše telo brže apsorbuje ovo gorivo u odnosu na proteine ili masti, koje zahtevaju duže varenje. Nakon što vaš organizam telo iskoristi ugljene hidrate potrebne za energiju, ono skladišti ostatak: prvo kao glikogen, zbog čega vaše telo zadržava vodu, a potom i masne ćelije, zato se osećate otečeno. Možete sebi da pomognete tako što ćete da izbegavate jednostavne ugljene hidrate, poput belog hleba i peciva, a u ishranu uključite složene ugljene hidrate, poput celih žitarica koje zahtevaju duže varenje.

Jedite samo koliko vam je potrebno

Vaš želudac je otprilike veličine pesnice. Hrana se donekle zbija tokom probavnog procesa, ali ako pojedete previše, počinje vam se širiti želudac, što dovodi do nadimanja. Pored toga, ako se prejedate, unećete previše soli, ugljenih hidrata, masnoća i kalorija, a sve to dovodi do nadutosti.

Ograničite unos soli

So je potrebna organizmu, ali većina unosi višestruko viće količine od potrebnih. To podstiče vaše telo da zadrži višak vode, zbog čega možete da se osetite otečeno. Takođe višak soli može da izazove probleme sa bubrezima i visok krvni pritisak. Možda ćete uneti više soli kroz prerađenu hranu a da toga niste ni svesni. Zato proverite etikete na nirnicama a sadržaju natrijuma, i zapamtite: Samo zato što nije slano, ne znači da se so ne nalazi tamo.

žena drži rolnu papira u toaletu

Foto: Shutterstock

Zatvor?

Kada se „zaustavi probava“, osećate se naduto. Do konstripacije dolazi uglavnom kada vam nedostaju voda, hrana bogata vlaknima i vežbanje. Ali promena ishrane, bolest ili stres takođe mogu to da vas „zatvore“. Obično ovi periodi sa zatvorom prođu sami od sebe, ali mnogima je potreban veći unos vode, vežbanje, kao i lekovi protiv zatvora koje možete da nabavite u apoteci bez recepta.

Ako gubite kilograme, a ne znate zbog čega, ili imate vrtoglavicu, bol u stomaku ili krv u stolici, javite se lekaru. To bi moglo da ukazuje na ozbiljnu bolest kao što je rak debelog creva.

Proverite svoju težinu

Da li ste u poslednjih godinu dana dobili 10 ili više kilograma? To se često događa kod ljudi koje muči  nadutost. Razlog tome mogu da budu dodatni kilogrami koji se često „zalepe“ oko stomaka. Rešenje može da bude dobro izbalansiran program ishrane koji će vam sastaviti vaš lekar ili nutricionista.

Manje masnog

Vašem telu je potrebno mnogo vremena da bi svarilo masti. To znači da masna hrana može neko vreme da vam se zaglavi u stomaku i da izazove nadimanje. Pored toga, to je najkaloričnija hrana koju možete da jedete. Te kalorije se brzo nakupljaju i dovode do gojenja, što doprinosi i osećaju naduvenosti. Spas je u dijeti baziranoj na mršavim proteinima, integralnim žitaricama i povrćem.

Razna medicinska stanja

Ako ništa ne pomaže što ste preduzeli da biste se rešili nadustosti posetite lekara. Nadutost može da bude posledica oboljenja kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija, infekcija. Lečenje može da uključuje promene ishrane, sna i navike u vežbanju, zajedno sa lekovima. Što pažljivije pratite savete lekara, veća je verovatnoća da ćete se rešiti nadimanja.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo