Naslovna / Zdravlje

Probiotici moraju pažljivo da se kombinuju kako bi uopšte bili efikasni

Priredio/la: M. M.|11:30 - 22. 12. 2021.

Važno da u telu postoji balans između „dobrih“ i „loših“ bakterija, a probiotici održavaju ovu ravnotežu

bakterije u crevima Probiotici utiču na zdravlje, ali i raspoloženje Foto: Shutterstock

Probiotici moraju pažljivo da se kombinuju jer samo prava kombinacija različitih probiotskih sojeva može da ojača imunitet, ublaži moguće upale i grantuje dugovečnost. Probiotici su živi mikroorganizmi, žive bakterije i kvasci koji spadaju u grupu normalne flore digestivnog sistema. Stručnjaci kažu da nisu sve kombinacije probiotskh sojeva u dovoljnoj meri efikasne. Samo prava kombinacija različitih probiotskih sojeva može ublažiti različite tegobe, kao što su karijes, problemi sa srcem, depresiju, probavu, pa čak i loš zadah.

Probiotici pomažu u održavanju ravnoteže imunog sistema, varenje…

Važno da u telu postoji balans između „dobrih“ i „loših“ bakterija, a probiotici održavaju ovu ravnotežu i utiču na opšte zdravlje. Trilioni bakterija žive u crevima, posebno u debelom crevu. Veliki deo ovih bakterija koje su poznate kao crevna mikrobiota pomažu u održavanju ravnoteže imunog sistema, varenju i drugim telesnim funkcijama. Neke od ovi bakterija mogu da izazovu bolest, dok se druge bore protiv bolesti.

Ravnoteža loših i dobrih bakterija u crevima može da bude poremećena zbog bolesti, fizičkog i emocionalnog stresa ili usled nestručne upotrebe antibiotika. Probiotici mogu da vrate ravnotežu između bakterija u crevima i tako poboljšaju imunitet, pomognu telu da se bori protiv upala. Probiotici olakšavaju varenje koje se dovodi u vezu sa sindromom iritabilnog creva (IBS) ili akutnom infektivnom dijarejom.

Probiotici treba da budu sastavni deo dobre ishrane

Probiotici su sastavi deo izbalansirane ishrane, a dostupni su i u obliku suplemenata. Mnoge namirnice sadrže dobre bakterije, ali neke od ovih bakterija nisu u stanju da prežive jake želudačne sokove. S druge strane, postoje i namirnice koje imaju probiotičke sojeve, koji mogu da prežive proces varenja i uspešno dođu do creva. Mahunarke, luk, špargla, praziluk, artičoka, zelene banane, pšenica su dobri izvori ovih probiotičkih sojeva. Postoje na tržištu i dijetetski suplementi sa sličnim efektima.

Probiotski sojevi

Svaki probiotski soj ima određenu ulogu i pruža zaštitu telu od glave do pete. Lactobacillus acidophilus održava ravnotežu kod potencijalno štetnog delovanja bakterija u crevima kod bolesti ili prilikom uzimanja antibiotika. Lactobacillus fermentum jača imuni sistem i sprečava gastrointestinalne i infekcije gornjih disajnih puteva. Lactobacillus casei/paracasei olakšava inflamatornu bolest creva – čest poremećaj koji uzrokuje grčeve, bol u stomaku, nadimanje, gasove i dijareju ili zatvor.

Lactobacillus plantarum – stimuliše rad sistema za varenje, bori se protiv bakterija koje izazivaju različite bolesti. Lactobacillus reuteri podržava zdravlje srca, tako što reguliše nivoe holesterola. Takođe, smanjuje broj bakterija koje izazivaju čir i podržava zdravlje urinarnog trakta i vagine.

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – je uobičajena bakterija koja se koristi u proizvodnji jogurta. Podržava dobro varenje, sprečava dijareju i pomaže u ublažavanju simptoma iritabilnog creva (IBS). Lactobacillus rhamnosus je bakterija koja se prirodno nalazi u crevima. Pomaže u ublažavanju simptoma IBS, lečenju dijareje, jačanju zdravlja creva i zaštiti od karijesa.

Bifidobacterium longum ssp. longum – je soj bakterija može da pomogne u prevenciji upalnih procesa i pruži određenu zaštitu od raka debelog creva, crevnih infekcija, inflamatornih bolesti creva, pa čak i depresije.

Bifidobacterium longum ssp. infantis – je soj bakterija se obično koristi za lečenje problema kod creva, ekcema, vaginalnih gljivičnih infekcija, netolerancije na laktozu i infekcija urinarnog trakta. Bifidobacterium bifidum može da pomogne u radu probavnog sistema, poboljšanju IBS i jačanju imunološkog sistema.  Bifidobacterium animalis ssp. Lactis je soj bakterija koji pomaže u sprečavanju infekcija i učestvuje u proizvodi vitamina i drugih važnih materije za funkcionisanje organizma.

Probiotski sojevi u starijem životnom dobu

Dobra kombinacija probiotskih sojeva može da garantuje dobro zdravlje i vitalnost i u starijem životnom dobu. Pored ravnoteže između dobrih i loših bakterija, probiotici nude brojne prednosti za starije osobe. Smanjuju učestalosti i trajanje dijareje, poboljšavaju rad srca, ublažavaju netoleranciju na laktozu,  pomažu u ublažavanju različitih  alergija, probiotici su prirodna zaštita za vaginalnu floru, a mogu da ublaže i neprijatan zadah.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo