Naslovna / Zdravlje

Ginekomastija je posledica disbalansa polnih hormona kod muškaraca

Priredio/la: S. M.|14:00 - 04. 01. 2022.

U slučaju da je ginekomastija posledica upotrebe nekog medikamenta, prestaje se sa korišćenjem i prelazi na neku drugu vrstu terapije

ginekomastija Ginekomastija je povećanje jedne ili obe dojke kod muškaraca Foto: Shutterstock

Ginekomastija je povećanje jedne ili obe dojke kod muškaraca i posledica disbalansa polnih hormona. Stanje nastaje usled nižeg nivoa muškog hormona testosterona, u odnosu na ženski hormon estrogen. Uglavnom prolazi bez lečenja samo od sebe, često je u pubertetu i kod novorođenčadi, ali može se javiti i u starijem životnom dobu. U nekim slučajevima posledica je  upotrebe lekova ili poremećaja rada jetre i bubrega.

Ginekomastija i pseudoginekomastija

Dojka se sastoji od čvrstog i gustog epitelnog (žlezdanog) tkiva i mekšeg masnog tkiva. Odnos epitelnog i masnog tkiva u dojkama je individualan. Muškarac sa ginekomastijom može imati previše obe vrste tkiva, i žlezdanog i masnog. U nekim slučajevima, usled gojaznosti, može doći do nakupljanja masnoće u grudima i to stanje se označava kao pseudoginekomastija, a višak masnog tkiva može se ukloniti liposukcijom.

Ginekomastija i opcije lečenja

Ginekomastija je česta kod novorođenčadi i povlači se bez lečenja do treće godine deteta. U slučaju da je ginekomastija posledica upotrebe nekog medikamenta, prestaje se sa korišćenjem i prelazi na neku drugu vrstu terapije. Ginekomastija se retko leči, ali ako je potrebno najčešće se operativnim putem ili hormonskom terapijom smanjuju grudi.

Lekovi za lečenje ginekomastije

Tamoksifen je lek koji blokira delovanje ženskog hormona estrogena u telu. Najčešće se koristi u terapiji raka dojke, ali takođe može da smanji bol u grudima i simptome povećanja grudi kod muškaraca. Inhibitori aromataze su tipični tretmani za rak dojke i jajnika kod osoba u postmenopauzi, ali mogu da spreče ili leče ginekomastiju. Kod starijih muškaraca, s niskim nivoom testosterona, uglavnom se primenjuje hormonska terapija.

Ginekomastija i uzroci

Nekoliko faktora može izazvati ginekomastiju. Ginekomastija može biti posledica neravnoteže između polnih hormona testosterona i estrogena. Estrogen podstiče rast tkiva dojke, dok testosteron sprečava porast nivoa estrogena. Prirodno je kod muškaraca veći nivo testosterona, a kod žena estrogena. Stanje je često usled hormonskih promena u pubertetu, ali i u starijoj životnoj dobi, kada opada nivo testosterona.

Anabolički steroidi, antibiotici, lekovi za čir, hemoterapija, triciklični antidepresivi, diazepam i drugi lekovi za lečenje anksioznosti, mogu biti okidači za pojavu ginekomastije. Neki lekovi za HIV poput efavirenza, anti-androgeni i pojedini lekovi za srčana oboljenja, mogu isprovocirati stanje.

Ginekomastija znaci i simptomi

Ginekomastija najčešće ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Simptomi su obično otok i osetljivost u tkivu  jedne ili obe dojke. Nekada se može javiti samo kao kvržica ili masno tkivo oko bradavica. Potrebno je potražiti lekarsku pomoć, ako se javi bol u grudima ili iscedak iz bradavica.

Dijagnostikovanje ginekomastije

Stručnjak će ispitati simptome, pregledaće tkivo dojke. U slučaju hormonskog disbalansa stanje često prolazi samo od sebe. Ukoliko je kvržica abnormalno velika, osetljiva ili jednostrana, moguća je biopsija ili test krvi, kako bi se isključila mogućnost raka dojke.

Lekar može ispitati da li postoji cista, apsces, benigni tumor kao što je lipom ili hamartom. Stručnjak će nastojati da otkrije i mogući mastitis zapaljenje tkiva dojke, hematom. U nekim slučajevima biće neophodno da se uradi mamografija ili ultrazvuk dojke. Moguće je da će biti potreban rendgenski snimak grudnog koša, magnetna rezonanca ili ultrazvuk testisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo