Naslovna / Zdravlje

Zloćudni tumor materice u početnoj fazi nije praćen bolom, već jednim simptomom

Priredio/la: D. T.|17:00 - 11. 02. 2022.

Kada su u pitanju zloćudni tumori materice smatra se da skoro 98 odsto malignih tumora uterusa čini rak endometrijuma

Zloćudni tumor materice Zloćudni tumor materice, rak sluzokože (endometrijuma) materice najčešće nastaje usled delovanja hormona estrogena Foto: Shutterstock

Zloćudni tumor materice – rak sluzokože (endometrijuma) materice najčešće nastaje usled delovanja hormona estrogena. Rak materice nije praćen u početku bolovima, ali svako neredovno jako krvarenje ili krvarenje u postmenopauzi, zahteva obavezan ginekološki pregled. Nije uvek krvarenje znak tumora materice, ali jeste razlog za posetu lekaru, kako bi se lečenje počelo na vreme i izbegle moguće komplikacije.

Zloćudni tumor materice u 98 odsto slučajeva je rak endometrijuma

Kada su u pitanju zloćudni tumori materice smatra se da skoro 98 odsto malignih tumora uterusa čini rak endometrijuma, a oko 2 odsto maligni tumor mišićnog i vezivnog tkiva uterusa, koji se naziva sarkom materice (uterusa).

Rak endometrijuma jedan je od najčešćih oblika raka materice. Tumorsko tkivo zloćudnih karakteristika dospeva i u krv i limfu. Ovaj oblik raka se najčešće registruje u poznijem životnom dobu. Smatra se da nastaje usled produženog delovanja estrogena, ali stručnjaci naglašavaju da postoji i rak endometrijuma koji ne zavisi od njegovog uticaja.

Postoje dva tipa endometrijalnog karcinoma, prvi koje je povezan sa povišenim vrednostima estrogena, sporo raste i ređe se širi van materice. Ovaj oblik je najčešći i smatra se da je oko 80 odsto zloćudnih tumora materice ovog porekla. Drugi tip zloćudnog tumora materice je ređi, i to je karcinom koji se ne dovodi u vezu sa nivoom estrogena. Brže raste i češće se širi na druge delove tela.

Najčešći simptomi  i lečenje raka materice

Prvi simptom zloćudnog tumora materice je jako vaginalno krvarenje. To krvarenje je moguće i posle menopauze, kod mlađih žena javlja se između dva ciklusa, ili posle polnog odnosa. Uočava se i pojačan vaginalni sekret, prisutan je bol u donjem delu trbuha, otežano i bolno mokrenje. Ginekolozi upozoravaju da veoma jako krvarenje može biti znak drugih stanja, na primer, usled mioma.

Bolest se dijagnostikuje na osnovu ginekološkog pregleda kojim se utvrđuje stanje materice, vagine, jajnika i bešike. Primenjuje se i ultrazvučni pregled, histeroskopija, biopsija.

Standardne opcije lečenja raka endometrijuma su hirurški zahvat, terapija zračenjem, hemioterapija, hormonska i ciljana terapija. Operacija je najčešća opcija lečenja karcinoma endometrijuma. Lečenje se sprovodi u zavisnosti od oblika raka i od nivoa metastaza.

Faktori rizika – od genetike do životne dobi

U nauci još nije do kraja poznat tačan uzrok nastanka zloćudnog tumora materice, ali uočeno je da postoje neki faktori koji imaju uticaj na nastanak bolesti. Rak materice najčešće pogađa žene u starijem životnom dobu, uglavnom nakon menopauze. Uočeno je i da je gojaznost faktor rizika, dijabetes, genetika. Smatra se i da lečenje lekom Tamoxifen, koji se primenjuje kao prevencija povrataka raka dojke kod žena u postmenopauzi, ima uticaja na razvoj bolesti. U riziku su i žene koje nisu rađale.

Stručnjaci savetuju i pažljiv izbor hormonske terapije za ublažavanje menopauzalnih tegoba. Lekari ističu da svaka hormonska terapija zahteva prethodno ispitivanje, pa tek potom primenu pod nadzorom stručnjaka. Neki stručnjaci kažu da su povećanom riziku i žene sa sindromom policističnih jajnika, tumorom jajnika, povišenim krvnim pritiskom.

Sarkom materice javlja se posle menopauze

Sarkom materice je retka vrsta raka materice kada se maligne ćelije formiraju u mišićima materice ili tkivima koja okružuju matericu. Ova bolest se obično dijagnostikuje nakon menopauze. Oblik sarkoma materice se razlikuje na osnovu tipa ćelije u kojoj nastaje rak.

Leiomyosarkom se razvija u mišičnom zidu materice (miometrijum). Ovo je najčešći tip sarkoma materice koji se brzo širi. Endometrijalni stromalni sarkom se formira u potpornom vezivnom tkivu sluznice materice, a postoji i nediferencirani sarkom, to jest zloćudni tumor materice koji nastaje u sluzokoži materice ili na mišićnom zidu materice. Sarkom uterusa se često slučajno otkriva. Materica brzo raste, ali krvarenje je retko. Može se javiti i bol, anemija, učestalo mokrenje.

Sarkom materice leči se operacijom, terapijom zračenjem, hemio i hormonskom terapijom. Lečenje zavisi od stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Kao i kod drugih maligniteta tačan uzrok je nepoznat. Rizičnim faktorima se smatraju gojaznost, hipertenzija, dijabetes.

Malinga oboljenja u početku nisu praćena bolovima

Svako jako krvarenje između dva ciklusa ili posle menopauze zahteva obavezan ginekološki pregled. Lekari kažu da je ovo krvarenje najčešće znak neke druge benigne bolesti. Ginekološkim pregledom se isključuje sumnja na karcinom materice, ali i počinje na vreme lečenje bilo kojeg oboljenja. Maligna oboljenja u ranom stadijumu nisu praćena bolom, koji se javlja tek kad se oboljenje proširi na druge organe i kada je izlečenje mnogo teže.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavica
10:12, 13. 02. 2022.
Odgovori

Imam grlic maternice ali ne i maternicu.72 su mi god.Istu sam izvadila u porodu zbog placente previje.Može li kod mene da se nešto dogodi?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo