Naslovna / Zdravlje

Upala glasnih žica je posledica prehlade ili preglasnog pevanja, šta da radimo kada izgubimo glas

Priredio/la: D. T|19:00 - 07. 04. 2022.

Tokom noći grlo se suši, kada spavamo proizvodimo i manje pljuvačke usled čega dolazi do pojačanog dejstva bakterija

Upala glasnih žica Šaputanje je veće opterećenje za glasne žice, nego uobičajeni način govora Foto: Shutterstock

Upala glasnih žica je najčešće posledica upale grkljana odnosno laringitisa, a može se javiti zbog preglasnog govora ili infekcije kod, na primer, prehlade. Glasne žice, unutar grkljana, vibracijom stvaraju zvukove koji se artikulišu u govor. Zbog upale javlja se izobličenje zvukova koji prolaze kroz grlo i dolazi do poznate promuklosti. Laringitis najčešće prolazi sam od sebe, ali nekada može biti hronično i dugotrajno stanje. Kako bismo povratili glas, leči se infekcija, a od pomoći su i kućni lekovi.

Odmarajte glas

Najbitniji i prvi korak jeste uzdržavanje od govora. Pokušajte da jedan ili dva dana, što manje da pričate, jer je iritaciji ili upali potrebno vreme da prođe. Upotreba glasa u ovakvom stanju može usporiti proces izlečenja.

Ne šapućite

Šaputanje je veće opterećenje za glasne žice, nego uobičajeni način govora. Uzdržavajte se od upotrebe glasnih žica.

Upala glasnih živa i upotreba lekova

Upala glasnih žica se može lečiti i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, kao što su ibuprofen i naproksen , koji mogu pomoći kod smanjenja otoka glasnih žica.

Izbegavajte dekongestive

Većina osoba prehladu leči dekongestivima, ipak ako je bolest uzrokovala i pojavu laringitisa najbolje je izbegavati upotrebu ovih lekova koji se mogu kupiti i bez recepta. Stručnjaci smatraju da dekongestivi isušuju grlo i nazalne prolaze.

Posavetujete se sa lekarom

Kortikosteroidi su lekovi na recept koji pomažu u smanjenju upale. Osobe koje moraju da pričaju na poslu mogu se posavetovati sa stručnjakom o odgovarajućim lekovima.

Pijte dosta tečnosti

Laringitis je često posledica virusne infekcije. Odmor i konzumiranje dovoljnih količina tečnosti mogu ubrzati proces izlečenja. Nastojte da uneste oko dve litre obične vode i tečnosti dnevno

Tople supe i čajevi mogu pomoći. Zeleni čaj je prepun antioksidanasa koji mogu ubrzati proces izlečenja. Izbegavajte pića bogata kofeinom kao što su crni čaj i kafa, jer dovode do dehidratacije.

Ispiranje grla slanom vodom

Dodajte jednu kašičicu soli u čašu tople vode, ovaj rastvor umanjuje iritacije. Ispirajte grlo tri puta dnevno.

Upotreba pastila

Na tržištu ima dosta pastila koje mogu umiriti iritirano grlo. Bombone bez šećera, utiču na pojačano lučenje pljuvačke i održavaju vlažnost grla. Koristite ako je moguće pastile na bazi meda, koje imaju prirodna antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Tuširanje toplom vodom

Topla para, prilikom tuširanja pojačaće vlažnost glasnih žica. Dodavanje i ulja od eukaliptusa može pomoći. Nekoliko kapi ulja utrljajte u dlanove, prilikom tuširanja, prinesite ruke licu i duboko dišite.

Nabavite ovlaživač vazduha

Tokom noći grlo se suši, kada spavamo proizvodimo i manje pljuvačke usled čega dolazi do pojačanog dejstva bakterija. Zbog toga nam dah kada se probudimo nije najprijatnijeg mirisa, a kada se usta dodatno suše i glasne žice se iritiraju.

Prokuvajte vodu

Alternativa tuširanju je inhalacija toplom vodom. Para će ovlažiti glasne žice, samo budite obazrivi,  da para ne bude prevruća kako ne bi došlo do povreda. Duboko udahnite nekoliko puta na usta

Žvakaća guma

Upotreba žvakaće gume pojačava lučenje pljuvačke, savetuje se upotreba žvakaće gume bez dodataka šećera. Postoje i specijalne žvakaće gume namenjene tretmanu suvih usta.

Ne pušite

Ukoliko pušite ili koristite elektronske cigarete uzdržite se od upotrebe na nekoliko dana. Duvanski dim može da iritira grlo i uspori proces izlečenja.

Ne koristite alkohol

Suva usta su česta posledica mamurluka, čak i male količine alkohola mogu prouzrokovati dehidraciju. Alkohol može isušiti grlo i tako oštetiti i glasne žice.

Đumbir, beli luk, med

Đumbir je prirodan lek za respiratorne probleme. Svež đumbir može se iseckati i dodati u čaj ili supu. I beli luk može biti odlično prirodno sredstvo za lečenje grla. Neka istraživanja navode da beli luk može biti i dobra zaštita od bakterijskih i virusnih infekcija. Med je tradicionalno lekovito sredstvo za grlo. Neke studije ističu da upotreba meda može smiriti kašalj, isto kao i lekovi. Preporuka je da se kašičica meda doda u šolju toplog, ne vrućeg, čaja.

Laringits najčešće prolazi sam od sebe, i najčešće je povezan sa virusnim infekcijama, pa upotreba antibiotika nije od koristi. U slučaju da simptomi laringitisa traju duže od dve ili tri nedelje obratite se doktoru. Moguće je da imate onda hronični laringitis ili laringitis izazvan refluksom kiseline.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo