Naslovna / Ishrana

Čaj pravi balans celog tela, a u kesicama ga treba izbegavati zbog njegove prašine

Piše: Marijana M.Rajić|9:00 - 19. 03. 2022.

Zašto bi čaj u kesicama trebalo izbegavati i da li je dobro dodavati limun, med ili mleko – šta dobijamo, a šta gubimo od korisnih svojstava, objašnjava nam Milijana Vujaklija

Čajevi, Milijana Vujaklija Milijana Vujaklija je o tradiciji i upotrebi čajeva učila u Japanu Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Čaj je, po količini i učestalosti konzumacije, druga po redu tečnost u svetu, odmah iza vode. U različitim delovima sveta različito se i tretira – od čistog hedonizma, preko lečenja, tradicionalnih rituala, do ozbiljnog biznisa. U našoj zemlji, čaj sve više dobija na vrednosti i poštovanju, pa se tako sve ređe događa da, kada nam neko ponudi čaj, ako nismo ljubitelji, zahvalimo i kažemo da „nismo bolesni“. U svakom slučaju, edukacija je nešto što je veoma važno i u svetu čajeva. Tako će korisni efekti moći da se iskoriste maksimalno, a da baš takvo bude i uživanje.

Čaj – mudrost spremanja šoljice „običnog“ napitka ili nešto više?

Japanci su upravo oko čaja razvili jednu od svojih najznačajnijih i najdugovečnijih tradicija – japansku čajnu ceremoniju. Ona se, kaže u razgovoru za eKlinika portal Milijana Vujaklija, čajni edukator i član Edosenke škole japanske čajne ceremonije, uči ceo život. Možda bi se čovek sa Zapada upitao: ,,Ma kakva je to sad posebna filozofija napraviti jednu ,,običnu šoljicu čaja“?!“

– Moglo je to možda biti i nešto drugo, ali eto, ta fantastična biljka, Kamelija Sinensis, biljka čaja, dobila je pre mnogo vekova ulogu da nauči čoveka da uspori, ne žuri, oslušne sebe i nosi sve te uvide dalje. Na Istoku, odakle i kreće istorija ovog napitka i gde su više popularni takozvani ,,pravi čajevi” (beli, žuti, zeleni, ulong, crni i Puer), čaj je prvobitno bio posmatran pre svega kao lek. Međutim, nije prošlo mnogo vremena i počeli su više da ga percipiraju kao nešto što se pije svakodnevno kako bi se um doveo u balans, a telo će ga u tome svakako pratiti – priča nam Milijana Vujaklija, koja je živeći skoro pet godina u Japanu imala priliku da uči o ovoj, za nju, predivnoj i važnoj tradiciji.

Čaj je suptilan i oseća svakog od nas, tako ćemo odabrati idealan

Reklo bi se, objašnjava Vujaklija, da su ova dva aspekta čoveka mnogo više sinergetski povezana na Istoku nego u zapadnim kulturama. Japanci nas neće, navodi naša sagovornica, kao što je to slučaj ovde, odmah pitati za koje stanje/bolest je neki čaj dobar.

– Zna se svakako da će goditi određenim organima i u određenim stanjima, ali ne bih rekla da se na taj njegov aspekat stavlja najveći akcenat. U zemljama kao što su Japan i Kina, čaj је prvenstveno svestan i relaksirajući ritual za naš um, jer zdrav um je jedan od najbitnijih preduslova za zdravo telo. Čaj je jako suptilan napitak i mislim da on ,,oseća“ svakoga od nas. U širokoj paleti čajeva i njihovih raznolikih i bogatih aroma, možemo sigurno za sebe pronaći jedan ili više njih koji će nam prijati. Kinezi, na primer, preporučuju da menjamo čajeve u skladu sa različitim godišnjim dobima. U proleće, savetuju da pijemo lagane, aromatizovane čajeve, u leto zelene jer rashlađuju telo, u jesen ulong (oolong) i beli čaj, a zimi crni i fermentisani čaj Puer – priča Milijana Vujaklija.

Ako nam neki čaj „ne legne“, dajmo mu šansu

Neki čajevi će nam se dopasti odmah, i biće to, opisuje naša sagovornica, ,,ljubav na prvi srk“. Na našem čajnom putu, kako to Japanci kažu, biće i čajeva koji nam neće „na prvu leći“, ali se savetuje da im damo još koju šansu. Da ih, recimo, probamo popodne umesto ujutru, uparimo sa nekim zanimljivim tipom hrane, ili popijemo na neki nov način. Desi se i da neki polaznik čajne edukacije ne voli slatko, ali se oduševi se kada, recimo, crni čaj upari sa sirom, umesto slatkišem. Sir obično uparujemo sa vinom ali se, kaže Milijana Vujaklija, odlično slaže i sa crnim čajem.

– Neki čajevi će vam biti favoriti u određenom periodu života. Meni je to pre Japana bio zeleni čaj sa jasminom. Pila sam ga svaki dan, a danas ga ponekad popijem, jer sam se navikla na malo manje arome kada je zeleni čaj u pitanju. Postoji jedan jako zanimljiv crni čaj, izuzetno jake dimljene arome, poput sušenog mesa – Lapsang Sušong. Na prvo ispijanje, mislila sam da ga više nikada neću piti, ali posle sam ga zavolela. Poenta je u sledećem: način na koji nepce reaguje na ukuse se menja. Dakle, ako da ako vam se neki čaj ne dopadne odmah, ne znači da vremenom neće postati idealan za vas. Čaj nas uvek osluškuje, naše stanje i potrebe – objašnjava Milijana Vujaklija.

Kesice ili rinfuzni čajevi, šta je bolji i zdraviji izbor?

Čaj u kesicama je svakako praktičniji za upotrebu, ali se naša sagovornica trudi da ga u tom obliku izbegava. Za nju su kesice problematične pre svega jer su, kako kaže, simbol žurbe. Čaj je piće koje se ne požuruje, ne sputava se i ne ,,zarobljava“ u kesicu. Mesto mu je u čajniku ili odgovarajućoj čajnoj posudici gde će se slobodno širiti i otvarati svoje listove i arome.

Naročito bih čitaocima preporučila da izbegavaju, ako je to ikako moguće, zeleni i crni čaj u kesicama. U njih se najčešće pakuje ono što se u toj industriji zove čajna prašina. Čak i kada se koristi ceo list, on se uglavnom melje u velikim mašinama i samim tim činom mu se kvari kvalitet. Takvi čajevi su najčešće napravljeni da brzo otpuste jačinu i tanine (materije koje čaj čine gorkim) i nisu posebno iznijansirani kada je ukus u pitanju. Naravno, ako volite taj jači, oporiji „šmek“, to je u redu. Mnogi Englezi ga takođe vole jer im zameni ono što našim ljudima pruža kafa, ali u njega obično dodaju mleko i/ili šećer – objašnjava Vujaklija.

Kako izbeći mikroplastiku i kako izabrati pravi, dobar zeleni čaj

– Često me pitaju i za piramidalne kesice, jer se zaista u neke pakuje malo bolji, kvalitetniji čaj. Međutim, i dalje glasam za listiće iz gore pomenutog razloga – volim „slobodan“ čaj. Kada se naviknete na dobar čaj, pa probate iz kesica, počinjete zaista da osećate aromu tih materijala. To baš nije prijatan ukus. U poslednje vreme se mnogo priča i o količini mikroplastike koja je u većini njih. I to je jedan od razloga zbog kojeg ih mnogi ljudi zamenjuju rinfuznim čajem – kaže Milijana Vujaklija.

Upravo zbog toga naša sagovornica savetuje da čaj, kad god je to moguće, kupujemo u čajdžinicama. Drugi izbor su radnje sa zdravom hranom. Problem sa njima je, međutim, taj što često imaju samo jedan zeleni čaj. Na čajnim edukacijama Vujaklija to objašnjava ovako: ako uđete u radnju sa zdravom hranom i tražite zeleni čaj, a ne pitaju vas ,,Koji?“, treba znati da to nije mesto gde ćete kupiti kvalitetan zeleni čaj. Samo Japanci imaju preko 20 različitih vrsta zelenih čajeva, da ne govorimo o Kinezima, navodi Vujaklija.

Možemo li da se predoziramo čajevima, koja je prava mera

Kao i sa ostalim stvarima u životu, i sa čajem se može preterati. Milijana Vujaklija kaže da se to neće desiti ako ga upoznamo. Prema njenim rečima, ovde se pre svega misli na grupu čajeva koji se dobijaju od Kamelije Sinensis.

Problem je nastao onog trenutka kada su oni došli na naše tržište, a niko nam nije objasnio da popiti litar zelenog čaja ili litar kamilice i nane, nije isto. Zato, budite jako pažljivi sa savetima iz novina, poput onog da pijete 3 šolje zelenog čaja kao deo detoksa. Kog zelenog čaja? Kakav je kvalitet tog čaja? Koliko velike su te preporučene šoljice? Kako je taj čaj napravljen, na kojoj temperaturi vode i kojom minutažom? Šta se tu „izvuklo“ i u kojoj meri? Koliko kofeina? Koliko ste vi osetljivi na isti? Sve je to jako bitno i igra važnu ulogu. Nije dovoljno samo popiti 3 šoljice zelenog čaja i kilogrami će da se tope – naglašava sagovornica našeg portala.

Da li dodavati u čaj limun, mleko ili med – šta dobijamo, a šta gubimo

Neka pravila svakako postoje, a ono osnovno sagovornice našeg portala je da se u čaju – uživa. Ako to u vašem slučaju znači da vam prija da dodate malo meda, mleka ili limuna, dodajte ih i uživajte, savetuje Vujaklija.

– Opisaću vam kako ja pijem svoj čaj i zašto neke stvari dodajem a neke ne. Šitaoci svakako sami za sebe treba da odluče šta je njihov „cup of tea“. Limun nikada ne dodajem zato što želim da osetim aromu čaja, a ne limuna u svom čaju. Limun je isuviše dominantan i izdominiraće nad ukusom čaja. Ako vam se sviđa čaj sa citrusnom notom, preporučujem, recimo, crni čaj Earl Grey. Eventualno, možete kriškom limuna ili limete da prođete po ivici šoljice. Tako ćete tu njegovu citrusnu notu intenzivirati. Možete staviti tanku krišku limuna u čaj. Sa druge strane, ako vam je fokus na zdravstvenim dobrobitima čaja, poznato je da se vitamin C uništava na visokim temperaturama. Možete uvek odvojeno uzeti, ono što Englezi kažu „shot“ limuna/grejpa, pa onda piti čaj. Zeleni čaj, naročito kada ga pijete svakodnevno i u većim količinama, zna da inhibira apsorpciju gvožđa, pa je dobra ideja upariti ga sa citrusima na ovaj način – savetuje Milijana Vujaklija.

Predlozi za čaj bude slađi i zdrav bez dodavanja šećera ili meda

– Med takođe ne stavljam u većinu čajeva, naročito ne u zeleni, iz sličnih razloga kao i limun. U Japanu bi vas vrlo čudno pogledali na pomisao da sladite zeleni čaj. Preporučujem da med koristite uz čaj, ili kao sastavni deo neke poslastice. To mogu biti i vrlo zdrave kombinacije u kojima su orašasti plodovi i med. Sve to može da se upari, na primer, sa nekim jakim crnim čajem kao što je ruski crni čaj, Masala čaj ili pomenuti dimljeni Lapsang Sušong. Te tri stvari su savršena kombinacija, naročito zimi. Leti, u Maća latte kombnacije možete da dodate med i bobičasto voće. Mleko preporučujem uz crni čaj, ne uvek, ne u svaki, i zaista je samo nekoliko kapi dovoljno. Ponekad ga dodam u svoj crni English Breakfast ili Earl Grey. Ako radije ne biste, izaberite kvalitetan crni čaj u listićima, potapajte ga najduže 3 minuta i mleko vam neće biti potrebno – predlaže Vujaklija.

Pažljivo sa neproverenim savetima

Koliko čaja pije čajni edukator i neko ko zna mnogo o njegovim svojstvima, moćima i tajnama?

– Moj prosek je 4 šolje (od 2 dl) dnevno, 3 koje sadrže kofein i jedna biljnog čaja. Ponoviću, moj glavni motiv je uživanje i relaksacija uma i tela. Ne pijem ga sa namerom da bilo šta konkretno zalečim. To je moja trenutna mera, a svako treba da nađe svoju. Ako pijete čaj usled neke konkretne situacije, stanja ili bolesti, obavezno se konsultujte sa lekarom. Pazite na senzacionalističke naslove na temu čaja, od toga da neki mogu da naprave veliku štetu, do tvrdnji da leče sve i svašta – kaže za naš portal Milijana Vujaklija, čajni edukator i član Edosenke škole japanske čajne ceremonije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo