Krvni pritisak je dobar pokazatelj zdravlja srca i krvnih sudova. U pitanju je uglavnom hronično stanje koje zahteva doživotnu kontrolu odgovarajućim medikamentima i zdravim životnim navikama. Odgovarajuća fizička aktivnost, zdrav način ishrane i kontrola stresa neizostavan su deo lečenja. Zeleni čaj, crna čokolada, jabuke i grožđe mogu biti dobar izbor užine za pacijente sa hipertenzijom.
Opuštaju krvne sudove, jačaju cirkulaciju
Nedavno objavljena studija u European Journal of Preventive Cardiology navodi da ove četiri namirnice mogu da opuste krvne sudove, ojačaju cirkulaciju i na duže staze regulišu vrednosti krvnog pritiska.
Kardiolozi navode da su optimalne vrednosti krvnog pritiska 120/80 mmHg. Hipertenzija ili povišen arterijski krvni pritisak je viši od 140/90 mmHg, prema evropskim preporukama iz 2018. godine. Sa rastom krvnog pritiska raste i rizik od kardiovaskularnih komplikacija, koje pacijenti ipak mogu da spreče adekvatnom terapijom.
Upotrebom neke od četiri navedene namirnice, povišene vrednosti krvnog pritiska bile su niže i kod osoba koje nisu imale redovnu farmakološku terapiju. Efekat je bio još bolji kod pacijenata koji su već koristili neki lek za kontrolu pritiska, navodi studija.
Uloga flavonoida
Učesnici studije su svakodnevno konzumirali flavan-3-ole, vrstu flavonoida kojih ima dosta u zelenom čaju, jabukama, crnom grožđu i proizvodima od kakaoa. Flavan-3-oli povećavaju produkciju azotnog oksida, omogućavaju lakše širenje krvnih sudova i jačaju cirkulaciju. Zapaženo je da je došlo do smanjenja krvnog pritiska; efikasne doze bile su 59 grama crne čokolade, 3 šolje čaja i dve jabuke srednje veličine.
Bolji efekat zabeležen je posle prirodnog unosa ove vrste flavonoida. S druge strane, primena flavan-3-ola putem suplemenata može da izazove probleme sa jetrom i utiče na dejstvo lekova. Ovi podaci se poklapaju sa prethodnim istraživanjima, koja navode da posebno konzumacija crne čokolade i zelenog čaja u značajnoj meri utiče na zdravlje srca.
Kombinacija za bolje raspoloženje
Spoj crne čokolade i zelenog čaja može delovati i na bolje raspoloženje, usled dejstva teobromina, alkaloida iz kakaoa, i kofeina. Malo crne čokolade i čaja mogu, hemijski gledano, u određenoj dozi poboljšati koncentraciju i raspoloženje.
Nedavna japanska studija otkrila je da konzumacija zelenog čaja, tri ili više šoljica dnevno, može sprečiti razvoj kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i demencije.
Ljuska i semenke crnog grožđa bogate su biljnim jedinjenjem resveratrolom, antioksidansom koji smanjuje upale i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Visok sadržaj rastvorljivih vlakana, antioksidanata i polifenola u jabukama čini ovo voće jednim od najboljih prirodnih sredstava za regulaciju krvnog pritiska i celokupnog zdravlja.
Ništa bez banana.