Većina nas pije čaj kada je bolesna u nadi da će ublažiti bol u grlu ili sprečiti prehladu. Koncept čaja kao leka nije ništa novo. „Kinezi koriste ovu metodu vekovima da smanje tegobe i poboljšaju imuni sistem,” kaže Paulina Lee, dijetetičarka sa sedištem u Hjustonu koja koristi zapadne medicinske prakse i alternativne i integrativne terapije kako bi pomogla klijentima da reše osnovne uzroke svojih zdravstvenih problema. Uprkos širokoj upotrebi čaja za imunitet, malo je čvrstih naučnih dokaza koji bi dokazali da čaj nudi ovu vrstu koristi.
Kako čaj može pružiti podršku zdravlju imuniteta
Većina imunoloških i ukupnih zdravstvenih prednosti čaja povezana je sa grupom antioksidanata poznatih kao polifenoli.
– Značajna količina epidemioloških podataka pokazala je da ishrana bogata polifenolima štiti od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 – kaže dr Megan Meyer, viša direktorka komunikacija u oblasti nauke za Međunarodni savet za informacije o hrani. Njeno prošlo istraživanje ispitivalo je efekte nutritivnih antioksidanata na odgovor imunog sistema na grip.
Dr Meyer ukazuje na pregled objavljen u septembru 2017. u Nutrition Bulletin, koji je otkrio da su čajevi posebno bogati polifenolima poznatim kao flavonoli. Pokazalo se da ova biljna jedinjenja pomažu u snižavanju krvnog pritiska i holesterola.
Što se imunološkog sistema tiče, antioksidanti (poput flavonola u čaju) mogu pomoći u zaštiti organizma od slobodnih radikala nastalih zagađenjem, dimom cigareta i ultraljubičastim zracima, navodi Harvard Health. Prema prethodnom pregledu, slobodni radikali mogu imati štetne efekte na telo, uključujući i oslabljen imuni sistem.
Postoje mnoge vrste čaja koje mogu podržati imunološko zdravlje. Popularni – zeleni, crni, beli i oolong potiču od iste zimzelene biljke, Camellia sinensis, prema Harvard T.H. Chan School of Public Health.
– Ono po čemu se razlikuju jeste način na koji se pripremaju – kaže dr Meyer. Razlike u preradi, geografskoj lokaciji i vrstama biljaka doprinose jedinstvenim ukusima i nutritivnim sastavima čaja i mogu značiti da neki čajevi nude više imunoloških prednosti od drugih.
Biljni čajevi takođe mogu podržati imunološko zdravlje. Ne prave se od Camellia sinensis, već od sušenog bilja, začina, korena, semena, voća ili listova drugih biljaka, prema Harvard T.H. Chan škola javnog zdravlja. U zavisnosti od nutritivnog sastava određene biljke, neki biljni čajevi mogu biti bolji za imunološko zdravlje od drugih.
Potrebno je više istraživanja o čaju i zdravlju imuniteta
Iako istraživanje o čaju i imunološkom zdravlju zvuči obećavajuće, dosadašnje studije ili ne koriste ljude, ili su veličine populacije relativno male. Mnoge studije takođe koriste čaj u obliku kapsula ili tableta, koji obično sadrže daleko veću dozu biljnih jedinjenja nego što bismo pronašli u kesici čaja. S obzirom na ova ograničenja, teško je znati da li će i kako šolja čaja koristiti imunološkom zdravlju tipične osobe. Potrebna su veća istraživanja na ljudima koji koriste čaj pripremljen na uobičajen način – kuvanjem.
Uz to, zdravstveni stručnjaci uglavnom se slažu – skuvani čaj bez zaslađivača zdrav je izbor napitka. „Ja lično verujem da su čajevi odličan način da se svakodnevno unese funkcionalna hrana i začinsko bilje u ishranu,” kaže Lee.
Zeleni čaj bogat izvor katehina
Blagi, gorko-slatki zeleni čaj bogat je izvor katehina. „Katehini su polifenoli koji imaju opšti pozitivan uticaj na zdravlje i značajni su antioksidanti,” kaže Lee. Epigalokatehin galat (EGCG) jedan je od najzastupljenijih i najpoznatijih katehina u zelenom čaju. Takođe nudi pogodnosti za imuni sistem.
Istraživanja sugerišu da EGCG može uticati na imunološku funkciju kod ljudi. U studiji objavljenoj u aprilu 2021. u Biochemical and Biophysical Research Communications, istraživači su T ćelije uzete od 20 zdravih odraslih muškaraca tretirali EGCG-om koji su izolovali iz zelenog čaja rastvorenog u vodi. Otkrili su da EGCG sprečava T ćelije da stvaraju proinflamatorne proteine poznate kao citokini, što ukazuje na to da biljna jedinjenja u zelenom čaju mogu pomoći u regulisanju imunološkog sistema.
Iako ovi rezultati nude naznake o vezi između zelenog čaja i imuniteta, potrebno je više istraživanja na ljudima sa oslabljenim imunološkim sistemom i većim veličinama populacije da bi se znalo sa sigurnošću.
Čaj od kurkume sadrži kurkumin
Ispostavilo se da kurkuma, žutonarandžasti začin koji kariju daje njegovu živopisnu boju, takođe može biti korisna za imunološki sistem kada se uživa u čaju. „Istraživanja pokazuju da kurkuma može smanjiti upalu i da sadrži visoke nivoe antioksidanata, koji podržavaju ukupnu imunološku funkciju,” kaže Lee.
Primarno aktivno jedinjenje u kurkumi je kurkumin. Prema pregledu objavljenom oktobra 2017. u Foods, kurkumin efikasno uklanja različite vrste slobodnih radikala, kontroliše enzime koji neutrališu slobodne radikale i pomaže u sprečavanju stvaranja slobodnih radikala. S obzirom na ulogu koju oštećenje slobodnih radikala može igrati u mnogim bolestima, zahvaljujući antioksidantima u kurkumi, ona može biti koristan začin ishrani za zdravlje imuniteta.
Ipak, nedostaju istraživanja posebno o čaju od kurkume, što znači da naučnici još ne znaju da li ove prednosti postoje ako kurkumu pijemo u obliku čaja.
Crni čaj povećava imunološku aktivnosti
Ova tamna, snažna vrsta čaja dobija svoju tamnu boju ima zahvaljujući grupi polifenola poznatih kao teaflavini. Ipak, antioksidanti u crnom čaju mogu imati jedinstvene efekte na imuni sistem. Na primer, prošlo kliničko ispitivanje pokazalo je da su zdrave osobe (u ovom slučaju definisane kao one bez ozbiljnih bolesti i sa normalnim do blago povišenim sistolnim krvnim pritiskom) koje su pile tri šolje crnog čaja dnevno tokom šest meseci pokazale povećanu imunološku aktivnost.
Da bi se bolje razumeo efekat pijenja čaja na specifična zdravstvena stanja i imunološki sistem, bilo bi potrebno više studija sa različitim pacijentima i, u idealnom slučaju, većim uzorcima.
Beli čaj nudi antimikrobne prednosti
Zahvaljujući minimalnoj preradi, beli čaj je jedna od najlakših, najdelikatnije aromatizovanih vrsta na tržištu. Kao i njegov zeleni rođak, beli čaj nudi visok nivo katehina, prema prethodnom pregledu. Ranije istraživanje ukazuje na to da beli čaj ima antioksidativne prednosti slične zelenom čaju, iako je antioksidativni potencijal zelenog čaja još veći, primećuje Lee.
Nedostaju čvrsta istraživanja na ljudima o belom čaju i imunitetu, zbog čega je ova vrsta niže na ovoj listi. Ipak, minimalni dokazi koje do sada imamo sugerišu da bi mogla da zasluži detaljniji pregled u budućoj literaturi.
Kao dodatna prednost, beli čaj može ponuditi antimikrobne prednosti. Na primer, istraživači su testirali antimikrobne efekte lista belog čaja tako što su ga suprotstavili oralnim Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus bakterijama, dva mikroorganizma koja doprinose karijesu. Nakon perioda inkubacije od 72 sata, istraživači su otkrili da ekstrakti belog čaja pokazuju značajne antibakterijske efekte protiv Streptococcus mutans, što sugeriše da ekstrakt belog čaja može pomoći u zaštiti od karijesa. Nalazi su objavljeni u avgustu 2019. u Materials Today: Proceedings.
Čaj od đumbira u borbi protiv prehlade
Kao blizak srodnik kurkume, đumbir takođe može da ponudi koristi za zdravlje imuniteta kada se pije u vidu čaja.
Gingerol je glavno aktivno jedinjenje koje je odgovorno za pikantan, biber ukus i lekovita svojstva đumbira. Prema prethodnom pregledu, ne samo da gingerol nudi antioksidativne i antiinflamatorne efekte, već može i da leči infekcije.
Pored gingerola, đumbir sadrži i druga antivirusna jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv obične prehlade, napominje jedan raniji istraživački rad. Ova jedinjenja povezana su sa olakšanjem bola, groznice i napada kašlja koji su povezani sa običnom prehladom.
Ipak, malo je studija koje su proučavale efekte đumbira na imuni sistem i efekte čaja od đumbira posebno. Potrebno je više istraživanja da bi se zaključilo da li čaj od đumbira može da igra ulogu u zdravlju imuniteta.