Kajsije na vašem stolu svaki dan: 9 razloga zašto ih lekari preporučuju

Priredio/la: S.St.M.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kajsije su omiljeno voće mnogih. Osim sjajnog ukusa, kajsije imaju mnogobrojne benefite za zdravlje, zbog čega ovo voće, u bilo kom obliku, treba uvrstiti u svakodnevni meni

Kajsije (Prunus armeniaca) male su voćke sa košticama koje liče na breskve ili šljive. Obično su narandžaste ili žute sa primesama crvene sa obe strane. Kao i većina voća, kajsije su bogate hranljivim materijama, vitaminima i mineralima i nude zdravstvene prednosti.

Nutritivni profil kajsija

Jedna kajsija (35 grama) sadrži:

  • kalorije 17
  • natrijum 0,4 mg
  • ugljeni hidrati 3,9 grama
  • masti 0,1 grama
  • vlakna 0,7 grama
  • saharoza 3,2 grama
  • proteini 0,5 grama
  • kalijum 90,6 mg
  • vitamin A 33,6 mcg
  • fosfor 8,1 mg

9 zdravstvenih prednosti kajsija

1. Sadrže malo kalorija

Kajsije su niskokalorično voće, sa samo 17 kalorija po sirovoj kajsiji. Poređenja radi, u jabuci srednje veličine ima 104 kalorije. Dakle, 6 sirovih kajsija i dalje ima manje kalorija od cele jabuke.

Iako suve kajsije imaju veću koncentraciju kalorija i šećera, one su takođe bogatije vitaminima i mineralima od svežih kajsija. To znači da su odlična opcija za užinu koja je hranljiva i može zadovoljiti želju za slatkim.

2. Bogate su antioksidantima

Kajsije sadrže veliku količinu antioksidanata, kao što su beta karoten i vitamini A i C. Antioksidanti štite organizam od bolesti boreći se protiv dejstva slobodnih radikala koji se vremenom mogu akumulirati i izazvati oštećenje ćelija.

3. Pomažu zdravlju creva

Kajsije su odličan izvor dijetnih vlakana, kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih. Vlakna su ključna za sprečavanje probavnih problema, kao što je zatvor, i za podsticanje rasta dobrih crevnih bakterija.

4. Štite srce

Zbog visokog sadržaja vlakana, kajsije su dobre za snižavanje lošeg holesterola i povećanje dobrog holesterola. Kajsije su takođe bogate kalijumom, koji pomaže u promovisanju zdravog funkcionisanja srca.

5. Podstiče zdravlje očiju

Kajsije su bogate vitaminom A, ili retinolom, koji promoviše zdrav vid. Pored toga, sadržaj beta karotena u kajsijama smanjuje rizik od starenja makularne degeneracije, stanja koje može dovesti do slepila.

6. Jačaju kosti

Kajsije su bogate kalcijumom, koji je neophodan za rast i održavanje kostiju. Sadržaj kalijuma u kajsijama takođe je dobar za zdravlje kostiju jer kalijum pomaže u apsorpciji kalcijuma.

7. Smanjuju rizik od anemije

Budući da su kajsije bogate gvožđem, mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi i smanjenju rizika od anemije. Sadržaj bakra u kajsijama pomaže u apsorpciji gvožđa.

8. Jačaju zdravlje kože

Fitonutrijenti kao što su vitamin C i A u kajsijama mogu pomoći u jačanju zdravlja kože štiteći je od oštećenja izazvanih suncem, podstičući proizvodnju kolagena i boreći se protiv upala koje mogu izazvati akne i druge probleme sa kožom.

9. Mogu biti pogodne za osobe sa dijabetesom

Kajsije imaju nizak glikemijski indeks i ne izazivaju brze skokove nivoa šećera u krvi kada se konzumiraju umereno. Studije su pokazale da umereni unos fruktoze iz sušenog voća, kao što su suve kajsije, može pomoći u regulisanju nivoa glukoze nakon obroka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>