Naslovna / Ishrana

Jabuke kao simbol zdravlja: Koja vrsta ovog voća sadrži najamanje šećera

Priredio/la: D. T.|11:00 - 18. 01. 2024.

Prirodni šećer iz jabuka, u kombinaciji sa proteinima, jak je izvor energije i deluje na organizam slično kao i kofein

jabuke Foto: Shutterstock

Jabuke su kraljice voća i svojevrsni simbol zdravlja, ali i pored svega nisu u dovoljnoj meri zastupljene u ishrani. Postoji više vrsta jabuka i sve imaju svoje prednosti. Jabuke u sirovom obliku najbolja su hrana za jake i zdrave zube, pečene ili kuvane jabuke savetuju se pacijentima koji pate od dijareje, gastritisa i ulkusa.

Malo kalorija i dosta pektina

Jabuke su voće sa malo kalorija, 100 grama sadrži u proseku oko 52 kalorije i dosta pektina koji može, kako se veruje, da deluje i na razgradnju holesterola. Postoji veliki broj različitih sorti jabuka, s tim što neke vrste jabuka imaju jedinstvene zdravstvene prednosti.

Koje jabuke sadrže najviše antioksidansa?

Jabuke tamnije boje sadrže više antioksidanasa. Veruje se da tamnija kora jabuke garantuje voće sa više antioksidanasa neophodnih za neutralizaciju slobodnih radikala, koji mogu u nekim slučajevima da oštete ćelije i izazovu bolesti.

U kojoj vrsti jabuka ima najviše vitamina C?

Sveže voće je jedan od najboljih izvora vitamina C i posebno nekih vrsta jabuka kao što su sorte Pink Lady ili McIntosh.

Pink Lady je jabuka slatkasto kiselog ukusa i roze žute boje. Ova jabuka sadrži veliku količinu fruktoze, 13 odsto prirodnog šećera, 10 odsto ugljenih hidrata. Posebno je bogata vitaminom C, samo jedna Pink Lady jabuka može da nam obezbedi jednu četvrtinu preporučenih dnevnih doza vitamina C.

McIntosh sorta sadrži oko 10 odsto šećera i 10 odsto pektina, aktivne supstance, za koju se veruje da može da ukloni toksine iz organizma.

Da li je potrebno da ljuštimo koru jabuke pre jela?

Nema jedinstvenog stava o tome da li je potrebno da ljuštimo koru jabuke pre jela. Grupa koja savetuje ljuštenje kore jabuke, ali i drugih vrsta voća i povrća, navodi da u kori voća i povrća ima dosta pesticida, sredstva kojim se prska drvo jabuke kako bi se plod zaštitio od delovanja crva ili biljnih vaši.

Druga grupa zagovara stav prema kojem je kora jabuke deo ovog voća sa najviše bitnih vitamina i minerala, pa je zato treba konzumirati u sirovom obliku sa korom.

Štite od bolesti i jačaju imuni sistem

Bogatstvo vitamina C, koji ima antioksidativna svojstva omogućava organizmu da na najbolji način apsorbuje gvožđe, jača tkiva i imuni sistem. U isto vreme antioksidati smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i štite od alergija, jer deluju kao prirodni antihistaminik, navode pojedina istraživanja. Veruje se i da prirodno sirće od jabuka može da bude sredstvo uz koje ćemo lakše kontrolisati vrednosti holesterola i skinuti neki kilogram viška.

Koja sorta sadrži najmanje šećera?

Osobe sa loše kontrolisanim dijabetesom ne bi smele nekada da konzumiraju ni jabuke, navode stručnjaci ali i dodaju da brojna istraživanja izdvajaju jabuku kao namirnicu koja može da nas zaštiti od dijabetesa tipa 2. Zelene jabuke, kao što je sorta Granny Smith kiselijeg su ukusa i sadrže niži procenat šećera u odnosu na druge vrste ovog voća.

Smatra se da Granny Smith na 100 grama imaju oko 9,6 grama šećera. Prirodni šećer u jabukama omogućava nam da se bolje izborimo sa poslepodnevnim umorom. U kombinaciji sa proteinima jak je izvor energije i deluje na organizam slično kao i kofein.

Vitamini, minerali i antioksidansi mogu da nam pomognu u borbi protiv upala. Jabuke sadrže i dovoljne količine vlakana koja mogu da obezbede postepen rast šećera u krvi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Душан Кокорин
8:19, 19. 01. 2024.
Odgovori

Теоријски је јабука здрава али таквих на тржишту НЕМА.Препуне су отрова јер се прскају и 30пута и то од необучених сељака.Јагоде су такође,отров.Решење је сађење своје јабуке на плацу,старе врсте.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo