Zdravlje

Oticanje nogu može biti upozorenje da se odmah javimo lekaru

Priredio/la: D. T.

Do oticanja nogu dolazi iz više razloga. Neki uzroci, poput manjih povreda, očigledni su i lako se leče. Međutim, neki mogu biti znaci ozbiljnog zdravstvenog stanja kada je nepohodno potražiti lekarsku pomoć

Oticanje nogu često je posledica nedostatka fizičke aktivnosti ili dugotrajnog stajanja. Stanje je učestalije tokom letnjih meseci i kod gojaznih osoba, a nekad može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Oticanje (edem) nogu nekada je posledica upalnog procesa usled uganuća noge ili neke ozbiljnije povrede, preloma.

Kongestivna srčana insuficijencija

Nekoliko činilaca utiče na nastanak edema u jednoj ili obe noge. Stanje je nekada posledica kongestivne srčane insuficijencije. Ovo stanje koje se određuje i kao slabosti srca, posledica je poremećaja srčane funkcije. Srčani mišić više ne može da dobro pumpa krv, usled čega vremenom dolazi do nakupljanja tečnosti, posebno u nogama. Ostali simptomi kongestivne srčane insuficijencije su kratak dah ili problemi sa disanjem, umor, kašalj.

Duboka venska tromboza (DVT) i tromboflebitis

Duboka venska tromboza je posledica stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) najčešće u nogama. Stanje se manifestuje otokom i bolom noge, grčevima često u predelu lista noge. Krvni ugrušak ili tromb može dospeti i do pluća i izazvati plućnu emboliju. Kod tromboflebitisa ugrušci se formiraju bliže površini kože i manja je verovatnoća da će dospeti u krvotok i izazvati ozbiljne bolesti. Oba stanja i DVT i tromboflebitis, ispoljavaju se otokom noge, posebno u predelu lista, kada je potrebo hitno lečenje. Stručnu pomoć neophodno je potražiti u slučaju bolova, osetljivosti, grčeva. Kod DVT koža je topla i poprima crvenu ili plavu boju.

Proširene vene i hronična venska insuficijencija

Varikozne vene su proširene površinske vene, najčešće na nogama. Krv se zadržava u venama i izaziva plavičaste grupe proširenih vena. Stanje je često praćeno i otokom, posle dugotrajnog sedenja ili stajanja. Koža je nekada suva, iritirana, ispucala.

Bubrežne bolesti

Otok nogu često je i posledica nekog oboljenja bubrega.  Oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju so, usled čega dolazi do otoka (edema) na zglobovima i stopalima nogu, nekada i ruku. Bubreže bolesti često nisu praćene simptomima ali moguća je pojava slabosti, nedostatka daha, mučnine, pojačane žeđi. Akutna bubrežna insuficijencija je stanje kada bubrezi iznenada prestanu da funkcionišu i usled čega dolazi do otoka nogu. Stanje je praćeno porastom azotnih materija u krvi, kod osoba sa prethodno zdravim bubrezima. Akutna bubrežna insuficijencija najčešće je posledica neke druge bolesti ili nestručno urađenog medicinskog zahvata.

Upotreba lekova i otoci nogu

Edemi otoku mogu biti i nuspojave upotrebe lekova. Često su lekovi za srce blokatori kalcijumovih kanala krivci za pojavu otoka. Stanje može biti i posledica upotrebe aspirina i ibuprofena, lekova za kontrolu dijabetesa, hormonske terapije, antidepresiva.

Trudnoća

Rast ploda u trudnoći dodatno pritiska vene na nogama. Dolazi do usporavanja cirkulacije i nakupljanja tečnosti. U slučaju da je stanje praćeno jakim otokom oko očiju, jakim glavoboljama, zamagljenim vidom, obavezno se posavetujte s lekarom, jer sve ovi navedeni simptomi mogu biti znaci koji ukazuju na preeklampsiju koja se obično javlja u trećem trimestru trudnoće. U slučaju ako tokom poslednjeg trimestra ili brzo nakon porođaja primetite otok nogu praćen kratkim dahom, takođe se posavetujte s doktorem, jer može biti u pitanju peripartalna kardiomiopatija, vrsta srčane insuficijencije koja je povezana sa trudnoćom.

Bolesti koje se manifestuju otokom nogu

Ukoliko nakupljanje tečnosti nije uzrok otečenih nogu, najverovatnije se radi o upali izazvanoj artritisom i drugim problemima sa zglobovima. Neke bolesti i stanja kao što su giht, burzitis kolena, osteoartritis, reumatoidni artritis, ali i povrede kao što su istegnuća, uganuća i prelomi kosti mogu dovesti do edema.

Infekcije i rane

Svaki put kada se posečemo, ogrebemo ili imamo neku ranu na telu moguće je da dođe do otoka. U slučaju da stanje traje duže od tri nedelje posavetujte se sa stručnjakom. Otok je često posledica infekcije rane, vrhunac je tokom drugog dana, a potom bi trebalo da usledi poboljšanje stanja.

Šta možemo da uradimo da sprečimo otok nogu?

Ograničite upotrebu soli, nosite kompresivne čarape, budite fizički aktivni, ako često primećujete oticanje nogu. U slučaju dugotrajne vožnje, pravite povremene pauze da istegnete noge. Pokušajte da u slučaju otoka podignete noge iznad nivoa srca. Ukoliko problem potraje potražite stručnu pomoć, posebno ako je stanje praćeno bolovima, nedostatkom daha i jakim umorom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.