Naslovna / Zdravlje

Pucanje kapilara u oku, zašto se javlja i kako se leči ovo relativno često stanje

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 02. 05. 2022.

Subkonjunktivalno krvarenje je spontano manje krvarenje ispod tankog spoljašnjeg omotača našeg oka – vežnjače (latinski konjunktiva) koja je bogata krvnim sudovima, objašnjava dr Katarina Misailović

pucanje kapilara u oku Dr Katarina Misailović: Ponekad su sistemske bolesti razlog za slabost zidova krvnih sudova: šećerna bolest, bolesti zgrušavanje krvi, arteriosklerozaFoto: Shuterstock/ Screen shot, youtube K1

Pucanje kapilara u oku najčešće je bezazleno i bezbolno stanje, koje se primeti tek kada nam neko skrene pažnju na problem ili pri pogledu u ogledalo. Crvenilo se uglavnom povuče samo od sebe i nije potrebno lečenje. Dodati oprez savetuje se ako je pucanje kapilara u oku posledica neke traume, sistemske bolesti i kod pacijenata koji se leče od visokog krvnog pritiska.

Pucanje kapilara u oku prolazi bez posledica

Pucanje kapilara manifestuje se uglavnom u obliku sitnih crvenih tačkica i nepravilnih linija na beonjači oka. Stanje je relativno često i retko kada je posledica neke bolesti.

-Pucanje kapilara u oku ili stručan naziv subkonjunktivalno krvavljenje bezopasno je stanje koje se događa kod mnogih osoba i prolazi posle nekoliko dana ili nedelja bez ikakvih posledica. Krvavljenje može biti u blažem ili jačem obliku, ali u većini slučajeva nije povezano s ozbiljnijim očnim bolestima ili problemima – kaže za portal eKlinika oftalmolog dr Katarina Misailović.

Sistemske bolesti razlog za slabost zidova krvnih sudova

Subkonjunktivalno krvarenje je spontano manje krvarenje ispod tankog spoljašnjeg omotača našeg oka – vežnjače (latinski konjunktiva) koja je bogata krvnim sudovima, navode stručnjaci. Dr Misailović objašnjava da pucanje kapilara može biti posledica raznolikih stanja.

– Pucanje kapilara u oku nastaje zbog trljanja oka izazvanog svrabom ili nekim mehaničkim nadražajem, jakog kašlja, plakanja, povraćanja, nagle promene krvnog pritiska, udarca u oko, zapaljenja konjunktive – konjunktivitisa i povišenog očnog pritiska. Nabrojani uzroci spadaju u najčešće, iako nekada pucanje kapilara u oku ne možemo da povežemo ni sa jednim od njih. Ponekad su sistemske bolesti razlog za slabost zidova krvnih sudova: šećerna bolest, bolesti zgrušavanje krvi, arterioskleroza – naglašava dr Katarina Misailović.

Bez smetnji kada je u pitanju kvalitet vida

Subkonjunktivalno krvarenje može se dijagnostikovati jednostavnim pregledom oka. U slučaju da krvarenje traje duže od tri sedmice, stručnjak može preduzeti dodatne dijagnostičke metode i proveriti da li je možda pucanje kapilara posledica neke aktivnosti ili upotrebe pojedinih lekova.

Ukoliko je pucanje kapilara posledica povrede oka, lekar će obaviti detaljni pregled, kako bi se ustanovilo da nema oštećenja na drugim delovima oka.

– Samo pucanje kapilara ne uzrokuje bol. Osim pojave krvarenja koje nastaje između vežnjače i beonjače oka, može se osetiti blaže grebanje i svrab na samoj površini oka, ali nema smetnji kada je u pitanju kvalitetu vida – objašnjava za portal eKlinika dr Misailović.

Kako se leči pucanje kapilara u oku?

Lečenje u većini slučajeva nije potrebno. Krvavljenje će se slično kao i modrica na koži povući kroz par dana ili nedelja, bez ikakvih problema, precizira dr Misailović.

– Nisu poznati efikasni načini terapije koja bi ubrzala proces povlačenja krvavljenja. U slučaju da su iritacija ili svrab u oku jači, mogu se u apoteci kupiti kapi, veštačke suze koje će ovlažiti površinu oka ali neće ubrzati oporavak – kaže dr Katarina Misailović.

Kada je potrebno potražiti pomoć?

Osoba često i ne zna šta je uzrok pucanja kapilara, stručnjaci navode da je pucanje kapilara moguće i tokom spavanja, ukoliko neko slučajno udari oko rukom. U slučaju bola, poteškoća sa vidom, hipertenzije ili ako je povreda oka posledica ozlede, savetuje se stručna pomoć.

– Potrebno je obratiti se oftalmologu ukoliko je pucanje kapilara povezano sa udarcem u oko, ukoliko se krvavljenje ne povlači za nekoliko nedelja ili se ono često događa. Pucanje kapilara u oku ne izgleda lepo, ali je uglavnom bezazleno – naglašava dr Katarina Misailović, čija su posebna interesovanja strabizam i refraktivna hirurgija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snezana Keljanovic
16:20, 04. 05. 2022.
Odgovori

Postovani,
Kako leciti sinehe u oku? Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo