Naslovna / Zdravlje

Gnojni čepovi u grlu su posledica upale krajnika koja dovodi do gnojne angine

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 04. 05. 2022.

Bol u grlu poput osećaja seče žileta, otežano gutanje, visoka temperatura i gnojni čepovi znak su jake upale krajnika koja, ako se ne leči, može i da se iskomplikuje

Gnojni čepovi Gnojni čepovi su znak jake upale krajnika koja rezultira gnojnom anginom, uz temperaturu, bol u grlu i nemogućnost gutanja Foto: Shutterstock

Gnojni čepovi u grlu su jedna od posledica infekcije koju najčešće izaziva bakterija streptokoka. Otok u grlu koji se javlja može potpuno da spreči gutanje, bol je izuzetno intenzivan, a gnojna angina najčešća dijagnoza u odnosu na koju se i propisuje terapija.

Gnojna angina i gnojni čepovi javljaju se i kod dece i kod odraslih

Gnojna angina je jedan od najtežih oblika upale grla koji se češće javlja kod dece. Međutim, i kod odraslih izaziva velike probleme, prvenstveno zbog krajnika. Uzrok su pre svega bakterije iz roda streptokoka, gljivice i virusi. Da li će doći do infekcije zavisi od više faktora: stanja imuniteta, kontakata i količine virusa koje „pokupimo“, higijenskih navika, izloženosti hladnom vremenu, namirnicama koje unosimo, i slično.

Uloga krajnika u sprečavanju i pokretanju infekcije

Krajnici (tonzile) su limfni čvorovi, parni organi koji se nalaze u zadnjem delu prostora usne duplje, sa obe strane. Oni praktično predstavljaju „prvi front“ odbrane koji je zadužen da nas štiti od patogena i mikroorganizama koji napadaju naš respiratorni sistem.

Na površini krajnika se nalaze specijalni receptori, koji na mikroorganizme reaguju tako da u direktnom susretu aktiviraju odbrambene ćelije, T i B limfocite. Kada imunitet još nije dovoljno razvijen (kod dece), uz često znojenje i hladnoću, krajnici ne mogu da razviju adekvatnu reakciju, i prvi „stradaju“. Tako dolazi do upale krajnika, odnosno tonsilitisa. Takođe, gnojna angina se često javlja kod osoba koje imaju uvećane krajnike, ili kod imunokompromitovanih pacijenata.

Gnojni čepovi i drugi simptomi gnojne angine

U slučaju da krajnici oteknu i kada se javi jak bol uz otežano gutanje, potrebno je što pre krenuti sa terapijom antibioticima. Evo kako da prepoznate simptome gnojne angine – najčešće su to:

  • otečeni krajnici sa gnojnim čepovima bele boje
  • visoka temperatura
  • curenje iz nosa
  • malaksalost i slabost
  • jak kašalj i iskašljavanje sekreta
  • bol u grlu poput seče žileta
  • otežano gutanje
  • opšta malaksalost i loše stanje

Prateći simptomi uz promenu boje i oblika gnojnih čepova

Oštar i intenzivan bol sa obe strane često se širi i prema ušima i vratu. Nakon dva ili tri dana, ako je upala jaka, mogu da se vide ili opipaju i limfne žlezde vrata koje su takođe bolne. Uz to, može da dođe do neprijatnog zadaha, pojačanog lučenja pljuvačke ili jake suvoće. Kod nekih osoba dolazi do promene govora i grča vilice, a konzumiranje hrane je otežano.

Kod nekih tipova angine, gnojna skrama i gnojni čepovi sa krajnika mogu da pređu na nepca, kao i druge delove grla, i promene boju i oblik. 

Komplikacije koje mogu da dovedu do operacije krajnika

Gnojna angina se leči antibiotskom terapijom, odmorom, dezinfekcijom i ispiranjem grla. Ponekad, međutim, uprkos terapiji može da dođe do pogoršanja stanja. Zbog toga je veoma važno ne lečiti se na svoju ruku kada osetimo bol i nemogućnost gutanja i potražiti što pre lekarsku pomoć. U slučaju pogoršanja stanja, beli čepovi na krajnicima poprimaju zelenkastu ili braon boju, a gutanje je skoro potpuno onemogućeno. Ponekad mogu i da prokrvare.

Obratite pažnju na temperaturu koja može da bude preko 39 stepeni, trnjenje i spazam vilice. Kada je otok toliko veliki da ne reaguje na antibiotike niti bilo koji drugi vid terapije, ponekad je jedino rešenje operacija i vađenje krajnika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo