Naslovna / Zdravlje

Bol u leđima: Kada neki lekovi mogu biti štetni

Priredio/la: D. T.|17:00 - 15. 05. 2022.

Studija dovodi u pitanje upotrebu steroida i antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen, koji se najčešće propisuju pacijentima za lečenje bolova u donjem delu leđa, ukoliko vežbanje i druge terapije ne dovedu do poboljšanja

bol u leđima Studija dovodi u pitanje upotrebu steroida i antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen Foto: Shutterstock

Bol u leđima je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u savremenom svetu. Pretpostavlja se da će, oko 25 odsto osoba u životu, imati bolove u donjem delu leđa. Nova studija tvrdi da u nekim momentima lekovi protiv bolova povećavaju šanse za razvoj hroničnog bola u leđima.

Dvostruko delovanje lekova

Studija dovodi u pitanje upotrebu steroida i antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen, koji se najčešće propisuju pacijentima za lečenje bolova u donjem delu leđa, ukoliko vežbanje i druge terapije ne dovedu do poboljšanja. Ovi lekovi umiruju akutne bolove, ali u isto vreme povećavaju šanse za razvoj hroničnog bola, tvrdi studija objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

U radu se naglašava da je zapaljenje uobičajen deo oporavka, posle neke povrede i da inhibicija (kočenje) upale može uzrokovati hronični bol u leđima koji se teže leči.

– Već decenijama standardna medicinska praksa je da se bol leči antiinflamatornim lekovima. Ipak, otkrili smo da bi ovo kratkoročno rešenje moglo dovesti do dugoročnih problema – smatra dr Jeffrey Mogil sa McGill University.

Zašto se javlja upala?

Istraživači su pratili bol u donjem delu leđa. Akutni bol u leđima definiše se kao stanje koje traje do četiri nedelje, a prelazi u hronični bol ukoliko potraje duže od 12 nedelja. Ispitujući uzorke krvi, istraživači su otkrili da su osobe koje su izlečile bolove u leđima imale upalu izazvanu neutrofilima, vrstom belih krvnih zrnaca koja pomažu telu da se bori protiv infekcije, navodi se u studiji.

Neutrofili dominiraju u ranim stadijumima upale i oni su teren za oporavak tkiva. Upala se javlja sa razlogom i izgleda da ne bi trebalo da se mešamo u posao prirode – rekao je dr Mogil.

Istraživački tim otkrio je da blokiranje neutrofila produžava i do 10 puta trajanje simptoma bola kod miševa. Univerzitet McGill tvrdi da druge studije podržavaju nalaze. Stručnjaci navode da su njihove analize otkrile da će osobe koje su uzimale antiinflamatorne lekove, najverovatnije osećati bolove ponovo i posle dve godine. Stručnjaci su upozorili da se ovi rezultati ne mogu prihvatiti, bez daljih istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo