Zdravlje

Očni pregled mogao bi da predvidi srčani udar

Priredio/la: D. T.

Stručnjaci tvrdie da oko nije samo prozor u dušu, već i prozor u mozak i telo čoveka

Očni pregled nije samo postupak kojim se utvrđuje postojanje nekog problema i bolesti očiju. Novo istraživanje otkriva vezu između retine oka i rizika od infarkta miokarda (srčanog udara). Otkriće je kombinacija veštačke inteligencije i novih genetskih uvida. Veruje se da će u bliskoj budućnosti skeniranje mrežnjače moći da predvidi srčani udar.

Očni pregled je i prozor u mozak i telo

Stručnjaci su otkrili da su promene na krvnim sudovima zadnje strane mrežnjače bili rani biomarker za infarkt miokarda.

Decenijama sam držao predavanja i tvrdio da oko nije samo prozor u dušu, već i prozor u mozak i prozor u telo – rekao je oftalmolog dr Howard R. Krauss. Kardiolog dr Rigved Tadwalkar koji nije bio uključen podseća da stručnjaci znaju da ispitivanje vaskulature mrežnjače može dati uvid u kardiovaskularno zdravlje.

-Ova studija je doprinos bazi dokaza, prema kojima se, karakteristike retinalne vaskulature mogu koristiti za individualno predviđanje rizika od infarkta miokarda – kaže dr Tadwalkar.

U istraživanju učestvovalo više od 500.000 osoba

Dr Kraus smatra da je najveći doprinos ovog istraživanja činjenica da će kliničari možda jednog dana dobijati snimke i putem mobilnog telefona. Istraživanje je objavilo Evropsko udruženje za humanu genetiku (European Society of Human Genetics).

Istraživači su koristili demografske, epidemiološke i kliničke podatke i podatke o genotipovima i slike mrežnjače, više od 500.000 osoba. Navedeni su starost, pol, navike, visina krvnog pritiska i indeks telesne mase osoba.

Istraživači su proučavali retine koje su bile skenirane. Na zadnjem delu mrežnjače, sa obe strane gde se povezuje sa optičkim nervom, nalaze se dva velika sistema krvnih sudova. Kod zdravih osoba ovi krvni sudovi liče na granu drveta. Kod nekih osoba razgranjavanje ovih krvnih sudova je pojednostavljeno.

Na osnovu snimka oka procenjuje se pol osobe

U ovom istraživanju pomoću modela veštačke inteligencije otkrivena je veza između slabe kompleksnosti krvnih sudova mrežnjače i bolesti koronarne arterije.

-Pomoću veštačke inteligencije dobijamo uvid u fotografiju sa tačnošću od 97 odsto, možemo da vidimo da li je osoba muškog ili ženskog pola. Nijedan oftalmolog ne može da pogleda u oči ili da pogleda fotografiju oka i da vam kaže da li se radi o ženi ili muškarcu– kaže dr Krauss.

Model veštačke inteligencije bio je umereno uspešan kada je u pitanju procena vaskularne gustine. Ipak, primećeno je poboljšanje kada su uzeti u obzir starost i pol pacijenta.

Retrina oka može da sadrži tragove sistemskih bolesti

Glavni autor studije Ana Villaplana-Velasco kaže da je genetska analiza pokazala četiri genetska regiona koji su povezani sa kompleksnošću krvnih sudova mrežnjače. Uočena je kako se smatra, povezanost između dimenzije složenosti krvnih sudova i incidentne kardiovaskularne bolesti. Dr Kraus kaže da retina oka može da sadrži i tragove sistemskih bolesti.

Očni pregled oftalmoskopom daje uvid u strukturu mrežnjače i koristi se za dijagnostikovanje raznih sistemskih bolesti u savremenoj medicini. Uz primenu veštačke inteligencije stručnjaci će moći da vide promene i pre nego što ih oftalmolog registruje, navodi se u radu.

Nedostaci istraživanja

U ovom istraživanju učestvovali su samo žitelji Ujedinjenog Kraljevstva, koji nisu bili raslojeni po polu. Smatra se da bi pre bilo kakvih konačnih zaključaka u slično istraživanje morale da budu uključeni i snimci mrežnjače osoba iz drugih delova sveta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.