Naslovna / Zdravlje

Dve genetske promene koje izazivaju rak deluju zajedno, a ne odovojeno, otkrili naučnici

Priredio/la: I. V. |13:00 - 13. 07. 2022.

Sada, kada su otkrili da određeni proteini ne deluju sami, već udruženo u pretvaranju ćelija u karcinom, naučnici ističu i da se sada može lakše doći do efikasnijih tretmana za lečenje raka

genetske promene Dve najčešće genetske promene koje uzrokuju rak, u stvari udruženo deluju Foto: Shutterstock

Dve najčešće genetske promene koje uzrokuju da ćelije postanu kancerogene, za koje se ranije mislilo da deluju odvojeno i da su regulisane različitim ćelijskim signalima, u stvari rade zajedno, otkrili istraživači sa . Ova neočekivana veza između najčešćih pokretača raka može da dovede do razvoja efikasnijih lekova. Do danas, istraživači su se fokusirali na pronalaženje lekova koji blokiraju jedan ili drugi protein. Ali, sada, kada je otkriveno da proteini deluju udruženo u pretvaranju ćelija u kancerogene, može se lakše doći do efikasnijih tretmana za karcinom, smatraju naučnici.

Protein p53 uzrokuje genetske promene zbog kojih nastaje rak

Ćelije skupljaju protein, nazvan p53, koji deluje unutar ćelijskog jezgra kako bi reagovao na stres, ali mutacije gena koji proizvodi p53 najčešće su genetske abnormalnosti kod raka. Mutacije koje aktiviraju ćelijski put pod imenom PI3K/Akt, koji se nalazi na površini ćelija, takođe su često odgovorne za pretvaranje ćelija u karcinom. Putevi ćelijske signalizacije omogućavaju ćelijama da ostvare važne komunikacione zadatke, koji održavaju zdrave ćelijske funkcije. Ovaj proces pomalo liči na slanje pošte, što zahteva određeni niz koraka i odgovarajuće pečate i oznake na koverti kako bi se pismo dostavilo na tačnu adresu.

Umesto da se „samoubiju“ ćelije raka uspele da poprave svoju DNK oštećenu hemoterapijom

Tim istraživača sa University of Wisconsin-Madison otkrio je direktnu vezu između p53 i PI3K/Akt puteva. Nalazi studije, objavljeni u časopisu Nature Cell Bioloy, identifikovali su veze u putevima koji mogu da budu potencijalne mete za nove tretmane raka.

– Već neko vreme znamo da su molekuli prenosioca lipida, koji aktiviraju put PI3K/Akt u membranama, takođe prisutni u jezgru ćelija. Ali, ono što su radili u jezgru odvojeno od membrana bila je misterija – objašnjava profesor Richard A. Anderson.

Mo Chen, naučni saradnik i prvi autor nove studije, koristio je lekove za hemoterapiju kako bi izazvao stres ćelije raka i oštetio njihov DNK dok su se umnožavale ili stvarale nove, sopstvene kopije, što ćelije raka često rade. Otkriveno je da se proteini, zvani enzimi, koji su deo PI3K/Akt puta, vezuju za mutirani protein p53 u jezgru ćelije i vezuje lipidne glasnike za mutantni p53, pokazujući da su ova dva proteina direktno povezana. Umesto da uđu u apoptozu – proaktivni proces „samoubistva“ ćelija, koji uklanja oštećene ćelije – ćelije raka su uspele da poprave svoju DNK, oštećenu hemoterapijom, i nastavile da rastu i dele se, podstičući tako širenje karcinoma. Naučnici ističu da je ovaj njihov nalaz bio potpuno neočekivan.

Genetske promene mogu da se iskoriste kao lek za karcinom

Rezultati ove studije takođe imaju kritične implikacije za lečenje raka, jer trenutni tretmani, koji ciljaju PI3K/Akt možda neće funkcionisati budući da deluju na drugačiji enzim od onog koji je istraživački tim otkrio. Enzim u novom putu se zove IPMK i čini ga neaktivnim. Sprečava p53 proteine da se vežu i aktiviraju PI3K/Akt put, kao kada bi na poštanskoj koverti ispravili adresu kako pismo ne bi otišlo na pogrešno mesto. A sve ovo, kako ističu istraživači, može da se iskoristi kako bi enzim IPMK mogao da se tretira kao lek za karcinom. Ovo sprečava da put koristi ćelijama raka, što IPMK čini obećavajućim novim ciljem za lek.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo