Naslovna / Vesti

Lek za rak dojke koji može smanjiti rizik od vraćanja karcinoma, dostupan je u Velikoj Britaniji

Priredio/la: I. V. |11:00 - 18. 06. 2022.

Abemaciclib lek blokira proteine odgovorne za stimulaciju ćelija raka i sprečava ih da se razmnožavaju i rastu, a karcinom širi na druge delove tela

lek za rak dojke Lek za rak dojke počeo da se prodaje u Velikoj Britaniji Foto: Shutterstock

Lek za rak dojke, koji za trećinu može da smanji rizik od ponavljanja bolesti kod nekih žena, od juče je postao dostupan u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije (NHS). Ovaj lek smatra se „značajnim otkrićem“ za hiljade osoba koje se suočavaju sa rakom dojke, a ispitivanja su pokazala da abemaciklib može za trećinu da smanji rizik od ponavljanja jednog oblika bolesti kod nekih žena. Koristi se uz hormonsku terapiju, efikasan je kod osoba koje imaju HR+, HER2 – rani rak dojke, koji ima visok rizik od recidiva i kod žena kojima je tumor uklonjen operacijom.

Abemaciclib lek za rak daje se uz hormonsku terapiju

Svetsko ispitivanje, koje je vodila bolnica Royal Marsden Hospital u Londonu, pokazalo je da abemaciclib, koji se daje uz hormonsku terapiju, smanjuje rizik od povratka raka za 32 odsto, u poređenju sa slučajevima kada se daje samo hormonska terapija. Svake godine, 50.000 žena u Engleskoj oboli od raka dojke i procenjuje se da lek može da pomogne hiljadama Britanki godišnje. Rak dojke je najčešći karcinom kod žena, i iako je prognoza za ovaj oblik bolesti uglavnom pozitivna, on bi se mogao proširiti i postati neizlečiv kod 20 do 30 odsto pacijenata.

Kako deluje lek za rak dojke abemaciclib?

Abemaciclib blokira proteine odgovorne za stimulaciju ćelija raka i sprečava ih da se razmnožavaju i rastu. Obično košta 2.950 funti za 56 tableta, a proizvođač je američka kompanija Eli Lilly koja je pristala da da popust britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Strah da se rak dojke vrati ili proširi na druge delove tela i postane neizlečiv, može da izazove znatnu anksioznost kod toliko žena i njihovih najbližih. Sada je važno da kliničari razgovaraju o ovom novom tretmanu i rizicima i prednostima sa pacijentima koji ispunjavaju uslove za dobijanje leka – izjavila je Morgan of Drefelin, izvršna direktorka Breast Cancer Now.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pastuovic Darija
18:01, 18. 06. 2022.
Odgovori

Kako doci do ljeka za karcinom dojke,operirala sam karcinom dojke 2019.duktalni in situ hormonsko pozitivan

Gordana Ragovanović
20:21, 18. 06. 2022.
Odgovori

Volela bih da mogu da dobijem i ovaj lek, jer sam upravo na hormonskoj terapiji.

Jelena
21:04, 18. 06. 2022.
Odgovori

Mi, obolele od ovog velikog zla urgiramo da taj lijek što prije stigne u Hrvatsku, da nas spase, da nam pruži veće šanse za preživljavanje.

Jelena
22:57, 18. 06. 2022.
Odgovori

Obolela sam i lecim se od karcinoma dojke. Svaki napredak u lecenju ove bolesti me obraduje i uliva nadu da ce se procenat umiranja od ove bolesti smanjiti, bez obzira iz koje zemlje ta novina dolazi. Na zalost sve vise mladih zena oboleva pa svaki napredak u lecenju ohrabruje. Ja imam 65 godina a operisana sam pre cetiri godine.

biljana
11:19, 19. 06. 2022.
Odgovori

Abemaciclib ili Verzenio postoji i koristi se vec 10-ak godina. Dostupan je i u Crnoj Gori na racept.

Silbaan
16:25, 19. 06. 2022.
Odgovori

Nadam se da će lijek biti djelotvoran i dostupan te dostupan i u Europi

Sanja
8:16, 24. 06. 2022.
Odgovori

Meni se rak dojke vratio nakon 7 god.Nalazi uredni kod onkologa,a nakon mjesec dana pravila nalaze za drugu stvar i tu su mi otkrili da se rak vratio i proširio na limfne žljezde ispod pazuha.

Bojana
12:56, 24. 06. 2022.
Odgovori

Pre deset godina mi je dijagnostikovan karvinom dojke,hvala bogu sve je ok ali se radujem kad ovako nesto procitam i nsdam se da ce brzo lek stici i u Srbiju!

Lana
13:08, 06. 11. 2022.
Odgovori

Operisana sam od raka dojke 2019 imala sam
Radio I kimo terapiju
Dobila sam I ljek poslije da pijem najmanje 5 Godina ali sam uzela samo par meseci I prestala Jer me je pravio užano slabu I imala sam vrtogkavicu . Doktorka mije predložila da oskabim ali nisam ni to učinila jer je veoma
Tesko i zbog toga sam veoma zabrinuta .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo