Naslovna / Zdravlje

Odlaganje menstruacije uglavnom je bezbedno, ipak u nekim slučajevima može da dovede do ozbiljnih problema

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 19. 07. 2022.

Odlaganje ciklusa ne bi trebalo da bude redovna praksa. Česta upotreba ovih preparata može dovesti do hormonskog disbalansa, kasnijih iregularnih ili obilnijih krvarenja i poremećaja menstrualnih ciklusa, kaže specijalista ginekologije i akušerstva dr Svetlana Erić

odlaganje menstruacije Dr Svetlana Erić: Odlaganje ciklusa ne bi trebalo da bude redovna praksa Foto: Shutterstock

Odlaganje menstruacije uglavnom se praktikuje tokom letnjih odmora. Iako je bezbedno za veliki većinu żena, ne bi trebalo da postane uobičajena praksa. Do problema najviše dolazi ukoliko se ove tablete koriste bez prethodne konsultacije s ginekologom. U slučaju da se primete tegobe koje mogu biti predznak pojave tromba, potrebno je odmah prekinuti sa upotrebom tableta za odlaganje menstrualnog ciklusa.

Odlaganje menstruacije ne bi trebalo da bude redovna praksa

Odlaganje menstrualnog ciklusa u najvećem broju slučajeva je bezbedno ali potrebno ga je pažljivo planirati uz neophodnu konsultaciju sa stručnjakom.

– Odlaganje ciklusa ne bi trebalo da bude redovna praksa. Česta upotreba ovih preparata može dovesti do hormonskog disbalansa, kasnijih iregularnih ili obilnijih krvarenja i poremećaja menstrualnih ciklusa. U slučaju pojave tegoba suspektnih na formiranje tromba, kao što su oticanje noge, bol u nozi, bol u grudima i otežano disanje, vrtoglavica, ubrzan ili nepravilan rad srca, izražena malaksanost ili nedostatak vazduha, poremećaj vida, trnjenje lica, ruke ili noge, neophodno je odmah prekinuti sa primenom ovih tableta – kaže za potal eKlinika specijalista ginekologije i akušerstva dr Svetlana Erić.

Ne štite od neželjene trudnoće

Odlaganje menstruacije sprovodi se primenom hormoskih preparata – kontraceptivnih pilula ili gestagenih preparata, tableta koje sadrže sintetski oblik ženskog polnog hormona progesterona, objašnjava dr Erić

– Ukoliko žena već koristi kontraceptivne pilule kao metod zaštite od neželjene trudnoće, ciklus se može odložiti jednostavnim nastavkom korišćenja drugog pakovanja bez uobičajene pauze od 7 dana. Ukoliko to nije slučaj ciklus se može odložiti primenom hormonskih tableta na bazi progesterona. Viši nivo progesterona u organizmu odlaže ovulaciju, a time i početak novog ciklusa. Sa primenom tableta treba početi nekoliko dana pred očekivani ciklus i koristiti ih dva puta dnevno, onoliko dana koliko je potrebno odložiti naredni ciklus, ali ne duže od 14 dana. Po prestanku korišćenja tableta ciklus se uspostavlja za nekoliko dana, najčešće posle dva do tri dana. Važno je napomenuti da, za razliku od kontraceptivnih pilula, ove tablete ne štite od neželjene trudnoće – precizira dr Erić.

Faktori rizika

I pored toga što ističe da odlaganje menstruacije za većinu žena nije opasno, dr Erić dodaje da je pre odluke o tome potrebno porazgovarati sa ginekologom koji će na osnovu zdravstvenog stanja proceniti moguće rizike.

– Neželjeni efekti su najčešće blagi i podrazumevaju osećaj nadutosti, napetost u grudima, povremenu glavobolju ili obilniju menstruaciju. Ukoliko ciklus odlažemo kontraceptivnim pilulama važe iste kontraindikacije, kao i kada se opredeljujemo za ovaj vid kontacepcije, a to su svakako žene koje daju podatak o ranijoj trombozi, poremećajima zgrušavanja krvi, hipertenziji, čestim migrenoznim glavoboljama, težem obliku dijabetesa, visokim vrednostima holesterola u krvi i žene strarije od 35 godina, pušači – kaže dr Erić za portal eKlinika.

Kako postupiti ukoliko žena ima neredovne menstruacije

Doktorka objašnjava da kod žena koje imaju neredovne menstruacije pomeranje ciklusa treba isplanirati. Ove žene bi trebalo da se jave svom ginekologu jedan ili dva meseca ranije kako bi lekar napravio adekvatan plan i kako bi se našlo najbolje rešenje da se krvarenje izbegne u željenom periodu.

– Najjednostavnije je ciklus odložiti ukoliko žena već koristi kontraceptivne pilule. U tom slučaju se posle poslednje aktivne pilule (to jest pilule koja sadrži hormone) nastavlja sa drugim pakovanjem u kontinuitetu, do trenutka dok je potrebno odložiti ciklus, a najduže do završetka sledećeg pakovanja. Tokom ovog perioda, probojno ili tačkasto krvarenja može da se pojavi češće nego što je uobičajeno – navodi dr Erić.

Šta je posebno važno pri primeni tableta za odlaganje menstruacije?

Sagovornica portala eKlinika ističe da je individualni pristup pacijentkinji osnov u izboru najbezbednijeg načina za odlaganje ciklusa.

– Zbog toga je važno da vrstu tableta i način koriščenja ordinira ginekolog – naglašava dr Erić.

Mogu da pomognu kad neredovnih ciklusa, da smanje obilna krvarenja

Doktorka Erić kaže i da je ovo samo jedan mali segment primene hormonske terapije, koji je posebno aktuelan u periodu godišnjih odmora, ali i ističe da su indikacije za primenu hormonskih preparata brojne.

-Ovi preparati mogu koristiti i za regulisanje menstrualnih ciklusa, u sklopu terapije policističnog sindroma jajnika, za smanjenje obilnosti krvarenja i posledične anemije, zbog čega i ovom prilikom želim da podsetim na značaj redovnih ginekoloških pregleda kojim se jedino mogu pravovremeno dijagnostikovati i na vreme lečiti različita oboljenja genitalnih organa žena – ističe dr Erić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljiljama
15:25, 19. 07. 2022.
Odgovori

Zdravo.
Zbog obilnih mrnstruacija ,kao i zbog neredovnih i menstruacija koje ne mogu po mesec dana da stanu ,rađena mi je nekoliko puta eksplorativna kitetaža .Posle toga svaki put pila sam PRIMOLUT NOR ili ORGAMETRIL .Sobzirom da mi se to dešava oko četiri god. unazad ,a samo se stanje privremeno stabilizuje ,molim Vas kakvo je Vaše mišljenje ,šta je najbolje dalje preduzeti
Dijagnoza je : Huperplasia grandularis endometri .
Imam 48 god.
Hvala .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo