Naslovna / Zdravlje

Zadržavanje mokraće izaziva ozbiljne komplikacije, zašto nije dobro da odlažemo odlazak u toalet

Priredio/la: D. T.|15:00 - 20. 07. 2022.

Moguće je da se se tokom vremena bešika navikne da skladišti veće količine urina, ali zbog toga bi došlo i do njenog slabljenja, kaže dr Rivera

mokraćana bešika Mokraćna bešika deo je urinarnog sistema i rezervoar mokraće unutar rastegljive mišićne strukture Foto: Freepik

Zadržavanje mokraće, praćeno nedovoljnim unosom vode može ozbiljno ošteti bešiku, dovesti do nevoljnog mokrenja, infekcija urinarnog trakta i kamena u bubregu. Stručnjaci kažu da je bitno da osluškujemo svoje telo i da ne odlažemo mokrenje. S druge strane smatra se da odlazak u toalet „za svaki slučaj“ i kada ne osećamo potrebu, takođe, može negativno uticati na elastičnost i jačinu mišića bešike.

Zašto nije dobro zadržavanje mokraće?

Urolog docent dr Marcelino Rivera na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Indijani, kaže da uriniranje „za svaki slučaj“ pre nego što izađemo iz kuće može oslabiti bešiku, ali ne propušta da napomene da se urinarne infekcije i najčešće sreću kod osoba koje iz raznih razloga odlažu odlazak u toalet. Dr Rivera naglašava da osobe koje imaju zdrave mokraćne puteve idu u toalet jednostavno kada moraju, a ne na silu. Urolozi su saglasni da zdrav čovek urinira šest do osam puta tokom 24 sata.

-Najbitnije je da osluškujemo svoje telo i da koristimo toalet uvek kada imamo potrebu – kaže dr Rivera.

Zid bešike je mišić

Mokraćna bešika deo je urinarnog sistema i rezervoar mokraće unutar rastegljive mišićne strukture. Bešika skladišti mokraća koju stvaraju bubrezi i sa uretom čini donji urinanri trakt. Kada se napuni nervni impulsi šalju informacije ka mozgu.

– Bešika je u suštini sloj unutrašnje kože, a zid bešike je uglavnom mišić i kao i ostali mišići u telu, ako se suviše naprežu doći će do oštećenja. Moguće je da se se tokom vremena bešika navikne da skladišti veće količine urina, ali zbog toga bi došlo i do njenog slabljenja – kaže dr Rivera.

Zadržavanje mokraće dovodi do nevoljnog oticanja urina iz bešike

Kao što se ne savetuje da se ide u toalet „za svaki slučaj“ tako nije dobro ni suviše dugo ni često odlagati potrebu za mokrenjem.
Urinarna inkontinencija, odnosno nevoljno oticanje urina iz bešike ili gubitak kontrole mokraćne bešike uobičajen je problem, koji pogađa 10 do oko 30 odsto odraslih. Problem je izraženiji kod starijih od 60 godina i žena i često je posledica odlaganja mokrenja.

Najčešći oblici inkontinencije su stresna inkontinencija, kada urin curi zbog pritiska na bešiku, koji nastaje tokom kašljanja, kijanja ili pri pokušaju da se podignete teret. Česta je i urgentna urinarna inkontinencija kada je gubitak urina udružen sa jakim nagonom za mokrenjem. Bitno je, kako ne bi došlo do daljeg slabljenja bešike, što pre početi s lečenjem i pridržavanjem zdravih životnih navika.

Urinarne infekcije

Zadržavanje mokraće može da dovede do infekcija urinarnog trakta koji je sterilan, osim dela sluzokože na samom izlazu uretre. Razni mikroorganizmi, bakterije mogu izazvati infekciju i zapaljenje sluzokože urinarnog trakta, oštećenja urinarnog trakta i funkcije bubrega.

Zadržavanje urina i neredovno pražnjenje bešike najčešće je uzrok cistitisa. Kada suviše često odlažemo mokrenje patogene bakterije i gljivice dospevaju u sluzokožu bešike. Upale mogu biti i posledica loše higijene, upale bešike najčešće izazivaju gljivica Candida albicans i bakterija ešerihija koli ( e coli ).

Pecknaje prilikom mokrenja, bol u donjem delu stomaka, taman urin jakog mirisa, neki su od simptoma infekcije urinarnog trakta. Neke studije su potvrdila da zadržavnaje urina može da dovede do množenja bakterija koje izazivaju infekcije urinarnog trakta.

Savet stručnjaka jeste da se unose dovoljne količine tečnosti i vode. Smatra se da je kamen u bubregu učestalije stanje kod osoba koje ne piju dovoljne količine vode ili ne idu u toalet kada je to potrebno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
ljubiccca rasic
5:53, 09. 01. 2024.
Odgovori

osjjetim potrebu za tojlet ali kada odem nema mokrace vratim se u krevet za 2 minute poet osjetim potrebu billa sam kod urologa nisam osjetila neke promjene sve isto molim savjet .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo