Naslovna / Zdravlje

Poteškoće pri mokrenju najčešće izazivaju 4 problema povezana sa bešikom

Priredio/la: D. T.|15:00 - 16. 03. 2022.

Bešika može da sadrži oko četiri šolje urina, a kada je puna, nervni završeci šalju signale i njeni zidovi počinju da se zatežu

Poteškoće pri mokrenju Foto: Shutterstock

Poteškoće pri mokrenju najčešće su posledica infekcija, loših navika, ali nekada i ozbiljnih bolesti. Lekari upozoravaju da svako prisilno zadržavanje mokraće slabi bešiku i uzrokuje dodatno slabljenje njene funkcije. Nekada je dovoljno da se čovek samo malo zakašlje ili glasno nasmeje, pa da dođe do neprijatnosti.

Urinarna inkontinecija najčešće pravi poteškoće pri mokrenju

Mokraćna bešika je rezervoar mokraće, a u odnosu na sadržaj, ona menja veličinu, oblik i odnose sa susednim organima. Nalazi se između dva mokraćovoda, preko kojih mokraća dospeva u bešiku iz bubrega i mokraćne cevi, koja je povezuje sa spoljnjom sredinom. Bubrezi filtriraju štetne produkte metabolizma.

Kada je bešika, koja sadrži oko četiri šolje urina, puna, nervni završeci šalju signale i zidovi mokraćne bešike se zatežu. Veliki mišić, sličan ventilu, se otvara i oslobađa se tečnost, kroz mokraćnu cev – uretru. Urinarna inkontinecija je nevoljan gubitak mokraće kroz mokraćnu cev. Ovo stanje je posledica disfunkcije mokraćne bešike ili disfunkcije sfinktera ili kombinacije oba problema. Stanje može biti veoma neprijatno, pa je moguće da osoba nevoljno izgubi mokaraću kada kašlje ili se smeje. Pacijenti često nisu u stanju da zadrže ni malo urina, nego najčešće moraju hitno da mokre. Sve može biti podstaknuto nekim pićem ili namirnicom, a problemi su česti posle porođaja. Uvećana prostata kod muškaraca, takođe, može biti uzrok urinarne inkontinencije. Stručnjaci savetuju promene u načinu ishrane, specifične vežbe, lekove, ili u krajnjem slučaju operaciju.

Hiperaktivna bešika

Učestala potreba za mokrenjem, ne samo u toku dana, nego i tokom noći, stanje je koje se opisuje kao hiperaktivna bešika. Uobičajeno je da se mokri od 4 do 8 puta dnevno. Usled stanja dodatno se naprežu mišići bešike i javlja se hitna potreba za mokrenjem. Bešika, bubrezi i kanali koji ih spajaju čine urinarni trakt. Mikroorganizmi iz creva mogu u nekim situacijama da dospeju u uretru i da dođe do infekcije. Bakterija ešerihija koli je u skoro 80 odsto slučajeva krivac za ove infekcije. Usled prodora bakterija dolazi do upale bešike, otoka, a nekada je stanje praćeno i bolnim mokrenjem. U slučaju da osoba nema nekih drugih zdravstvenih problema, uz primenu antibiotika stanje se može brzo regulisati.

Poteškoće pri mokrenju izazivaju i cistis i karcinom bešike

Učestalo i bolno mokrenje posle polnog odnosa čest je simptom cistisa. Stanje je posledica infekcije najčešće hlamidijom. Ova upala može biti uzrokovana bolešću i upotrebom pojedinih lekova. Suviše agresivna sredstva za intimu higijenu kod žena mogu biti „okidač“ za ovo stanje. U slučaju da je stanje uzrokovano infekcijom leči se antibioticima.

Problem s mokrenjem nekad može biti i posledica ozbiljnijeg stanja kao što je karcinom bešike. U skoro 50 odsto slučajeva bolest se dijagnostikuje u ranoj fazi, kada se ćelije karcinoma nalaze samo u sluznici bešike. Stanje se leči u početnoj fazi bolesti operacijom, hemio i radio terapijom. Nekada se uklanja celokupna bešika, kako bi se sprečio povratak bolesti.

Unos dovoljnih količina vode je dobra prevencija

Unos dovoljnih količina vode neophodan je uslov za dobro funkcionisanje bešike. Na ovaj način se bešika i urinarni trakt oslobađaju bakterija i toksina. Usled nedovoljnih količina vode i slabijeg mokrenja, bakterije duže ostaju u urinarnom traktu i pruža im se mogućnost da se razmnožavaju. Stručnjaci savetuju i da ne odlažemo mokrenje, predugo zadržavanje urina slabi bešiku. Potrebno je sav urin izbaciti iz bešike, jer su infekcije češće ako jedan deo urina uvek preostane u bešici.

Vežbe koje olakšavaju poteškoće pri mokrenju

Mišiće bešike žene mogu ojačati i keglerovim vežbama. Naročito se savetuju kod hiperaktivne bešike, tokom trudnoće i posle porođaja. Mišiće koje je potrebno vežbati prepoznaju se kada se prilikom mokrenja zaustavi oticanje mokraće.

Mišići karličnog dna stegnu se na nekih pet sekundi, pa se opuste, vežba se radi u seriji od pet puta. Telesne masti mogu oslabiti dno karlice i uzrokovati nevoljno oticanje mokraće. Korekcija telesne težine je od pomoći. Fizička aktivnost, takođe, je dobar način da se se izbegnu neke bolesti kao na primer, dijabetes tipa 2, koji nekada uzrokuje poteškoće pri mokrenju.

Nikotin zateže mišiće bešike

Pušenje je štetno za pravilno funkcionisanje mokraće. Duvanski dim može dovesti do karcinoma bešike. Prema nekim statistikama, pacijenti koji se leče od karcinoma bešike, uglavnom su pušači. Osobe koje puše često i mnogo kašlju, usled čega može doći do problema i nevoljnog oticanja urina. Nikotin, kako se smatra, utiče na dodatno zatezanje mišića bešike, zbog čega mnoge osobe češće mokre.

Izbalansirana ishrana uz dovoljne količine voća, povrća, integralnih žitarica, može nas zaštiti od dodatnih kilograma i preaktivne bešike. Bitno je unositi i dovoljne količine biljnih vlakana, kako ne bi došlo do konstipacije, koja često uzrokuje i poteškoće pri mokrenju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo