Naslovna / Zdravlje

Dodavanje leka u hemoterapiju produžava život žena koje imaju agresivni rak dojke

Priredio/la: I. V. |14:30 - 06. 08. 2022.

Žene sa uznapredovalim trostruko negativnim karcinomom imaju manje mogućnosti lečenja, jer uobičajeno korišćene hormonske terapije i „ciljanih“ lekova, nažalost, ne deluju na njih. Ali, granice se, ipak, pomeraju na bolje

Agresivni rak dojke Agresivni rak dojke može da se uspori i tako produži život obolelih žena Foto: Shutterstock

Agresivni rak dojke može da se uspori i tako produži život obolelih žena dodavanjem leka Keytruda standardnoj hemoterapiji, otkriva nova studija objavljena u New England Journal of Medicine, a koju su sproveli naučnici sa MD Anderson Cancer Center u Hjustonu. Studija je obuhvatila žene sa uznapredovalim trostruko negativnim karcinomom dojke, oblikom bolesti koji se teško leči. Inače, lek Keytruda (pembrolizumab) je već odobren u SAD kao opcija za te pacijente, na osnovu dokaza da zaustavlja napredovanje raka.

Dodatni meseci života

Novi nalazi studije, objavljeni 21. jula, pokazuju da lek može da produži život i nekim pacijentima. Konkretno, Keytruda je poboljšala ukupno preživljavanje među ženama čiji su tumori imali visoke nivoe proteina zvanog PD-L1. Za njih, lek je dodao 7 meseci srednjoj stopi preživljavanja, u poređenju stopom preživljanja samo uz standardnu hemoterapiju – 23 meseca u odnosu na 16 meseci. To znači da je polovina žena kojima je Keytruda lek dodavan u hemoterapiju živela duže od 23 meseca, dok je polovina umrla ranije.

Znali smo da možemo da kontrolišemo bolest sa Keytruda lekom, ali to ne mora da znači da će pacijenti živeti duže. Ova studija dokazuje da možete da produžite ukupnu stopu preživljavanja – objašnjava dr Naoto Ueno, specijalista za rak dojke u MD Anderson Cancer Center.

Agresivni rak dojke ima najmanje mogućnosti lečenja

Trostruko negativni karcinomi čine oko do 15 procenata svih karcinoma dojke, navodi Američko društvo za rak. Zovu se tako jer širenje raka ne podstiču ni estrogen, ni progesteron ili protein koji se HER-2. Nažalost, to znači da žene sa ovom bolešću imaju manje mogućnosti lečenja, jer uobičajeno korišćene hormonske terapije i „ciljani“ lekovi HER-2 ne deluju na njih. Umesto toga, tradicionalni oslonci lečenja bili su hirurgija i hemoterapija.

Međutim, to se menja poslednjih godina. U 2020. godini, američka Uprava za hranu i lekove FDA  odobrila je Keytruda lek za lečenje žena sa uznapredovalim trostruko negativnim karcinomom – slučajevima gde se rak proširio izvan dojke, uključujući i udaljena mesta u telu. Godinu dana kasnije, lek je odobren za rani stadijum trostruko negativnih karcinoma, koji ima visok rizik od recidiva. U tim slučajevima, Keytruda se daje pre i posle operacije. Najnovije ispitivanje, koje je finansirao proizvođač lekova Merck, uključivalo je 847 žena sa uznapredovalim trostruko negativnim rakom dojke. Istraživači su nasumično odredili 566 žena da primaju Keytruda lek, plus hemoterapiju, dok je preostalih 281. dobila hemoterapiju plus placebo.

PD-L1 protein otežava lečenje, pa agresivni rak dojke nastavlja da napreduje

Keytruda lek daje se putem infuzije, pripada novijoj klasi lekova protiv karcinoma, koji se nazivaju inhibitori imunih kontrolnih tačaka. Oni deluju tako što otpuštaju određenu „kočnicu“ imunološkog sistema, što mu omogućava da napadne ćelije raka. Pacijenti u ovom ispitivanju primali su Keytruda lek svake tri nedelje, do 35 puta. Na kraju, lek je produžio preživljavanje za žene čije ćelije raka su imale velike količine PD-L1 na svojim površinama. PD-L1 je jedan od proteina „kontrolne tačke“ koji onemogućava imuni sistem da ubija kancerogene ćelije. Sve u svemu, 38 odsto pacijenata u ispitivanju imalo je te visoke nivoe PD-L1, na koje je Keytruda lek najmanje delovao. Nasuprot tome, lek nije napravio značajnu razliku za žene sa nižim PD-L1 rezultatima – one koje su uzimale lek živele su u proseku nešto manje od 18 meseci, u poređenju sa 16 meseci života među pacijentima u placebo grupi.

Treba birati pacijente koji će imati korist od leka

– Sve to znači da bi lekari trebalo da koriste PD-L1 rezultat kako bi tačno odredili žene koje će verovatno imati koristi od Keytruda leka. Za pacijente sa visokim nivoom PD-L1, hemoterapiju plus Keytruda lek treba smatrati „standardom nege“. Međutim, nivoi PD-L1 nisu važni u lečenju trostruko negativnog raka u ranoj fazi – smatra dr Javier Cortes, vodeći istraživač sa  International Breast Cancer Center u Barseloni.

Dr Naoto Ueno slaže se da PD-L1 rezultat treba koristiti u lečenju uznapredovalog trostruko negativnog karcinoma, što se već i radi. Naučnici ističu da je važno identifikovati pacijente koji će verovatno imati koristi od leka i one koji neće, jer Keytruda može da izazove neželjene efekte kao što su umor, mučnina i kožne reakcije, a njegova cena premašuje 10.000 dolara po infuziji, navodi Merck.

Za žene sa niskim rezultatima PD-L1, postoje i druge opcije, podseća dr Ueno. Prošle godine, FDA je odobrila lek pod nazivom sacituzumab (Trodelvy) za žene sa uznapredovalim trostruko negativnim rakom dojke, koje su probale standardne tretmane. To je antitelo koje isporučuje hemoterapiju direktno u ćelije raka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo