Naslovna / Zdravlje

Kako PRP tretman obnavlja oštećena mesta u telu

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 02. 08. 2022.

Terapija sopstvenom krvnom plazmom obogaćenom trombocitima, daje odlične rezultate kod oštećenja hrskavice zglobova, povreda mišića, tetiva, sporozarastajućih rana. Takođe, se koristi i u estetskoj medicini, kaže dr Katarina Vukosavljević, specijalizant fizikalne medicine i rehabilitacije

PRP tretman Dr Katarina Vukosavljević: PRP je terapija koja na potpuno prirodan način ubrzava oporavak nakon povreda i pobošljava opšte stanje organizma Foto: Shutterstock/privatna arhiva

PRP tretman (Platelet Rich Plasma therapy) je skraćenica za terapiju koja se primenjuje kod oštećenih zglobova, mišića, tetiva i kože plazmom obogaćenom trombocitima. PRP je jedna od najkvalitetinijih inovativnih metoda u regenerativnoj medicini.

Obogaćena plazma na prirodan način ubrzava oporavak

S razvojem regenerativne medicine i primenom PRP terapije oštećeno tkivo se na potpuno prirodan način oporavlja, bez obzira da li je uzrok tog oštećenja prirodno starenje organizma ili povreda. O načinu primene i delovanju ove terapije za eKlinika portal odgovore nam je dala dr Katarina Vukosavljević, specijalizant završne godine specijalizacije fizikalne medicine i rehabilitacije u SMA Clinic u Beogradu.

– Plazma se dobija iz pune krvi pacijenta a u njoj se nalaze trombociti koji otpuštaju faktore rasta. Kada se u takvu plazmu dodaju određene supstance dolazi do povećanja broja trombocita pa samim tim i faktora rasta koji utiču na regeneraciju tkiva, bilo da je u pitanju hrskavica oštećenih zglobova, povređeni mišić ili tetiva.

Prvi PRP tretman u Srbiji je izveo dr Milan Mileusnić u SMA klinici i od tada je u ovoj ustanovi izvedeno preko 10.000 PRP procedura što opravdava naziv PRP centra izvrsnosti u SMA klinici – Legatu dr Milana Mileusnića– kaže dr Katarina Vukosavljević.

Stanja koja se leče PRP tretmanom

Naša sagovornica kaže da se u polju fizikalne medicine PRP tretman koristi kod osteoartritisa-zapaljenja zglobova, osteoartroza-degenerativno izmenjenih zglobova, bolesti tetiva, mišićnih povreda, hroničnih rana, ožiljaka.

– Neka od najčešćih stanja za koja koristimo ovaj terapijski modalitet bi bila: osteoartritisi ramena, lakta, zglobovi ručja, kuka, kolena, skočnih zglobova, sitnih zglobova šake i stopala, oboljenja tetiva različitih uzroka, mišićnih povreda, hroničnih, sporozarastajućih rana – ističe dr Katarina Vukosavljević.

Opravdanost tretmana i odluku o primeni donose lekari

Da bi se primenila PRP  terapija, naša sagovornica objašnjava da je potreban pre svega klinički pregled lekara specijaliste fizijatra, ortopeda, reumatologa ili specijaliste sportske medicine, uz sprovedenu adekvatnu dijagnostiku koja će potvrditi stepen oštećenja.

Po postavljanju dijagnoze i indikovanju PRP procedure pristupa se primeni. U našoj klinici procedura se uvek izvodi kontrolisano uz primenu ultrazvuka, tako da se u timu nalaze lekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, specijalista radiologije i posebno obučen medicinski tehničar. Jedino se na taj način mogućnost neželjenih efekata može svesti na minimum – kaže dr Vukosavljević.

Priprema i primena tretmana do pola sata

U SMA klinici kažu da PRP intervencija traje vrlo kratko, ali zajedno sa prethodnim dobijanjem plazme iz krvi pacijenta, pripremom samog polja delovanja određene regije, kao i završnih radnji, ukupno trajanje čitave procedure je do pola sata.

Proces dobijanja PRP počinje uzimanjem uzorka venske krvi, nakon čega se krv u specijalnim epruvetama određenih setova koji sadrže antikoagulans, centrifugira. Na taj način u epruveti dobijamo nivelisanu plazmu. Plazmu siromašnu trombocitima odstranjujemo a plazmu obogaćenu trombocitima koja se nalazi ispod nje, koristimo za samu intervenciju.

Posebno treba napomenuti da je od velike važnosti kvalitet setova koji se koriste u dobijanju PRP preparata jer od toga zavisi koncentracija faktora rasta i njegova potentnost za regeneraciju oštećenog tkiva – objašnjava dr Katarina Vukosavljević za portal eKlinika.

Kada se oseti poboljšanje nakon PRP tretmana?

U zavisnosti od pacijenta, njegovog kliničkog stanja zavisiće i vreme koje je potrebno da se oseti poboljšanje nakon samog tretmana.

– Većina pacijenata oseti poboljšanje već sutradan ali treba imati na umu da je PRP tretman regenerativnog tipa i da je potrebno vreme da se ispolji pun efekat. Pacijenti mogu  ponoviti  PRP tretman najranije nakon 28 dana od prvog ali o tome se odlučuje nakon ponovnog kliničkog pregleda i uvida u novonastalo stanje pacijenta. Pojedini pacijenti ponavljaju tretman na par meseci, drugi nakon trapije budu bez tegoba i do nekoliko godina – kaže dr Vukosavljević.

Pacijenti kod kojih se ne preporučuje primena PRP tretmana

U SMA klinici kažu da se PRP tretman ne sme izvoditi kod osoba koje imaju maligna oboljenja, akutna infektivna stanja i kod bolesti u kojima je snižen broj ili izmenjena funkcija krvnih pločica.

– Relativne kontraindikacije za primenu PRP tretmana su autoimuna oboljenja sa manifestacijama na koštano-zglobnom sistemu i korišćenje antikoagulantne terapija. Kod takvih osoba je moguće izvesti tretman ali uz prethodnu konsultaciju određenog lekara specijaliste. Takođe, PRP tretman se ne preporučuje ni ako je osoba u prethodnom periodu kostila kortikosteroidne preparate – ističe dr Katarina Vukosavljević i dodaje:

U SMA klinici personalizovani pristup pacijentu omogućava nam da pored PRP tretmana primenimo idealnu kombinaciju ostalih fizikalnih terapija koje će svim našim pacijentima omogućiti kvalitetniji i zdraviji život.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jovan
11:16, 02. 08. 2022.
Odgovori

Interesuje me koja je cena tretmana i da li moze pomoci kod zarastanja bubne opne

Sasa
14:49, 02. 08. 2022.
Odgovori

Kako moze da se izvede pocelo kukovi i ruke da me bole od kicme

Jožefa Tatić
16:37, 04. 08. 2022.
Odgovori

Ovaj tretman koristim već tri godine za koljena odnosno u par navrata po tri injekcije u oba koljena.Nakon svakog tretmana skoro godinu dana mi je dobro .Hvala dr.Jakovljeviću iz kl.STETIK i dr Maramu iz UKC Banja Luka!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo