Naslovna / Zdravlje

Dr Tatjana Radosavljević: Da li je upala pluća zarazna?

Piše: V. Marić Brajković|10:57 - 22. 10. 2020.

Upala pluća često je posledica infekcije koronavirusom, ali izazivači mogu da budu i bakterije i drugi virusi. Dr Tanja Radosavljević, pulmolog, kaže da od imuniteta zavisi da li će neko oboleti od pneumonije. A lečenje može da potraje…

lekar pregleda stetoskopom pluća pacijentkinje

Upala pluća je zarazna sve dok traju simptomi poput kašlja i temperature Foto: Shutterstock

Koronavirus, povećana cirkulacija drugih virusa u jesenjem periodu dovodi dočešćih respiratonih infekcija od koji neke prerastu u upalu pluća. Visoka temperatura i kašalj često prate ovu bolest koju osim virusa, izazivaju i bakterije.  Prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević,  pulmolog, kaže da postoje razlike između virusn i bakterijske upale pluća, ali jedno im je zajedničko, moraju ozbiljno i duže da se leče.

 Upalu pluća mogu da izazovu i bakterije i virusi?

Upale pluća osim bakterija i virusa mogu da izazovu i gljivice, paraziti i takozvani unutarćelijski mikroorganizmi koji su između virusa i baterija. Oko 60 odsto svih upala pluća je bakterijsko. upale pluća mogu biti opasne, jer se kod njih dešava da slušalicom ne mora ništa da se čuje. Zato se ove upale pluća nazivaju i atipične.Nije retko da se virusne upale pluća komplikuju bakterijskom upalom.

Pneumonija može biti zarazna, ukoliko se radi o osobama sa sniženim imunitetom. Potencijal zaraznosti zavisti i od moći bakterije takozvana virulencija bakterije. U svakom slučaju treba da se odvoji kašika,  čaša,  posteljina, peškir kojima se služi bolesnik.

Bakterijske upale pluća izazvane su bakterijama koje se mogu naći u ispljuvku. Pošto je kašalj jedan od simptoma upale pluća, putem kašlja se bakterije mogu izbaciti zajedno sa sitnim kapljicama tečnosti, koje može udahnuti neko drugi,ili koje mogu pasti na površinu predmeta. Osobe mogu dodirnuti predmete i tako prljavim rukama preneti bakterije u nos ili usta.

Da li su obe vrste upale pluća zarazne i na koji način?

Valja reći da sve bakterije nisu jednako zarazne. Kod nekih bakterijskih upala pluća, preduslov za razvoj upale jeste narušen imunološki sistem.Što  tiče virusa, treba naglasiti da svaka virusna infektcija ne mora nužno da se završi upalom pluća. Upale pluća koje prate infekcije virusom gripa ne javljaju se kod svakog obolelog, već to zavisi od samog organizma. Ove upale pluća mogu biti ponekad veoma teške i završiti se smrću pacijenta. Respiratorni virus se mogu izbaciti preko kašlja i kijanja, takođe preko kapljica (Fligeove kapi), na površini i dovesti do virusne infekcije.

Virusna infekcija može, a ne mora izazvati upalu pluća. Nažalost, jedini izuzetak jeste virus Cov Sars 2 koji ima izuzetni tropizam za pluća i skoro uvek izaziva upale pluća koje mogu biti lakše ili teže i dugo traju.

Da li osoba koja ima virusnu upalu pluća može nekome „preneti“ bolest?

Osoba koja ima virusnu upalu pluća, može preneti virus,a od imuniteta osobe koja se zarazi zavisi da li će se bolest ispoljiti upalom pluća ili nekim drugim simptomima kao što su simptomi bronhitisa, rinitisa (zapušen nos, curenje nosa), laringitis (promuklost, kašalj sa metalnim prizvukom).

Koji su simptomi upala pluća?

Bolest je akutnog toka, ponekad se kod težih oblika razvija i za nekoliko sati. Simptomi mogu biti opšti i respiratorni.

Bolesnik je malaksao, ima groznicu u povišenu temperaturu, gubitak apetita i neretko herpes na usnama. Kašalj se javlja na početku bolesti, može biti najpre suv, iscrpljujući, praćen bolovima u mišićima grudnog koša, zbog zamora mišića. Vremenom može da se pojavi i iskašljavanje najčešće obojenog ispljuvka, ponekad neprijatnog mirisa.

Ukoliko se bol u grudnom košu pojačava pri kašlju i dubokom disanju, može da ukaže na širenje upalnog procesa na plućnu maramicu. Takođe se može javiti manje ili više izražen osećaj nedostaka vazduha, sviranje u grudima, znojenje, lupanje srca, a kod težih oblika i pomodrelost lica i usana.

Kako izgledaju simtomi izazvani koronavirusom?

Simptomi kod osoba koje su zaražene korona virusom zavise od težine bolesti. Kod  lakih oblika postoji gubitak čula mirisa i ukusa, sa kratkotrajnom temperaturom, gušoboljom i retko kašljem. Na običnom snimku pluća ne moraju da se vide promen na plućima, ali se one mogu videti na CT pluća.

Povišena temperature, umor, bolovi u mišićima i zglobovima,gušobolja, kašalj, ponekad iskašljavanje, čak i pojava tragova krvi u ispljuvku, uz osećaj nedostatka vazduha, ubrzano disanje, opšta nemoć su simptomi težeg oblika Kovid 19.

Valja naglasiti da ponekad pacijenti imaju mnogo nižu zasićenost kiseonikom nego što se to čini pri pregledu, jer je dobro podnose.Takođe, mogu da imaju i prolive, jake glavobolje, konfuziju.

Osim gubitka čula mirisa koje nije praćeno zapušenim nosom, nijedan od ovih simptoma nije speicfičan za Covid 19.

uplala pluća izazvana koronavirusom

Lečenje upale pluća izazvane koronavirusom je složeno Foto: Shutterstock

Kako se leči upala pluća?

Upale pluća mogu da se leče ambulantno, takozvane vanbolničke pneumonije ili u bolnici, ako su u pitanju teži oblici bolesti. Kod akutno obolelog pacijenta se započinje davanje antibiotika, a po izolovanju uzročnika se antibiotici nastavljaju da daju po antibiogramu, odnosno po osetljivosti izazivača na antibiotike.

Dužina lečenja zavisi od ozbiljnosti bolesti, vrste uzročnika, odgovora na terapiju i prisutnosti drugih medicinskih komplikacija.

Ukoliko je data odgovarajuća terapija poboljšanje bolesti i pad temperature mogu da se očekuju u toku 72 sata, ali se lečenje antibioticima nastavlja i do dve nedelje.

Virusne upale pluća mogu da se leče specifičnim antivirusnim lekovima, kao što je Tamiflu kod upala pluća izazvanim virusom gripa, koji je dokazan. Međutim, kod virusnih upala pluća u celini je retko to moguće, pošto se najčešće i ne otkrije pouzdano o kom se virusu radi. Zbog toga se daju vitamini, oligoelementi i antibiotici da bi zaštitili organizam od bakterijskih komplikacija virusne upale pluća.

U bolničkim uslovima, pogotovo kod komplikovanih upala pluća smanjivanjem plemenite disajne površine dolazi do pada kiseonika u krvi. Zato se u lečenju još dodaje kisonik, potom neinvazivna ventilacija, a u najtežim slučajevima  pacijent mora da se priključi na veštačka pluća (respirator).

Upala pluća kod Covid 19 je uvek obostrana, i lečenje je kompleksno. Pokušava se primena različitih lekova kao što je remdesevir,lekovi koji se koriste protiv AIDS a, ebole, krvna plazma osoba koje su preležale Covid 19, a radi se na eksperimentalnim lekovima.

Kada upala pluća prestaje da bude zarazna, odnosno više nije opasna po osobe u okolini?

Smirivanje simptoma bolesti, a pre svega kašlja i povišene temperature, kao i kijanja ukazuje na to da je period zaraznosti prošao. Kod Kovid 19, PCR test, posle pozitivnog ukazuje na to da pacijent nije zarazan mada se preporučuje izolacija još dve nedelje po dobijanju negativnog PCR testa.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo