Naslovna / Zdravlje

Koji su faktori rizika za pojavu raka sinusa

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 01. 09. 2022.

Maksilarni karcinom ima jednu od najvećih incidenci u poređenju sa drugim karcinomima paranazalnih sinusa i počinje uglavnom nespecifičnim simptomima, ali ima znakova koji na njega ukazuju

sinusi Sinusi mogu da budu pogođeni i malignim bolestima, a jedan od najčešćih tipova je karcinom maksilarnog sinusa Foto: Shutterstock

Sinusi, šupljine ispunjene vazduhom i obložene tankom sluzokožom, nalaze se unutar kostiju lobanje i lica i lobanje. Osetljivi su i izloženi upalama i infekcijama. Veoma retko, u sinusima može da dođe i do razvoja malignih ćelija.

Sinusi i simptomi kojima počinje maligna bolest

Maksilarni ili čeljusni sinusi nalaze se u kostima gornje vilice. Njihova drenaža je otežana jer se njihov izvodni kanal nalazi uz sam „krov“ sinusa. Maksilarne sinuse imamo od rođenja, a mogu da se razviju u male sinuse sa debelim koštanim zidovima ili velikim tankim koštanih zidovima.

Karcinom skvamoznih ćelija maksilarnog sinusa je veoma agresivan, odnosno invazivan tumor. Obično bude dijagnostikovan u uznapredovalom stadijumu i većina pacijenata ima veoma lošu prognozu i stopu preživljavanja. Najveći broj zabeležnih slučajeva ovog tipa malignog oboljenja sinusa počinje bolom i otokom u levoj maksilarnoj regiji. Ponekad je prisutan dentoalveolarni apsces, a parestezije ovog dela su simptomi koje ne smeju da se zanemare.

Simptomi karcinoma maksilarnog sinusa mogu da budu nespecifični, što rezultira kasnom dijagnozom. Zbog toga se dešava da vitalne strukture budu zahvaćene u tolikoj meri da pacijent, nažalost, može da bude podvrgnut jedino palijativnom lečenju.

Faktori rizika za pojavu raka sinusa

Maksilarni karcinom ima jednu od najvećih incidenci u poređenju sa drugim karcinomima paranazalnih sinusa, i ima najmanje dobru prognozu. Ovaj tip raka se pretežno javlja unutar maksilarnog sinusa (60 – 70 odsto), a ređe u nosnoj šupljini (12 – 25 odsto), etmoidnom (10 -15 odsto) i sfenoidnim/frontalnim sinusima (1 odsto). Što se tiče karcinoma skvamoznih ćelija (SCC) maksilarnog sinusa, pogađa uglavnom muškarce srednjih godina (55-65 godina).

Glavni faktori rizika su uticaj hemikalija i virusa. Zabeleženo je, prema anamnezama, da su kao mogući okidači za ovaj rak hronična izloženost niklu, hlorofenolu, formaldehidu, tekstilnoj prašini, drvetu i duvanskom dimu.

Inače, 3 odsto svih karcinoma glave i vrata potiče iz paranazalnih sinusa. Od toga, 80 odsto je upravo iz maksilarnog antruma, a histološki, 60-90 odsto su karcinomi skvamoznih ćelija. Oralni karcinom skvamoznih ćelija je bolest sa dobro utvrđenim faktorima rizika, a to su pre svega pušenje i upotreba alkohola.

Karcinom maksilarnog sinusa je veliki izazov za lekare

Kod pacijenata koji ignorišu simptome, situacija je samo dodatno pogoršana a prognoze lošije. Parestezije ovog dela tela treba smatrati relevantnim znakom maligniteta, iako se mogu pojaviti i u određenim slučajevima oštećenja nerva u nekim post-hirurškim procedurama. Stoga je obavezno isključiti mogućnost maligne neoplazme kod svih pacijenata sa parestezijom.

Uočeno je da se rizik od metastaza na vratu značajno povećava kada tumor prodre u usnu šupljinu. Lečenje karcinoma glave i vrata podrazumeva tačno utvrđivanje stepena bolesti (uz pomoć CT ili magnetne rezonance) u skladu sa TNM (tumor, čvorovi, metastaze), klasifikaciju maligniteta i utvrđivanje da li je hirurška resekcija izvodljiva. Stoga je rana dijagnoza ključna za povoljnu prognozu. Nažalost, ovaj karcinom brzo napreduje i većina pacijenata umire u periodu od dve godine.

Karcinom maksilarnog sinusa je veliki izazov za lekare

Karcinom maksilarnog sinusa je veoma redak i njegovo lečenje nosi više izazova za hirurge glave i vrata, kao i onkologe. U prvom redu, zbog dijagnostike u naprednim fazama. Drugo, složena anatomija i blizina kritičnih struktura čine hiruršku eksciziju izuzetno izazovnom.

Međutim, iskusan stručnjak može da dođe do rane dijagnoze različitih karcinoma paranazalnih sinusa i odmah predloži raspoložive opcije lečnja (hirurgija, hemioterapija i zračna terapija). Odgovarajuće pretrage sa CT i MRI i brzo planiranje lečenja mogu značajno poboljšati, odnosno smanjiti stopu mortaliteta pacijenata i produžiti životni vek.

Sinusi retko obolevaju od raka, ali incidenca malignih bolesti u svetu raste

Rak maksilarnog sinusa je relativno retka neoplazma. Njegova incidenca je 0,2 odsto humanih malignih tumora i samo 1,5 odsto svih malignih neoplazmi glave i vrata. Statistika kaže da azijske zemlje prijavljuju veoma visoku incidencu karcinoma maksilarnog sinusa. Međutim, incidenca svih karcinoma u svetu raste, pa je veoma značajno podizati nivo opšte svesti i o mogužnosti pojave ovog karcinom među građanstvom, kao i među stomatolozima.

Maligna neoplazija oralne i faringealne šupljine je šesta po učestalosti maligna neoplazija u svetu. U zemljama u razvoju (Indija), oralna šupljina i ždrelo predstavljaju treće mesto po učestalosti maligniteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo