Naslovna / Zdravlje

Rak desni: Može li kombinacija duvana i alkohola da dovede do problema

Priredio/la: D. T.|13:00 - 25. 07. 2024.

Karcinom skvamoznih ćelija najčešći je oblik raka desni, jer je površina desni skoro u potpunosti sastavljena od skvamoznih ćelija

rak desni U slučaju da ranica, izraslina, čir u usnoj duplji, ne prolazi posle dve do tri nedelje, potreban je stručan pregled Foto: Shutterstock

Rak desni (alveolarnog grebena) tip je oralnog karcinoma i posledica mutacije ćelija, koje brže rastu i dele se, za razliku od zdravih ćelija koje podležu procesima programirane ćelijske smrti. Vremenom se stvara tumorska masa na desnima koja može da zahvati i druge delove usne duplje, vrata, glave. Nauka još nije došla do odgovora na pitanje: „Šta je uzrok mutacije ćelija?“ Poznati su faktori rizika, od kojih je najopasnija upotreba duvana.

Desni su crvene, bele, ili krvare

Tumorska masa kod raka desni, uglavnom se formira sa spoljne strane desni, koje su nekada crvene, bele ili krvare. Nije isto što i gingivitis dobroćudno oboljenje usled infekcije desni.

Gingivitis je uglavnom posledica loše higijene zbog čega dolazi do taloženja zubnog plaka, bakterija i dalje uplale desni i karijesa. Gingivitis može da bude i posledica manjka vitamina, oslabljenog imuniteta. Desni su bolne, kada se dodirnu koncem za čišćenje zuba, osetljive i natečene. Paradentoza je teži oblik nelečenog gingivitisa, kad dolazi do problema sa zubima i viličnom kosti.

Koji je najčešći oblik raka desni?

Rak desni ili karcinom alveolarnog grebena bio je zastupljeniji u ranijim vremenima, kada je bilo učestalije žvakanje duvana. Oralni karcinom danas je najčešći na jeziku, a ne na desnima.

Karcinom skvamoznih ćelija najčešći je oblik raka desni, jer je površina desni skoro u potpunosti sastavljena od skvamoznih ćelija. Mnogo ređi su karcinomi koji nastaju u mekim tkivima desni i kostiju, uključujući osteosarkome koji nastaju u ćelijama koje formiraju kosti, u ovom slučaju kosti vilice.

Mogući faktori rizika

Hirurg MD Anderson Cancer Center dr Ryan Goepfert navodi da je upotreba duvana u kombinaciji sa alkoholom najveći faktor rizika, potom možda i veoma slaba higijena. Mogući faktori rizika su i loše proteze, s tim što dr Ryan Goepfert dodaje da i sam nije siguran u kojoj meri bi loša higijena i neadekvatne proteze mogli da deluju na nastanak karcinoma desni.

– Većina osoba primetiće „nešto čudno“ u ustima i doći kod zubara, koji može da prepozna mogući rak desni i odmah pošalje pacijenta na dalju dijagnostiku. Zato je dobra ideja da nam stomatolog kada dođemo na pregled, pored zuba, posmatra i celokupnu usnu duplju – objašnjava dr Goepfert.

Hirurgija je prva linija lečenja

U slučaju da se potvrdi rak desni hirurgija je prva linija lečenja.

– Prvi korak je skoro uvek operacija, ukoliko je lezija relativno mala možemo je ukloniti, ali ako su promenama zahvaćeni i zubi, oni onda moraju da se vade. Moguće su složenije operacije koje zahtevaju rekonstrukciju desni – kaže dr Goepfert.

Ovaj karcinom se leči i terapijom zračenjem ili hemioterapijom, plan lečenja donosi konzilijum. Moguće su komplikacije i recidivi.

Dr Moran Amit istražuje primenu imunoterapije injekcijom na mestu tumora koja bi mogla da dovede do više uspeha u lečenju. Terapija zračenjem daje dobre rezultate, ali moguće je da dođe do komplikacija na vilici, pa se zato ne koristi kao primarni tretman.

U slučaju da ranica, izraslina, čir u usnoj duplji, ne prolazi posle dve do tri nedelje, potreban je stručan pregled. Uglavnom su ove promene benigne prirode i javljaju se, na primer, posle konzumacije vrelih namirnica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo