Naslovna / Zdravlje

Rak usana – zašto je bitno da svaki deo lica zaštitimo od sunca

Priredio/la: D. T.|15:00 - 23. 06. 2023.

Kod blažih oblika raka usana operacija će minimalno izmeniti izgled pacijenta, dok će kod težih slučajeva biti potrebna opsežnija intervencija koja može uticati na izgled pacijenta

rak ćelija Foto: Shutterstock

Rak usana je bolest kojoj može prethoditi ranica na usni koja ne zarasta. Karcinom usana najčešće se razvija na granici između kože i sluznice, može zahvatiti bilo koji deo usana, ali češći je na gornjoj usni. Rak usana je lako uočiti, a lečenje je veoma uspešno u početnoj formi bolesti, navode lekari.

Najučestaliji oblik  je karcinom skvamoznih ćelija usana

Najučestaliji oblik raka usana je karcinom skvamoznih ćelija. To je i najzastupljeniji tip karcinoma kože koji se razvija u tankim i ravnim skvamoznim ćelijama koje sačinjavaju spoljašnji sloj kože.

Dugotrajno izlaganje lica jakim izvorima sunčeve svetlosti, bez odgovarajuće zaštite, izloženost lica vetru i pušenje, najznačajniji su faktori rizika koji dovode do raka usana. Stručnjaci savetuju da ukoliko se sunčamo odgovarajućom zaštitnom kremom pokrijemo svaki deo lica, pa i usne. Preporuka je da nosimo šešire i izbegavamo cigarete.

Kako se leči rak usana?

Lečenje raka usne obično uključuje operativni zahvat kojim se uklanjaju maligne ćelije. Kod blažih oblika raka usana operacija će minimalno izmeniti izgled pacijenta, dok će kod težih slučajeva biti potrebna opsežnija intervencija koja može uticati na izgled pacijenta. Zato se posle operacije pribegava rekonstruktivnoj hirurgiji kojom usne dobijaju zadovoljavajući izgled, a pacijentu se obezbeđuje normalan govor i nesmetana konzumacija hrane.

Znaci i simptomi bolesti

Raku usana prethode znaci i simptomi bolesti kao što su promene u boji kože usana, moguć je blagi otok zahvaćenog dela, uočava se često ranica na usnama koja ne zarasta, pacijenti se žale i na peckanje, bol ili utrnulost usana ili kože oko usana. Savet je da potražimo lekarsku pomoć ako primetimo da se ove promene ne povlače.

Kako se razvija rak usana?

Stručnjacima još nije do kraja poznat mehanizam koji dovodi do razvoja ovog oblika tumora. Ne zna se, šta je uzrok raka usana.

Generalno, karcinom je bolest koja je posledica mutacija (promena) ćelija na nivou DNK-a. Usled promena ćelije počinju da se nekontrolisano razmnožavaju i formiraju tumor koji može da napadne i uništi zdravo tkivo.

Faktori rizika

Stručnjaci naglašavaju da je upotreba duvana u bilo kojem obliku (cigarete, lula, žvakanje duvana, burmut) jedan od najjačih faktora rizika za pojavu raka usana. Zapaža se da je bolest prisutnija i kod osoba svetlije puti, bitni faktori rizika su i preterano izlaganje kože lica suncu, oslabljeni imuni sisitem.

Prevencija raka usana

Najbolja prevencija je prestanak pušenja, stručnjaci podvlače da je najbolje da ne počinjemo da pušimo. Savet je da izbegavamo izlaganje lica suncu tokom leta u periodu od 10 do 17 časova. Preporuka je da lice štitimo i tokom zime, posebno ako boravimo na planini.

Stručnjaci naglašavaju da je potrebno da koristimo kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, čak i tokom oblačnih dana. Kreme se obilno nanose na svaka dva sata, najbolje svaki put posle plivanja u moru ili bazenu. Savet je da boravimo u hladovini, nosimo šešir i naočare. Na ovaj način se najbolje štitimo od opekotina kože, ali i melanoma i raka usana.

Potrebno je i da izbegavamo upotrebu solarijuma, jer UV zračenje koje emituju solarijumi povećavaju rizik od raka usana. UV zračenje u solarijumima ima kumulativni efekat, pa je najopasnije za mlađe osobe, zato što može, posle niza godina,  da dovede do raka kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo