Naslovna / Zdravlje

Koje vrste karcinoma izazivaju svrab kože i smatraju se simptomom ove bolesti

Priredio/la: I. V. |18:00 - 11. 02. 2023.

Mnogi karcinomi nastaju usled hronične upale i taj inflamatorni proces dovodi da imune ćelije počnu da oslobađaju faktore koji izazivaju iritaciju, odnosno svrab

svrab Stručnjaci naglašavaju da svrab u nekim slučajevima može da bude simptom raka kože, ali to nije uvek pravilo Foto: Shutterstock

Mnogi svrab smatraju sigurnim simptomom karcinoma kože s obzirom na to da se javlja na najvećem organu ljudskog tela. Međutim, stručnjaci naglašavaju da svrab u nekim slučajevima može da bude simptom raka kože, ali to nije uvek pravilo. Ukoliko ne pretaje ni nakon 6 meseci, svrab se smatra hroničnim i neophodno je utvrditi pravi razlog njegove pojave kako bi se odredio način, tretman kojim će se lečiti.

Šta je svrab kože?

Svrab ili medicinski poznat kao pruritus odnosi se na stanje kože koje zahteva češanje, blago grebanje kako bi se ublažio taj neprijatan osećaj. Pruritus može da bude bolan ili iritantan,  lokalizovan na jednom delu tela ili da se proširi na nekoliko regija. Smatra se hroničnim ako traje 6 nedelja ili duže. Svrab može da bude simptom osnovnog stanja i ima mnogo uzročnika, od kojih su najčešći:

  • kontakt sa alergenom
  • suva koža
  • trudnoća
  • reakcija tela na lek.

Da li se svrab može smatrati simptomom karcioma kože?

Sve u svemu, svrab može da se razvije kao simptom raka kože, ali će se manifestovati različito u zavisnosti od vrste karcinoma. Međutim, ima i drugih znakova na koje treba obratiti pažnju.

– Postoji mnogo razloga zbog kojih koža može da nas svrbi – od uboda komarca, do ekcema ili problema koji izaziva suva koža tokom zime. Ali, u određenim slučajevima, svrab takođe može da bude znak raka kože – navodi plastični hirurg i otolaringolog dr Brian Gastman iz Cleveland Clinic. 

Dr Gastman objašnjava da mnogi karcinomi nastaju usled hronične upale i taj inflamatorni proces dovodi da imune ćelije počnu da oslobađaju faktore koji izazivaju iritaciju, usmerenu na određeno područje. U stvari, iz istog razloga, kako ističe, karcinomi koji nemaju veze sa rakom kože takođe mogu da izazovu osećaj svraba te se on tada smatra simptomom bolesti.

– Naravno, važno je znati da je ovo klasičan primer kako korelacija nije isto što i uzročna veza. Drugim rečima, rak kože neće uvek izazvati svrab, ali, u mnogim slučajevima može da bude jedan od simptoma na koje treba obratiti pažnju – upozorava dr Gastman.

Koje vrste karcinoma izazivaju svrab kože?

– Svi karcinomi kože mogu da izazovu svrab jer postoji inflamatorna komponenta. Ne bih rekao da je to najčešći simptom, ali skoro svi karcinomi kože – od melanoma, karcinoma skvamoznih ćelija do bazalnih ćelija – mogu da imaju iritiranu komponentu. Ako osetite svrab, sledeći korak bi bio da se pregledaju područja kože kako bi se utvrdili bilo koji drugi vizuelni  simptomi kao što su promene u teksturi, obliku ili boji kože.

Postoji nekoliko načina da se identifikuju različite vrste karcinoma koji izazivaju svrab:

  • Melanom. Dr Gastman ističe pravilo ABCDE (asimetrija, oblik, boja, prečnik, evolucija/razvoj) melanoma. Obično, ako se svrab oseća zbog melanoma, on se javlja u poslednjoj fazi „E“. To znači da se može primetiti da mladež menja veličinu, oblik, boju ili izgled.
  • Karcinom skvamoznih ćelija. Prema dr Gastmanu, verovatnije je da će karcinom skvamoznih ćelija izazvati lezije koje su bolne i svrbe. Uz to, vide se i ulceracije (otvorene rane) i krvarenje u oblastima koje svrbe.
  • Bazocelularni karcinom. Kada se razvije karcinom bazalnih ćelija, često se na koži formiraju ružičasta područja bisernog odsjaja. Takođe, ovaj karcinom može da izazove čireve koji cure ili krvare. Na oko su veoma „mesnati“ i crveni“.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Osećaj svraba sam po sebi nije razlog da se odmah pretpostavi da je u pitanju rak kože. Ali, lekarski pregled treba obaviti ako su primetne bilo kakve promene na koži kao što su nove fleke ili mladeži koji se vremenom menjaju. Takođe bi trebalo obaviti pregled i razmisliti o skriningu raka kože celog tela ako postoje:

  • Upaljeni delovi kože
  • Crvene mrlje na koži ili crvene mrlje sa prstenovima oko njih
  • Trajne otvorene rane koje krvare, cure ili stvaraju koricu
  • Mladeži, koji postaju tamniji ili menjaju teksturu ili veličinu
  • Intenzivan bol koji se širi od mesta svraba
  • Rast mladeža.

U svakom slučaju, dr Gastman savetuje da je najbolje izbgavati češanje/grebanje područja gde koža svrbi i umesto toga potražiti medicinsku pomoć ako svrab postane nepodnošljiv. Bez obzira da li je svrab uzrokovan rakom kože ili ne, verovatno postoji, kako navodi, poseban način na koji mu treba pristupiti kako se ne bi pogoršao.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sonja
3:16, 12. 02. 2023.
Odgovori

Ima i puno ekcena i psoriazu koji svrbe i su obicno i kronicni

Snežana
13:25, 12. 02. 2023.
Odgovori

Tačno, Davno pre više od 15 godina preminuo je čovek iz mog komšiluka CVETKO PEŠIĆ KOJI JE NAJPRE DOBIO NESNOŠLJIV DUGOTRAJAN SVRAB, LEČILI SU GA MESEC, DO DVA, POTODICA SE NSKUPOVALA SKUPIH LEKOVA, DA BI POSLE TOGA USTANOVILI DA IMA KARCINOM U STOMAKU I DA JE OD TOGA, NIJE BIO SLERGIČAN NA INSEKTE I SLIČNO. UMRO JE ZA KRATKO.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo