Naslovna / Zdravlje

Zašto nas boli glava kada se dobro isplačemo

Priredio/la: I. V. |15:00 - 05. 09. 2022.

Istina je da nam nekada prija da se dobro isplačemo i oslobodimo nekih stega, ali, često se desi da nakon toga osetimo tešku glavobolju zbog mnogo emocija, stresnih za telo

boli glava Posle plača glavobolja je česta pojava Foto: Shutterstock

Zašto nas boli glava kada se isplačemo i koji su u stvari uzroci glavobolje, ako se zna da je plač prirodan odgovor na mnoge emocije, uključujući tugu, stres, pa čak i sreću? Naučnici ne znaju tačnu vezu između plača i glavobolje. Ono što se zna je da telo proizvodi suze kada limbički sistem, koji je odgovoran za emocionalno uzbuđenje, pošalje signal suznim žlezdama. A ove žlezde, koje se nalaze neposredno iznad svakog očnog kapka, proizvode suze.

Kada plačemo često nas posle toga boli glava

Kada neka osoba plače, može takođe da oseti curenje iz nosa i napetost u mišićima oko lica i glave. Često se uz plač doživljava bol ili jake emocije, koje su stresne za telo, koje tada  oslobađa hormone, kao što je kortizol, što može izazvati niz fizičkih i emocionalnih reakcija u telu. Plakanje takođe uključuje nekoliko mišića lica, što može izazvati napetost oko lica, glave i vrata. Ovi emocionalni i fizički procesi mogu da budu odgovorni za izazivanje nekoliko različitih tipova glavobolje nakon plakanja.

1. Tenziona glavobolja – Jedna vrsta glavobolje, koju osoba može doživeti nakon plača, je glavobolja napetosti. Kada osoba plače, nekoliko mišića na licu se napne. Takođe, može se osetiti napetost u vilici, niz vrat i potiljak. Ako osoba plače tokom dužeg perioda, neprekidne kontrakcije ovih mišića mogu dovesti do tenzione glavobolje. Simptomi tenzione glavobolje mogu da budu:

bol sa obe strane glave, vrata ili lica
– bol koji se oseća kao zategnuta traka oko glave
– osećaj osetljivosti na pogođenom području koji se može pogoršati dodirom.

2. Sinusna glavobolja – Kada osoba plače suze se slivaju u male rupice u uglovima očnih kapaka, poznate kao suzna tačkica. Ako čovek proizvodi mnogo suza, ovaj drenažni sistem postaje preopterećen, a suze se slivaju niz obraze. Neke od ovih suza takođe mogu da iscure u njihov nosni prolaz. Unutar nosnog prolaza nalaze se mali, šuplji prostori, poznati kao sinusi, koji se protežu duž jagodica i čela. Kada se suze slivaju u sinuse, sluz i one se mešaju  i mogu izazvati curenje iz nosa. Nakupljanje sluzi i suza može izazvati pritisak u sinusima, što može da dovede do glavobolje. Osoba koja ima sinusnu glavobolju može da  oseti bol i pritisak na čelo, obraze ili oko očiju. Ova područja takođe mogu da budu nežna i bolna na dodir. Bol i pritisak sinusne glavobolje mogu da se pogoršaju naglim pokretima ili kada se osoba nagne napred. Sinusne glavobolje nisu česte i ljudi ih doživljavaju kao rezultat sinusitisa.

3. Migrena – Ako osoba plače zbog osećaja preopterećenosti i stresa, to može da izazove napad migrene. Stres je čest okidač za migrene. Istraživači su otkrili da je 80 odsto ljudi, koji doživljavaju migrenu, prijavilo stres kao jedan od uobičajenih pokretača, a 57,7 procenata je prijavilo umor kao drugi. Postoje i neke uobičajene veze između procesa koji su povezani sa plakanjem i onih koji izazivaju napad migrene. Istraživanje je otkrilo da plakanje može da aktivira autonomni nervni sistem. Pored toga, istraživanja pokazuju da se napadi migrene mogu javiti zbog disregulacije simpatičkog nervnog sistema, koji je deo autonomnog nervnog sistema, što ukazuje na moguću vezu između njih. Migrene mogu da uključuju pulsirajući bol po glavi i licu i taj bol može da bude umeren do jak i da ima tendenciju da se pogorša. Javlja se na jednoj strani, ali se može javiti bilo gde na licu, glavi i vratu.

Zajedno sa udarnim bolom u glavi, drugi simptomi migrene mogu da budu:

  • mučnina
  • povraćanje
  • osetljivost na svetlost, zvuk ili mirise.

Šta učiniti da glava prestane da boli nakon plača?

Postoji nekoliko načina na koje osoba može da smanji nelagodnost glavobolje nakon plača. Osim konsultacija sa lekarom, mogu da pomognu i neke od sledećih tehnika:

  • nežno masirajte mišiće glave i vrata kako biste smanjili napetost
  • stavite topla ili hladna pakovanja na zahvaćeno područje kako bi se smanjio pritisak i napetost mišića
  • uzmite lekove protiv bolova kao što su aspirin, acetaminofen ili ibuprofen
  • uzmite lek triptan koji se daje za lečenje migrene
  • odmarajte u hladnoj, mračnoj, tihoj sobi
  • inhalirajte se nad posuduom sa toplom vodom i udišući paru, a ako imate esecijalno ulje lavande, dodajte neku kap, za dodatno smirenje
  • pijte dosta vode.

Kada treba posetiti doktora?

Glavobolje su česta pojava i često mogu da izazovu nelagodnost. Međutim, ako čovek ima česte glavobolje, koje utiču na njegov kvalitet života, trebalo bi da razgovara o potencijalnim uzrocima i tretmanima sa lekarom. Ukoliko neko doživi glavobolju sa sledećim simptomima, to može da bude znak ozbiljnijeg stanja, koje zahteva medicinsku pomoć:

  • jak bol koji je gori od bilo koje glavobolje koju su prethodno iskusili
  • jaka glavobolja, koja se iznenada javila
  • visoka temperatura
  • povraćanje
  • problemi sa govorom, vidom ili ravnotežom.

Ako se osoba često oseća preopterećeno i plače mnogo češće nego obično, to može da bude znak psihičkih problema. U slučaju da imate bilo koju glavobolju od navedenih, najbolja prevencija je da sledite plan lečenja koji je dao lekar.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo