Naslovna / Zdravlje

Pupak može da se inficira i izazove pojavu krvi u urinu

Priredio/la: S.St.|11:30 - 18. 09. 2022.

Ako se pupak inficira i izazove simptome infekcije lekar će morati da izvrši drenažu, a u određenim  slučajevima neophodna je i operacija

pupak Gljivica kandida izaziva osip na suvoj, otečenoj koži koja svrbi Foto: Shutterstock

Pupak i rana ili cista na njemu mogu da se inficiraju i zaraze bakterijama, a u tom slučaju javlja se bol, otok i gnoj ili tečnost koja curi iz pupka. Lekar može da propiše antibiotike ili da isprazni nastalu tečnost. Ako je uzrok infekcije neki drugi zdravstveni problem, možda će biti predložena operacija kako bi se sprečilo da se takvo stanje ponovi. 

Lojna cista može da se stvori i ako nešto blokira žlezdu

Lojna cista je kvržica ispod kože koja polako raste i pomera se kada je dodirnete. Može da se stvori ako nešto blokira žlezdu ili iritira područje oko dlake (folikula), ali mogu da je izazovu i posekotina ili ogrebotina. Obično ne boli, ali ako se cista isprazni oseća se neprijatan miris. Manju cistu često možete da zanemarite, ali ako je velika, natečena ili bolna, vaš lekar može da je iscedi, ukloni ili ubrizga lekove za suzbijanje otoka.

Pupčana kila ponekad masažom može da se vrati na mesto

Novorođenčad u trbušnim mišićima imaju mali otvor gde se spaja pupčana vrpca. Može da se desi da creva probiju do pupka pre nego što se otvor zatvori. U većini slučajeva situacija se poboljša do 5. godine. Međutim, sve što podiže trbušni pritisak, kao što je dizanje tegova, jak kašalj ili porođaj, takvo stanje može da izazove kod odraslih. Lekar će možda pokušati da trbušnu kilu masažom vrati na mesto, ali ako je previše čvrsta, možda će biti potrebna operacija.

Pupak i problemi sa urahusom

Pre rođenja, bešika se povezuje sa pupkom kroz urahus, kanal u crevima. Iako obično nestane do rođenja, ponekad ostaje. Možda to nećete primetiti, ali ako je potpuno otvoren, vaš pupak može biti mokar jer urin teče naviše, pa čak i curi. Za rešavanje ovog problema potrebna je operacija.

Antibiotici i drenaža za cistu urahusa

Urahus može dovoljno da se zatvori da blokira tečnost, ali i dalje ostavlja prostor za rast grudvice tkiva ili ciste, koja može biti toliko mala da i ne znate da postoji. Ali ako se inficira, oseća se bol u pupku, groznica i javlja se krv u urinu. Lekar će vam propisati antibiotike, drenirati ili ukloniti cistu, a možda se odluči i za hiruršku intervenciju.

Pupak i umbilikalni granulom 

Vlažno, rozikasto tkivo formira se na pupku bebe nakon što se pupčana vrpca osuši i otpadne. Ovo nije ozbiljan problem i obično ne boli, ali može da curi tečnost koja iritira kožu. Mast srebro nitrata ga smanjuje. U nekim slučajevima, vaš lekar može da podveže dno kvržice koncem kako bi prekinuo dotok krvi, tako da se smežura i otpadne.

Kandidijaza ugrožava pupak

Gljivica kandida uspeva na tamnim, toplim, vlažnim mestima kao što je vaš pupak. Izaziva osip na suvoj, otečenoj koži koja svrbi. Veća je verovatnoća da ćete je dobiti ako ste trudni, gojazni ili uzimate antibiotike. Možete je sprečiti ako nosite komotnu odeću i održavate pupak čistim, posebno po vrućem i vlažnom vremenu. Tretirate ga antifungalnim kremama, puderima ili losionima koji se utrljavaju direktno na zahvaćeno područje.

Omfalocele – urođena mana 

Omfalocele je urođeni defekt trbušnog zida kod novorođenčadi. Kada se rodi, trbušni zid bebe nije dovršen, što omogućava da neki deo creva, jetre i drugih organa izađu u bazu pupčane vrpce. Organi su prekriveni tankom, skoro providnom vrećicom koja se retko otvara ili pokida.  Ovo može potrajati neko vreme dok se sve ne vrati unutra na mesto, čak i nakon operacije, što je uobičajeni tretman.

Pupak u trudnoći može da bude ispupčen

Ako ste trudni, vaš pupak će verovatno postajati sve više ispupčen kako pritisak raste u vašem stomaku. U nekim slučajevima, može da bude toliko ispupčen da se smatra pupčanom kilom. Lekar bi to trebalo da primeti prilikom jedne od vaših redovnih poseta tokom trudnoće i da pokuša da ga vrati na mesto. U retkim slučajevima može da bude potrebna operacija.

Umbilikoplastika (pupčana plastika)

Imate ispupčen pupak, a hteli biste da bude lep udubljen ili vam se uopšte ne sviđa oblik vašeg pupka? Za to postoji estetska hirurgija. Željeni oblik pupka možete da dobijete operacijom zatezanja stomaka (abdominoplastika) ili samostalno, kao i prilikom operacije kile. Lekar pomera i uklanja tkivo oko pupka kako bi mu dao izgled koji vam se više dopada, ponekad praveći tokom ove intervencije nov otvor u vašoj koži.

Problemi s kožom

Oštre hemikalije u nekim sapunima mogu da iritiraju kožu u pupku i oko njega. Potražite nežna i blaga sredstva koja ne sadrže alkohol, zbog kog vaša koža može da postane suva i da vas  svrbi. I važno je da se ne perete previše, jer i to može da smeta vašoj koži. Ako osećate bol ili imate otok, obratite se svom lekaru.

Čvor sestre Meri Džozef

Ova grudva tkiva (tumor) izgleda kao izbočina u pupku zbog raka koji se širi u crevima. Boja može da varira od bele do braonkasto crvene. Može biti čvrsta ili iz nje može da curi tečnost. Drugi znaci raka mogu biti naduti stomak, mučnina, gubitak težine i krvarenje. Operacijom se može ukloniti čvor ako je bolan, ali to ne usporava bolest. Ime je dobio po medicinskoj sestri koja je primetila vezu sa rakom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo