Naslovna / Zdravlje

Kandida je gljivična infekcija koja ne može da se zaustavi bez lekova

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 11. 10. 2021.

Od vrste kandide zavisi i način lečenja, a uzimanje probiotika preporučuje se kod svih oblika ove gljivične infekcije

Kandida, kandidijaza Gljivica Candida Albicans najčešće izaziva kandidijazu Foto: Shutterstock

Ako primetite bilo koji od simptoma za koji pretpostavljate da bi mogli da budu povezani sa uvećanim prisustvom kandide u organizmu, čiji je izazivač najčešće gljivica Candida albicans, obavezno se obratite lekaru. Iako ćete možda pomisliti da su za to dovoljni neki prirodni preparati i promena određenih životnih navika, ova uporna gljivična infekcija uglavnom zahteva konvencionalno i brzo lečenje.

Koja stanja mogu da budu okidači ove gljivične infekcije

Prisustvo dobrih i loših bakterija, koje su normalni stanovnici našeg tela, odnosno njegove mikroflore, važi i za kandidu. Međutim, nisu retki slučajevi kada ova gljivica poprimi patogena svojstva i pređe u gljivičnu infekciju. To su, pre svega loš imuni status, hiperglikemija, korišćenje antibiotika, problemi sa hormonima ili trudnoća. Neki lekari povezuju prekomernu pojavu kandide i sa bolešću iritabilnog kolona, nedostatkom gvožđa i anemijom, alergijama i problemima sa raspoloženjem. Ove infekcije mogu da uzrokuju oštećenje tkiva i upalni imunološki odgovor, dok se telo trudi da se izbori protiv navale gljivica.

Vrste kandidijaze

U zavisnosti od toga gde se namnožava kandida, postoji više vrsta ove gljivične infekcije:

  • oralna kandidijaza
  • vaginalna kandidijaza (kandida u vagini)
  • infekcija urinarnog trakta sa pojavom kandide
  • kandidijaza gastrointestinalnog trakta (crevna)
  • sistemska kandidijaza (zahvata ceo organizam, prodire duboko u tkiva i u ekstremnim slučajevima može da izazove endokarditis – zapaljenje srčanih zalistaka, konjuktivitis, vensku trombozu, neutropeniju i druge bolesti)

Kako se leči infekcija kandidom

Infekcije kandidom efikasno se leče antimikoticima. Ozbiljniji oblici oralne kandidijaze se leče sistemskom terapijom, a isti princip važi i za kandidu u crevima. U slučaju vaginalne kandidijaze koriste se vaginalete, a uzimanje probiotika preporučuje se kod svih oblika ove gljivične infekcije.

Mnogi ljudi za lečenje kandidijaze koriste alternativne metode, međutim, važno je znati da one nemaju istoriju kliničkog ispitivanja i da ne postoje transparentni dokazi da zaista mogu da izleče, iako verovatno mogu da pomognu u eliminaciji prekomerno razmnožene kandide. Prema trenutno dostupnim istraživanjima, potpuna eliminacija kandidijaze nije moguća bez adekvatne farmakološke terapije.

Probiotici i prebiotici, zašto su važni u lečenju infekcija

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za naše zdravlje, a Lactobacillus acidophilus je vrsta bakterije koja je prirodno prisutna u telu, najčešće u ustima, crevima i ženskom reproduktivnom sistemu. Konzumiranje jogurta, druge fermentisane hrane ili uzimanje probiotičkih suplemenata najpoznatiji su načini održavanja ove bakterije u našem digestivnom traktu.  Probiotici sadrže još nekoliko vrsta bakterija važnih za zdravlje creva, a ovi mikroorganizmi igraju bitnu ulogu u održavanju stabilnog imunološkog sistema, boljoj probavi i ravnoteži dobrih bakterija.

Prebiotici su vlakna iz namirnica, i takođe spadaju u supstance koje imaju zadatak da balansiraju odnos dobrih i loših bakterija, među kojima su i gljivice. Dobar primer je špargla (šparoge) koja pored vlakana sadrži i antioksidante koji smanjuju infekcije. U prebiotike spadaju i luk, beli luk i praziluk, bobičasto voće, radič, pasulj, zelenije banane i mahunarke.

Ostali sastojci koji mogu da pomognu uz lekove

Primeri suplemenata koji mogu da budu efikasni u usporavanju razmnožavanja gljivica su ulje kokosa i oleinska kiselina iz maslinovog ulja.

Kapsule na bazi eteričnih ulja origana ili majčine dušice, kažu neka istraživanja, takođe mogu da smanje prisustvo kandide. Pripazite na količine i nemojte ih gutati u tečnom stanju, već ih konzumirajte iz kapsula koje nećete otvarati pre upotrebe.

Bilo je istraživanja koja sugerišu da beli luk može da spreči rast bakterija i gljivica, pa lekari alternativne medicine predlažu njegovu upotrebu samostalno ili u kombinaciji sa uljem divljeg origana, uz limun i maslinovo ulje.

Promena načina života, prvenstveno u režimu ishrane

Određene životne navike ili njihova promena su, uz terapiju, važan činilac za sprečavanje prekomernog rasta ove gljivice.

Lekari alternativne medicine zastupaju stav da je redukovana ishrana u toku od najmanje dve sedmice bitan faktor u borbi protiv kandidijaze. To prvenstveno podrazumeva potpuno izbacivanje iz ishrane šećera, belog brašna i mlečnih proizvoda, osim kefira i čistih probiotskih napitaka. Zanimljivo je da neki istraživači tvrde da zaslađivači poput saharina mogu da suzbiju rast kandide.

Alkohol i cigarete

Konzumacija alkohola može biti dodatni uzrok razmnožavanja kandide, a istraživanja kažu da su crevne gljivice povezane sa alkoholnom bolešću jetre. Nije, međutim, potpuno jasno da li ove gljivice nastaju konzumacijom alkohola, ili doprinose razvoju bolesti.

Jedna španska studija otkriva da, pored konzumiranja alkohola, i pušenje duvana može da podstakne rast i  razmnožavanje kandide. Konzumenti duvana imaju povišen nivo kvasnih gljivica u telu, posebno u ustima, pa se u toku infekcije preporučuje prestanak pušenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljilja
6:04, 12. 10. 2021.
Odgovori

Zene koje imaju obilna menstrualna krvarenja, a vec su radjale, stavljanjem hormonke spirale (kod ginekologa) mogu da jako smanje menstrualna krvarenja. Ako su vec anemicne treba da piju globifer. Uz hormonsku spiralu i globifer vrlo brzo ce se rrsiti anemije i omoguciti organizmu dovoljan dotok kiseonika – sto je jednako baznoj sredini u tkivima. Ovo onemoguca umnozavanje kandide. Pojava kandide ukazuje na kiselu sredinu (nedostatak kiseonika), koja je jako stetna i moze uzrokovati kancer ako se ne leci. Ako imate anemiju koja nije posledica krvarenja i nju obavezno treba leciti po preporuci lekara. Sama kandida se lako leci antimikoticima i nece se ponavljati ako imate baznu stedinu, ako imate kiselu hoce, opet, opet i opet.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo