Naslovna / Lepota

5 načina da iskoristite kokos u tretmanima nege i lepote tela

Priredio/la: M.R.|17:00 - 26. 03. 2021.

Najnovija istraživanja američkih stručnjaka pokazala su da kokosovo ulje nije tako dobar izbor u ishrani zbog mogućeg podizanja tzv.lošeg holesterola, ali je u kozmetici njegova primena česta i daje odlične rezultate

kokos-ulje-nega kože-kosa Kokos možete koristiti na više načina u tretmanima lepote Foto: Pexels

Kokosovo ulje je, kažu američki stručnjaci, jedno od najboljih rešenja kada se govori o hidrataciji, izbegavanju iritacije kože i upalnih procesa, kao i zaštiti od bakterijskih infekcija. Doslovno, ovo ulje možete da koristite u od glave do pete, imaće efekte u svakodnevnoj i neophodnoj nezi a učiniće vaše telo, kožu i kosu sjajnim, hidriranim i zdravim.

Prirodni tretman za smirivanje infekcija na koži

Ekcem izaziva osećaj svraba kože a taj proces može da dovede do infekcije bakterijom stafilokoka (Staphilococcus aureus) koja onda zahteva antibiotsku terapiju. S druge strane, jedna studija je pokazala da je svakodnevno nanošenje na kožu u toku od mesec dana dovelo do 95 odsto smanjenja stafilokoka na koži. Kokosovo ulje obiluje laurinskom kiselinom koja ima antibakterijsko i antifungalno (analgetičko) dejstvo u borbi protiv bakterija. Kao hidratantna krema, takođe može da pomogne u popravljanju statusa kožne barijere, koja je prva linija odbrane vašeg tela od infekcije.

Pomoć kod zamršene kose

Ako se nanese pre ili posle pranja, kokosovo ulje može da pomogne u smanjenju rizika od oštećenja od češljanja kose, pokazalo je istraživanje objavljeno u izdanju International Journal of Trichologi. Ispostavilo se da laurinska kiselina u kokosovom ulju lako može prodire u proteine vlasi. Treba obratiti pažnju na doziranje da ne biste izazvali efekat preteranog mašćenja. Što se tiče mogućih negativnih efekata, pripazite ako vam je koža sklona aknama – kokosovo ulje može da začepi pore i da prouzrokuje izbijanje akni. Ako je to vaš slučaj, izbegavajte nanošenje kokosovog ulja na delove kose najbliže licu i posavetujte se sa dermatologom.

Hidratacija i nega osetljive kože kod dece

Ako su vam deca sklona kožnim oboljenjima poput ekcema ili im je koža osetljiva, kokosovo ulje može da bude biti odličan prirodni način koji ne sadrži dodatne mirise ili druge sastojke koji mogu da izazovu iritaciju. Jedinjenja u kokosovom ulju su vrlo efikasna za obnavljanje vlage u koži. U studiji objavljenoj u decembru u časopisu Journal of Tropical Pediatrics, kokosovo ulje je korišćeno na novorođenoj deci kako bi pomoglo smanjenju gubitka vode kroz kožu. Međutim, da biste izbegli bilo kakvu potencijalnu opasnost od alergija, obavezno razgovarajte sa pedijatrom ili dermatologom pre nego što uvedete u korišćenje bilo koji novi preparat.

Sprečavanje „atletskog stopala“

U slučaju da ste česti posetioci teretane i fizički aktivni a skloni ste pojavi „atletskog stopala“, američki stručnjaci preporučuju utrljavanje kokosovog ulja u kožu stopala pre spavanja. Zahvaljujući antimikotičkim svojstvima, ulje može da pomogne u sprečavanju gljivičnih infekcija. Osim toga, može da pomogne i u nezi suve i ispucale kože što je česta pojava u regiji peta. Nemojte zaboraviti da je najbolji način borbe protiv gljivičnih infekcija da prilikom tuširanja temeljno operete kožu stopala, osušite je, i tek onda obujete čarape i obuću.

Kokosovo ulje kao prirodni lubrikant

Vaginalna suvoća je problem kome su sklone mnoge žene. Pojedini američki stručnjaci sugerišu nanošenje manje količine organskog rafinisanog kokosovog ulja koje će navlažiti i nahidrirati ovu regiju. Preporuke su vezane za pozitivna iskustva pacijenata, ali ovo svakako nemojte probati pre nego što se konsultujete sa ginekologom i dermatologom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo