Naslovna / Ishrana

Prof. dr Miljko Ristić: Zašto od sarme skače pritisak i kako u tom slučaju pomaže beli luk

Priredio/la: V. M. B.|17:17 - 04. 01. 2021.

Sarma spada u kalorična i slana jela koja ne pogoduju osobama sa hipertenzijom

sarma

Sarma spremljena na tradicionalan način može da izazove probleme sa krvnim pritiskom, posebno kada se preteruje sa količinama Foto: Shutterstock

Za novogodišnje praznike uobičajeno je da Hitnoj pomoći stižu pozivi zbog preteranog konzumirana alkohola i povreda koje pri tome mogu da nastanu, zbog saobraćajnih nezgoda ili tuča. Ali ove godine, verovali ili ne, najviše poziva Hitnoj pomoći uputili su građani kojima je skočio pritisak zbog preterivanja u omiljenom novogodišnjem jelu – sarmi!

Skok pritiska zbog slanog i masnog

– Poznato je da svi praznici, novogodišnji, božićni, pa i slave nose sa sobom posledice koje nastaju zbog konzumiranja slane, pikantne, masne hrane. Takvo jelo je i sarma. A problemi nastaju kada se ova hrana jede u velikim količinama što se često dešava ovih dana. To dovodi do skoka krvnog pritiska, a kod osoba sa hipertenzijom izaziva ozbiljne probleme. Zato mnogi morajui da se jave lekaru – objašnjava prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg.

Kako se treba hraniti

Umesto slane i masne sarme, rešenje je u barenoj i skoro neslanoj hrani. A obroci moroaju da budu umereni.
 – Ako se već jedu tako začinjene namirnice, onda u ishranu paralelno treba uvrstiti beli luk. To je najbolji prirodni način za snižavanje visokog krvnog pritiska.  Ako već konzumiranje svežeg belog luka predstavlja problem zbog neprijatnog mirisa, treba koristiti beli luk u kapsulama koji možete da kupite u apoteci – kaže dr Ristić.
Ukoliko nekom naglo skoči pritisak zbog preterivanja sa začinjenom hranom, rešenje je iedino odlazak lekaru koji će po potrebi korigovati terapiju.

Kako treba pripremati omiljeno jelo

Ukoliko baš volite sarmu, u noj možete uživati ako je prirpemite na način koji odogovara vašem zdravstvenom stanju. Nutricionista Branka Mirković  savetuje dakardiovaskularni pacijenti mogu da jedu sarmu koja nije slana i obogaćena suvim mesom.
– Sarme možete praviti od nemasnog junećeg ili telećeg mesa, sa malo začina. Važno je da kupus dobro isperete i držite u hladnoj vodi da smanjite količinu soli – kaže nutricionista.
Ni sa ovim sarama, iako prirpemljenim na zdravijiji način, ne treba preterivati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo