Naslovna / Ishrana

Napravite sami fermentisane pečurke bogate probioticima za zdravlje creva

Priredio/la: I. V.|13:30 - 02. 03. 2021.

Ljudi su fermentisali hranu od davnina, kada nije bilo ni frižidera i zamrzivača, jer se na taj način čuvala hrana koja je zdravija, ukusnija i može dugo da traje

Hiljadama godina ljudi fermentišu različitu hranu kako bi bila zdravija, ukusnija i dugotrajnija. I iako u prodavnicama možemo da kupimo različito marinirano, fermentisano povrće, u procesu fermentacije ipak postoji neka jednostavna umetnost pripremanja hrane kod kuće. Nutricionisti predlažu da baš tako napravite fermentisane pečurke koje, osim što su ukusne u bilo koje doba godine, zaslužne su i za stvaranje probiotika – dobrih bakterija koje održavaju zdravlje naših creva.

Probiotici za zdrava creva

Fermentacija je proces u toku kojeg se ugljeni hidrati i šećeri razlažu i pretvaraju u prirodne konzervanse – mlečnu kiselinu, kao sredinu u kojoj ne mogu da opstanu loše bakterije. Pripremljene na ovaj način pečurke postaju mekane, slane i ukusne. Iako zapravo postoje četiri vrste fermentacije, donosimo recept koji koristi osnovnu lakto fermentaciju koja je najbolja za manje, celo povrće, poput nekih vrsta pečuraka. Proces kojim kvasci i bakterije pretvaraju skrob i šećer u mlečnu kiselinu je fermentacija mlečne kiseline koja se koristi za pravljenje svega, od kombuhe do kimčija i kiselog testa. Ona, kao i drugi oblici fermentacije, dovodi do proizvodnje probiotika koji prijaju našoj crevnoj flori.

Fermentisane šitake ili druge pečurke

Za ovaj recept potrebna je samo so, voda, pečurke, posuda i malo vremena (oko pet dana).
Sastojci:
500 grama šitake pečurki kojima su uklonjene stabljike (ili druga vrsta)
10 grama morske soli
4 šolje 2-procentnog slanog rastvora soli. Da biste napravili slani slani rastvor od 2 procenta, kombinujte 4 šolje vode sa oko 19 grama soli. Deset grama morske soli koje recept zahteva je dodatak soli koja je potrebna za salamuru.

Metod pravljenja:
U posudu (nikako metalnu), najbolje staklenu, ubacite pečurke i so. Sipajte slani rastvor preko pečuraka, dok ih tečnost ne potopi. Pokriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Ostavite ih da stoje 5 dana, a od petog dana počnite svakodnevno da proveravate pečurke, koristeći čisti pribor. Kada fermentacija dostigne željeni nivo, pretočite pečurke u posudu i čuvajte ih u frižideru kako bi se usporila fermentacija. Tečnost se može ponovo koristiti za sledeću seriju pečurki, koja će zbog toga brže da  fermentiše.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo