Naslovna / Zdravlje

Infekcija hemoroida obično se leči na dva načina

Priredio/la: I. V. |13:30 - 18. 03. 2023.

Vremenom, kao rezultat spuštanja hemoroida mogu da se formiraju ugrušci, koji blokiraju protok krvi i stvaraju dodatne komplikacije

infekcija hemoroida Infekcija hemoroida najčešće se razvija kada se unutrašnji hemoroid spusti, Foto: Shutterstock

Infekcija hemoroida posledica je prekida protoka krvi u tkivu kod osoba koje su već razvile hemoroide – natečene, uvećane vene koje se formiraju unutar i izvan anusa i rektuma. Mogu da budu bolni i neprijatni i izazovu rektalno krvarenje. Prepoznaju se pored krvarenja po bolu i svrabu u analnom predelu, a veliki problem stvara i infekcija hemoroida.

Razlikuju se unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje dve vrste hemoroida – unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi su obično bezbolni, ali povremeno prolapsiraju (spuštaju se) i vire kroz anus van tela. S druge strane, spoljašnji hemoroidi izazivaju nelagodnost i mogu da izazovu trombozu – kada se krvni ugrušak formira u hemoroidnoj veni, prekidajući dotok krvi i izazivajući bolno oticanje. Unutrašnji hemoroid se formira unutar analnog kanala, u mekanom, venskom delu rektuma, koje steže mišiće sfinktera. Spoljni hemoroidi izgledaju kao grudvice tkiva, koje se formiraju izvan anusa kao odgovor na veći pritiska na krvne sudove u regionu.

Kada se javlja infekcija hemoroida?

Infekcija hemoroida najčešće se razvija kada se unutrašnji hemoroid spusti, kada tkivo „ispadne”. Kada su hemoroidi inficirani javlja se svrab, otok i bol tokom pražnjenja creva. Pored toga, infekcija može da izazove temperaturu i crvenilo oko anusa, a bol će se verovatno pogoršati čak i nakon što inficirano područje počne da se leči.

Hemoroidi mogu da se inficiraju kada je protok krvi u tkivu smanjen ili prekinut. Vremenom, kao rezultat spuštanja hemoroida, mogu da se formiraju ugrušci, koji blokiraju protok krvi, što dovodi do bolnog stanja. Kada krv ne može slobodno da teče, bela krvna zrnca, koja su neophodna za imunološku funkciju, ne mogu da stignu do zahvaćenog područja, što dovodi do infekcije.

Ko može da dobije infekciju hemoroida?

Lekari ističu da svaka osoba, koja ima hemoroide, može da razvije infekciju, kao što i svako može da dobije hemoroide. Međutim, verovatnije je da će određene grupe ljudi razviti infekciju hemoroida, a faktori rizika su:

  • gojaznost – Kao stanje koje povećava pritisak na mnoge delove tela, smatra se da gojaznost povećava rizik osobe od razvoja hemoroida.
  • zatvor – Konstipacija može da izazove hemoroide povećanjem intraabdominalnog pritiska i prekomernom silom na analne jastuke, koja je povezana sa naprezanjem.
  • sedeći/sedentarni način života – Sedentarni način života doprinosi svim vrstama bolesti, uključujući hemoroide, tako da se ljudima, koji imaju rizik od pojave hemoroida, preporučuje da više hodaju i plivaju, jer te fizičke aktivnosti ne vrše preterani pritisak na osetljiva područja. S druge strane, ne savetuje im se vožnja bicikla, jahanje i dizanje tegova
  • trudnoća – Oko 35 odsto trudnica, uglavnom u poslednjem tromesečju, razvije hemoroide zbog konstantnog pritiska na karlicu i zatvora, usled pripreme tela za porođaj.

Kako se leči infekcija hemoroida?

Postoji mnogo različitih tretmana za hemoroide, a u većini slučajeva stanje se rešava kućnim tretmanom. Lekovi protiv bolova i lokalne masti mogu da pomognu u ublažavanju nelagodnosti dok se hemoroidi leče. Preporučuju se i sedeće kupke u toploj, plitkoj vodi nekoliko puta dnevno. Infekcija hemoroida zahteva lečenje antibioticima, a u nekim slučajevima potrebna je operacija.

Antibiotici se bore protiv bakterija, koje izazivaju infekciju, ali neće ublažiti bol, koji dolazi sa zaraženim hemoroidima. U tom slučaju mogu da pomognu kućni lekovi:

  • Hladne obloge (leda umotan u tkaninu) koje se stavljaju na bolno područje
  • Sedeće kupke
  • Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta
  • Više hrane bogate vlaknima (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo