Naslovna / Ishrana

Zimnica kao izvor zdravlja: Kako nas fermentisana hrana štiti

Piše: Dr Iva Pavlović|13:00 - 20. 10. 2020.

Fermentisana hrana bogata je vitaminom C, lako se vari, dugo drži sitost, obnavlja energiju, čisti kožu i gastrointestinalni trakt

Fermentisana hrana pomaže razlaganje masti Foto: Shutterstock

Da li je i vama jedna od prvih asocijacija na zimske mesece – zimnica i turšija? Ova nadaleko poznata i omiljena zimska hrana obiluje vitaminima i mineralima kojima opskrbljuje naš organizam i podiže naš imunitet u hladnim i dugim zimskim mesecima. Iako se danas masovno prodaje po supermarketima, turšiju možete napraviti i same, praćenjem par jednostavnih saveta i uputstava.

Fermentacija ili pasterizacija

Da li vam je poznata razlika između ova dva popularna načina pripreme domaće zimnice? Ukoliko ste jedna od onih žena koje prednost ipak daju industrijskoj zimnici, znajte da ćete glavnu razliku uočiti u tome gde stoje ovi proizvodi – fermentisani proizvodi će stajati u frižideru, dok će pasterizovani biti postavljeni na policama supermarketa, na sobnoj temperaturi. U čemu je zapravo suština?

Fermentisano povrće se dobija uz pomoć vode i soli koja dovodi do razvoja i razmnožavanja laktobacilus bakterije, odgovorne za kiseo ukus i obilje minerala u turšiji pripremljenoj na ovaj način. Ova korisna, anaerobna bakterija, koristi šećere iz povrća i voća koje, bez prisustva kiseonika, „sagoreva“ kako bi proizvela mlečnu kiselinu, ugljen-dioksid, etil-alkohol i druge korisne nus produkte fermentacije. Stoga, zimnica pripremljena na ovaj način sadrži obilje važnih i kvalitetnih fitonutrijenata i vitamina koji se, držanjem tegli u frižideru, čuvaju u nastalom obliku.

Pasterizacija sa druge strane, predstavlja proces kiseljenja povrća ili voća uz pomoć vrele vode čime se ubijaju i loše i korisne bakterije koje ne mogu da prežive visoku temperaturu, dok spore bakterija ostaju. Iako se na ovaj način takođe prirodno konzervira zimnica, ona se smatra manje dugoročno korisnom po zdravlje od zimnice pripremljene procesom fermentacije.

Tehnika ubrzane pripreme zimnice

Iako možda na prvi pogled deluje zahtevno, priprema brzinske zimnice onda kada želite da oduševite svoje goste vrši se lako i jednostavno: krišku hleba ili u gazu zavezanu opranu pšenicu i kukuruz, dodajte u teglu sa povrćem koje želite da ukiselite i u roku od 15 dana od dana dodavanja, prirodnim procesom fermentacije nastaće probiotičke kulture koje će zadržati hrskavost povrća, olakšati njegovo varenje i poboljšati apsorpciju hranljivih materija iz ovog povrća.

Zašto je zimnica dobra

Fermentisana hrana, zbog obilja vitamina C, dijetalnih vlakana i neutralisanja fitinske kiseline iz pojedinog povrća i žitarica, lako se vari, obezbeđuje sitost duže vreme, obnavlja našu energiju i čisti kožu i gastrointestinalni trakt. Pojedini sojevi laktobacilusa, u crevima popravljaju ph vrednost i stvaraju omega-3 masne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje našeg imunog sistema. Pored svega navedenog, fermentisana hrana pomaže razlaganje masti i vezuje višak holesterola i slobodnih radikala koje potom izbacuje iz organizma čuvajući vitalnost i pospešujući dobro i snažno zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo